Vraag jij je af waarom wij als kind vroeger zo vaak gingen buiten spelen terwijl we onze kinderen amper naar buiten krijgen? En wil je graag weten waarom het belangrijk is dat onze kinderen buiten spelen? Lees dan zeker verder!

Onderzoek naar het speelgedrag van kinderen toont aan dat 69% van onze ouders het vaakst buiten speelden. Voor ons was dat nog steeds 65%. Onze kinderen? Slechts 10% van hen speelt vaker buiten dan binnen. Kinderen benoemen nochtans “buiten spelen” als één van hun favoriete activiteiten.

lekker buiten spelen met vriendjes

Waarom is buiten spelen zo belangrijk?

Kinderen die regelmatig buiten spelen zijn gezonder, gelukkiger én functioneren beter.

1. Gezondheid

Veel beweging ondersteunt de motorische ontwikkeling van het kind. Hij leert allerlei vaardigheden aan en zijn fijne motoriek verbetert. Kinderen die vaak buiten spelen bouwen een goede conditie op waardoor ze fysiek sterker worden en slank blijven. Het is tegennatuurlijk dat kinderen zo veel tijd in de schoolbanken doorbrengen. Het buiten spelen laat hen hun teveel aan energie kwijtraken en doet hun stressniveau dalen. Ze slapen er ook beter door. Wist je trouwens dat psychologen tegenwoordig spreken van NDD (Nature Deficit Disorder)? Kinderen met NDD kunnen lijden aan ADHD, obees zijn, zich depressief voelen en last hebben van angstgevoelens.

Zeker als we hen in alle weersomstandigheden buiten laten spelen en in de natuur, kunnen kinderen bovendien een sterker immuunsysteem opbouwen. Het is wel belangrijk dat we hen optimaal kleden, zowel bij regen als bij mooi weer. Als de zon schijnt, kunnen onze kids vitamine D opdoen. Dit helpt bij een optimale opname van calcium, wat belangrijk is voor de opbouw van de botten. Vitamine D draagt trouwens ook bij tot een sterk immuunsysteem.

2. Social skills

Als onze kinderen buiten spelen, is de kans groot dat ze andere kinderen leren kennen. Ze vinden vast nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Zo leren ze op jonge leeftijd al nieuwe contacten te leggen en onderhouden. Het samenspelen maakt hen bovendien goede teamplayers. Een eigenschap die hen zeker van pas zal komen, zowel privé als op school en later in werksituaties.

3. Spelend leren

Doordat onze buiten spelende kinderen elke dag nieuwe situaties tegenkomen, kan dit hun leerprestaties en cognitieve ontwikkeling vergroten. Observeren wordt hun tweede natuur en zo leren ze allerlei nieuwe zaken. Bovendien prikkelt het buiten spelen hun creativiteit en fantasie. Kinderen die buiten spelen verzinnen vaak nieuwe spelletjes en komen met creatieve oplossingen voor allerlei problemen.

4. Bewustere kinderen

Als kinderen de kans hebben in de natuur te spelen, kunnen ze opgroeien tot bewustere tieners en volwassenen. Door tijd in de natuur door te brengen, krijgen ze meer oog voor en voeling met hun omgeving. Ze leren bijvoorbeeld de verschillende seizoenen met de kenmerkende geuren, kleuren, geluiden en temperaturen, meer waarderen. Kinderen leren zich snel aan te passen aan verschillende situaties, niet enkel in het bos maar ook in de stad, op school,…

Waarom onze kinderen niet graag meer buiten spelen

kinderen spelen steeds minder buiten door telefoons en computers

Als we willen weten hoe we kinderen weer meer buiten kunnen laten spelen, moeten we weten waarom ze niet graag buiten spelen. Enkele redenen zijn:

  • Er zijn geen interessante speelplekken in de buurt van hun huis; het is saai.
  • Geen reden: ze spelen gewoon liever binnen.
  • Ze hebben weinig tijd over na school en allerlei hobby’s.
  • Ze hebben geen vriend(innet)jes die graag buiten spelen.
  • Ze mogen niet buiten spelen van hun ouders.

Soms ligt het inderdaad aan ons, ouders. Als we moe thuiskomen van het werk, is het vaak makkelijker om je kind voor de televisie of tablet te installeren zodat je zelf ook even je ding kunt doen. Dat is menselijk. Maar bedenk dat frisse lucht ook voor ons gezond is.

Tips om je kind te stimuleren meer buiten te spelen

Zoals wij het doen, zo hoort het. Dat denken die kleine schatten tenminste. Daarom is het altijd een goed idee om samen naar buiten te gaan en activiteiten te ondernemen. Afwisseling is hierbij belangrijk. Varieer met omgevingen en activiteiten. Natuurlijk kan je een wandeling in de stad maken en je dreumes op de speeltuin van een café laten spelen terwijl je zelf geniet van een koffietje met vrienden. Maar ga ook regelmatig het bos in. Een dagje naar het strand. Ga fietsen of wandelen en speel onderweg verstoppertje of tikkertje. Of speel “ik zie, ik zie”, om je kind alert te maken op wat er allemaal te zien is.

Activiteiten die je normaal binnen doet, kan je vaak ook buiten doen. Als het mooi weer is, ga dan eens buiten knutselen of een gezelschapsspelletje spelen. Netwerken is altijd een goed idee. Leer je buren kennen. Misschien klikt het wel en kunnen jullie kinderen samen buiten spelen. Op die manier is er ook sociale controle. Jullie kunnen elkaar afwisselen om toezicht te houden. Beperk schermtijd voor je kind zodat hij niet verslaafd wordt en meer geneigd is om andere activiteiten op te zoeken.

kind-spelend-in-een-buitenspeeltuin

Veiligheid

Natuurlijk kunnen kinderen niet onbeperkt buiten spelen. Vaak is er toezicht nodig. Veel hangt af van de buurt waarin je woont (drukke straat, landelijke omgeving,…) en het inschattingsvermogen van je kind.

Enkele tips

  • Leg je kind uit dat niet alle mensen goed zijn. Maar maak hem niet onnodig bang. Zorg ervoor dat hij weet dat hij nooit met vreemden mag meegaan (ook niet als die beweert dat de ouders van het kind hem gestuurd hebben) of iets van hen mag aannemen.
  • Zorg ervoor dat je kind nooit alleen buiten speelt, maar altijd met vriendjes en/of met toezicht van een volwassene.
  • Leg niet te veel regels op. Dat kan een reden zijn om niet graag buiten te spelen. Natuurlijk wil je het risico dat er iets gebeurt beperken. Maar probeer het niet helemaal weg te nemen. Risicovol spelen heeft veel voordelen. Kinderen leren ook door zelf dingen te ervaren.