Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Wil je ook graag dat je kinderen meer buiten gaan spelen? Dat ze niet alleen maar voor de TV hangen om Netflix uit te kijken of binnen met een spelcomputer of iPad aan de slag zijn? Kijk dan eens of je een trampoline in je tuin kunt zetten. Graag zetten we een aantal praktische tips voor je op een rij waar je bij een aanschaf van een trampoline op kunt letten, zodat je kind veilig trampoline kan gaan springen.

Buiten spelen is gezond

Buiten spelen is gezond voor kinderen. Het is goed voor een kind om actief bezig te zijn in de buitenlucht. Spelen en bewegen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de (fijne) motoriek. Ook voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden is het goed om buiten te spelen, aangezien daar vaak andere kindjes zijn om mee te spelen.

Het is ook bekend dat kinderen die regelmatig lekker buiten kunnen spelen, beter in hun vel zitten, goed eten en slapen, meer tevreden zijn en zich beter ontwikkelen. Reden genoeg dus om naar buiten te gaan.

Trampoline in de tuin

Bij veel kinderen staat een trampoline op nummer 1 op hun wensenlijstje. Het is geen kleine uitgave, maar je hebt er lang plezier van. Trampolinespringen is leuk voor kinderen van alle leeftijden. Als je een trampoline aanschaft zul je er lang plezier van hebben, van peuterleeftijd tot zelfs ver in de puberteit. Maar het is wel belangrijk om op veiligheid te letten bij het buitenspelen op een trampoline.

Waar let je op bij de aanschaf van een trampoline?

Als je een trampoline in je tuin wilt zetten, is het goed om je vooraf te oriënteren op de mogelijkheden. Het is allereerst belangrijk om een degelijke trampoline te kopen die voldoet aan de veiligheidsnormen. Let hierbij met name op de kwaliteit van het staal, dit moet voldoende dik zijn en een roestwerende gegalvaniseerde laag hebben. Een ander punt om op te letten is de beschermrand van de trampoline. Het is belangrijk dat deze rand breed genoeg is, zodat de veren volledig afgedekt worden. Er kunnen dan geen vingers of vel tussen komen. Ook moet de rand dik genoeg zijn om een eventuele val van je kinderen op te vangen. Het liefst is de rand gevuld met zacht materiaal, bijvoorbeeld foam.

Je hebt trampolines die je neer kunt zetten en trampolines die je kunt ingraven. Het meest veilig is om de trampoline helemaal in te graven in de grond. Er zijn speciale ingraaf-trampolines met kortere pootjes. Als het niet mogelijk is om de trampoline in te graven, kijk dan in ieder geval naar trampolines met een veiligheidsnet. Ons advies is om een veiligheidsnet met een zelfsluitende opening te nemen. Tijdens het spelen wordt door kinderen vaak vergeten om een sluiting met klittenband of een rits goed dicht te doen. Het gevaar bestaat dat kinderen dan alsnog van de trampoline af kunnen vallen.

Waar zet je de trampoline neer?

Op een trampoline kun je natuurlijk allerlei stunts doen en hele gave sprongen maken. Om dit op een veilige manier te kunnen doen, heeft de trampoline voldoende ruimte nodig. Zowel rondom de trampoline als boven de trampoline. Plaats de trampoline dus niet te dicht bij een muur of schutting, niet onder bomen met lage takken of een afdak, of te dicht in de buurt van een ander speeltoestel. Om zacht neer te komen als je kind per ongeluk een keer naast de trampoline zijn landing maakt, is het fijn als er gras of los zand ligt. Uiteraard zijn ook rubberen tegels een optie.

Maak afspraken met je kind over trampoline springen

Het is altijd goed om een oogje in het zeil te houden als je kinderen op de trampoline gaan springen. Zeker als ze nog wat kleiner zijn. Het is dan ook aan te raden om de trampoline op een plek te zetten die je vanuit huis of vanaf je terras goed kunt zien. Ook is het goed om afspraken te maken met je kinderen over welke stunts en sprongen ze wel en niet mogen doen op de trampoline. Kinderen zijn wel eens overenthousiast en kunnen gevaren moeilijk inschatten. Laat je kinderen in ieder geval geen stunts doen als er meerdere kinderen op de trampoline zijn. En maak je kinderen er van bewust dat ze extra voorzichtig zijn als ze met kleinere kinderen samen springen. Kleine kinderen kunnen namelijk makkelijk gelanceerd worden op een trampoline.

Dit artikel beval gesponsorde links.

Headerfoto: Shutterstock