Sesamstraat, wie is er niet mee opgegroeid? Al sinds 1976 wonen Ernie en Bert in de allerleukste straat van Nederland. En dit jaar (2016) vieren we 40 jaar Sesamstraat in Nederland. Wie is jouw favoriete Sesamstraat-bewoner?

40 jaar Sesamstraat

“Eerst Sesamstraat, dan naar bed”

Welke ouder van mijn generatie zat als klein kind niet iedere dag voor de buis om de avonturen van de bewoners van Sesamstraat te volgen? Ik herinner mij nog goed dat ik voor het slapen gaan – met natte haartjes op de bank – nog een aflevering van Sesamstraat mocht kijken van mijn vader en moeder. Geboeid zat ik voor de televisie, ik had geen aandacht voor alles wat er verder om mij heen gebeurde. Ik mocht tijdens Sesamstraat niet gestoord worden!

40 jaar Sesamstraat

Even een klein stukje geschiedenis: In 1969 werd in Amerika gestart met Sesame Street, een educatief programma dat kinderen in achterstandswijken spelenderwijs van hun leerachterstand wilde afhelpen. Een paar jaar voor mijn geboorte werd op 4 januari 1976 de eerste reguliere Nederlands-Vlaamse versie van Sesamstraat uitgezonden. Wie had kunnen denken dat het zo’n groot succes zou worden?

In januari van dit jaar (2016) waren Bert en Ernie ter ere van het 40-jarig jubileum zelfs te gast bij De Wereld Draait Door. De enige echte Bert en Ernie zaten voor een live-interview bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel. In DWDD blikten de twee vriendjes terug op de allermooiste momenten van 40 jaar Sesamstraat:

Sesamstraat op TV

Sesamstraat was jarenlang een samenwerkingsproject van de NOS en de Vlaamse BRT. Dagelijks werden er afleveringen uitgezonden in Nederland en Vlaanderen. Inmiddels is Sesamstraat tot mijn spijt in Nederland niet meer op televisie te zien. De publieke omroep is gestopt met het uitzenden op televisie en Sesamstraat is verhuisd naar het themakanaal NPO Zappelin Xtra. Toen het nieuws over het stoppen van Sesamstraat op televisie bekend werd gemaakt was Nederland te klein. Veel BN-ers kwamen in opstand en zelfs de politiek heeft zich er mee bemoeid. Helaas zonder succes.

40 jaar Sesamstraat figuren

Sesamstraat boeken

Omdat ik mijn zoontje toch graag kennis wilde laten maken met mijn jeugdhelden uit Sesamstraat ging ik op zoek naar DVD’s en boeken. Tijdens mijn zoektocht kwam ik een heel leuke boekenserie tegen van Kinderplezier, een kinderboekenclub in Nederland en Vlaanderen. We ontvangen nu iedere maand een leuk kinderboekenpakket in de brievenbus. Elk pakket bestaat uit 4 leuke kinderboeken. Regelmatig zitten er ook boeken van Sesamstraat in de pakketten.

In het speciale Sesamstraat verzamelboek speelt elke keer een andere bewoner van Sesamstraat de hoofdrol. Er zijn 9 verschillende bewoners die een hoofdrol spelen: Ernie, Bert, Elmo, Koekiemonster, Ieniemienie, Tommie, Pino, Grover en Graaf Tel. We zijn hard op weg om ze allemaal te verzamelen, en ik ben gelukkig niet de enige die dat erg leuk vindt. Mijn zoontje pakt graag één van de boeken uit de kast om ons er uit voor te laten lezen of om er zelf in te bladeren.

Lees ook: Sesamstraat introduceert muppet met autisme Julia

Dit blog over 40 jaar Sesamstraat is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.