Boeken, Educatie, Kinderen

Voorlezen aan kinderen van 0 tot 2 jaar: zo doe je dat

Dat voorlezen belangrijk is, hoef ik niemand hopelijk uit te leggen. Het feit dat een 4-jarige die niet wordt voorgelezen een woordenschat heeft van 1.500 woorden ten opzichte van de 3.500 woorden die een 4-jarige kent die wel voorgelezen wordt geeft het belang al aan. Daarnaast is voorlezen ook gewoon héél.erg.leuk! Althans, dat vind ik. Ik kan er heel erg van genieten als mijn zoontje (2 jaar) met een boek naar de bank dribbelt, twee kussens op de bank installeert (één voor mij en één voor hemzelf) en zich dan zo dicht mogelijk tegen me aan vleit en zowat ín het boek kruipt als ik aan het voorlezen ben. Ik lees hem al voor vanaf dat hij een baby’tje was en ik merk dat elke fase verschilt hoe je je kind voorleest. 

Voorlezen aan een baby van 0-5 maanden

Een heel jonge baby heeft nog geen idee wát je zegt, maar vind het voornamelijk fijn om naar je stem en je intonatie te luisteren. En om dichtbij mama of papa te zijn. Het maakt dus eigenlijk niet zo heel veel uit wat je voorleest, als je baby je stem maar hoort. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een babyboekje met zwart-witte plaatjes, waar je een verhaaltje bij vertelt. Je kunt al wel een vast moment van de dag te kiezen voor het voorlezen. Voor het slapengaan bijvoorbeeld.

Vanaf een maand of 3 gaat een baby kleuren onderscheiden en dan komen de kleurrijke babyboekjes in de picture. Een boek is voor een baby nog vooral speelgoed, dus als je kindje al een boekje kan vasthouden, dan zal hij er niet veel meer doen dan ermee spelen en gooien. Gelukkig bestaan er babyboekjes met stevige kartonnen pagina’s, maar ook boekjes met knisperende pagina’s of verschillende soorten stofjes vindt je baby leuk om vast te houden. In de meeste babyboekjes staan alleen plaatjes, dus het voorlezen zal nu vooral bestaan uit vertellen wat je ziet en geluiden (van dieren) maken.

Voorlezen aan een baby 6-12 maanden

Je krijgt wat meer interactie met je baby en je baby laat ook goed zien wat hij leuk vindt. Let bij het lezen op je kindje en herhaal dan de geluiden die hij leuk vindt. Ook vindt je baby het heel leuk om jouw gezicht te zien tijdens het lezen en de gebaren die je erbij maakt. Vanaf ongeveer 6 maanden kan je kind volgen waar je naar wijst, dus dat maakt de interactie tijdens het ‘lezen’ (wat op dit moment nog steeds plaatjes kijken en beschrijven is) nog leuker.

Als je kindje bijna een jaar oud is, begrijpt het steeds beter wat er te zien is op de plaatjes in het boek. Je hoeft niet per se meer iets aan te wijzen om te laten weten over welk plaatje je het hebt. En, ook heel leuk: je kindje kan de plaatjes zelf aanwijzen. Benoem wat je kindje aanwijst en maak er een geluid of een gebaar bij. Je zult zien dat je kind ook begint met gebaren en geluiden nadoen. Hoewel een kind vanaf ongeveer een jaar oud zich wel iets langer kan concentreren op een boek, is het niet gek dat 5 minuten voorlezen al vrij lang is. Als je merkt dat de aandacht weer naar iets anders gaat dan het boek, probeer het dan gewoon later op de dag nog een keer.

babyboekjes - voorlezen aan baby's

Voorlezen aan kindjes van 12-18 maanden

Vanaf 12 maanden gaat je kind steeds meer brabbelen en kletsen, misschien kan je kind zelfs al woordjes of dierengeluiden maken. In ieder geval begrijpt een kind van deze leeftijd dat alles een eigen naam heeft. Je kunt nu al korte verhaaltjes vertellen, maar het blijft leuk en ook goed om te benoemen wat je ziet op de plaatjes in het boek. Benoem de voorwerpen of dieren in de boekjes en beschrijf wat je ziet, zo breidt je de woordenschat uit van je kind.

Voorlezen aan kindjes 18-24 maanden

Vanaf ongeveer 1,5 jaar begint je kind meer interesse te krijgen in wat er in het boek staat, wat de hoofdpersonen doen en meemaken. De ‘link’ wordt gelegd met gebeurtenissen in het echt: boodschappen doen, naar de kinderboerderij, het ritueel voor het slapengaan. Je kunt al echt een verhaal voorlezen en je dreumes begrijpt dat steeds beter.  Als een kind bijna 2 jaar is, begrijpt het de buitenwereld steeds beter. Het is dan heel leuk (en fijn) om boeken voor te lezen over gebeurtenissen die je kind zelf ook meemaakt. Op deze manier kan je kind ook bepaalde gebeurtenissen verwerken en begrijpen. Lees iedere dag voor op een vast moment (of momenten), zo bouw je een ritueel op en het is een fijn houvast voor je kind voor wat betreft de dagindeling.

Lees ook: Voorlezen aan kinderen van 2 tot 4 jaar doe je zo

WINNEN: 1 van de 5 Kinderplezier boekenpakketten

In het kader van de Kinderboekenweek mogen we van Kinderplezier maar liefst 5 boekenpakketten weggeven! In een Kinderplezier boekenpakket zitten 4 boeken, afgestemd op de leeftijd van jouw kind. Wil jij kans maken op één van de pakketten? Laat hieronder of op onze Facebookpagina weten voor wie jij dit pakket boeken wilt winnen!

Deze winactie is gesloten.

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

21 Reacties

 • Avatar
  Reageer Jose oktober 9, 2016 at 21:40

  Voor onze dochter van bijna 3! Lezen elke avond 4 boekjes voor. Is niet te stoppen.

 • Avatar
  Reageer Andrea de Ruiter oktober 9, 2016 at 21:45

  Leuk zeg! Mijn zoontje van 1,5 is helemaal gek op boekjes lezen. Zowel voorlezen als zelf met boekjes spelen! Een leuk boekenpakket zou hij heel leuk vinden!

 • Avatar
  Reageer Kim van Abeelen oktober 9, 2016 at 21:48

  Heeeeel graag voor mijn dochtertje van 20 maanden! Ze is dol op lezen net als ik! Ze gaat er echt voor zitten en moet nu al soms lachen om bepaalde gebeurtenissen, zó schattig!

 • Avatar
  Reageer Rachel de Graaf oktober 9, 2016 at 21:48

  Zou zo’n pakket heel graag willen winnen voor mijn zoontje van 1 jaar! We lezen hem elke avond voor al vanaf dat hij ongeveer 6 maanden was! Hij vind het heerlijk en echt even een rustmomentje voordat hij gaat slapen. Ook wij genieten intens! Want het gebeurt niet vaak meer dat hij zo lekker tegen je aan komt hangen.. 😉

 • Avatar
  Reageer Rianne Langelaar oktober 9, 2016 at 21:53

  Wat een leuke actie! Ik zou t pakket heel graag willen winnen voor mijn man. Zoals vaker gezegd wordt is t voor vaders leuker als de kinderen iets ouder zijn. Dan kan hij voor ons dochtertje gaat slapen een boekje voorlezen aan haar en samen met haar nog wat tijd doorbrengen voordat hij nachtdienst heeft.

 • Avatar
  Reageer Cynthia de Jong oktober 9, 2016 at 21:56

  Graag voor mijn dochtertje Noa van 21 maanden. Ze is echt dol op boekjes. Vooral oma die een boekenwurm is geniet hier erg van

 • Avatar
  Reageer Tessy oktober 9, 2016 at 21:57

  Boekjes lezen vind ik zo leuk! M’n dochter van 21 maanden geniet hier ook van en pakt regelmatig zelf een boekje uit de kast. Op dit moment is Bumba en woezel en pip favoriet bij haar. Ik doe graag mee voor haar! Nieuwe boekjes zijn altijd leuk!

 • Avatar
  Reageer Fleur oktober 9, 2016 at 21:58

  Ik doe graag mee voor mijn dochters wel in een andere leeftijd, maar gek op boekjes Zo kan de ene nu de andere voorlezen

 • Avatar
  Reageer Anna oktober 9, 2016 at 22:11

  Wij houden van boeken!! Ik doe graag mee voor mijn dochtertje Julia (8 maanden)
  Facebook: An Na

 • Avatar
  Reageer Monique van erp oktober 9, 2016 at 22:11

  Zou heel graag het boekenpakket willen winnen. Voor ons eerste kindje op komst. En voor mijn lieve nichtje van 2 die elke donderdag komt spelen.

 • Avatar
  Reageer Ellen oktober 9, 2016 at 22:34

  Ik wil graag meedoen voor mijn dochtertje (volgende maand 2 jaar) en mijn partner. Samen vinden ze boekjes (voor)lezen erg leuk!!

 • Avatar
  Reageer Inge Santegoeds oktober 9, 2016 at 22:50

  Onze dochter is dol op lezen. Ze bladert zelf en brabbelt bij iedere bladzijde. Zodra we vragen of ze wil boekje lezen, wijst ze al naar haar eigen boekenplank. Over 2 weken wordt ze 1 jaar, dus het boekenpakket winnen zou een fantastisch verjaardagscadeau zijn!

 • Avatar
  Reageer Saskia oktober 9, 2016 at 22:50

  Ik wil heel graag meedoen voor mijn zoontje van anderhalf. Hij is dol op boekjes dus we lezen hem veel voor. Wat zou het leuk zijn om boekjes te winnen!!

 • Avatar
  Reageer Vivian oktober 10, 2016 at 06:49

  Voor onze dochter Annelin van 1,5 jaar! Ze doet graag haar grote zus (4jr) na. Dus als de een gaat lezen wil de ander ( het liefst in het zelfde boekje natuurlijk ) ook graag lezen! Een eigen pakketje boeken is dan wel heel super!!

 • Avatar
  Reageer Adriana oktober 10, 2016 at 08:26

  Raar maar waar? Onze zoon van 1,5 lijkt lezen (nog?) niet leuk te vinden. Verder dan 1 zin voorlezen komen we vaak niet. En we houden zelf nog wel zo van lezen…oef! Maar hé! We geven niet op! Oefenen dan maar. Een paar leuke boeken behorende bij zijn leeftijd…zijn méér dan welkom! 🙂

 • Avatar
  Reageer Ashley Opier oktober 10, 2016 at 08:33

  Aaah voor mijn zoontje van 4,5 maand. Ik vind het heerlijk als hij heel eventjes bij mij zit, om samen een boekje te ‘lezen’. Ik was een enorme boekenwurm. Hoop dat hij dat ook wordt!

 • Avatar
  Reageer Wendy oktober 10, 2016 at 08:42

  Wat leuk! Eigenlijk doe ik het veel te weinig! Heb ook wel wat boekjes staan maar geen idee wat nu het beste is voor zijn leeftijd. Onze knul is al 21 mnd maar zou graag kans maken! Eindelijk een goed boekje voor zijn leeftijd! Hoop dat we er dan nog veel plezier aan beleven samen 🙂

 • Avatar
  Reageer Saskia oktober 10, 2016 at 09:51

  Ons dametje van 1,5 ‘leest’ al heel lang graag zelf boekjes. Maar vaak wil ze ook voorgelezen worden. Ze komt dan naar je toe met een boek in de hand, klopt met haar hand op je been, zodat je weet dat ze bij jou op schoot een boekje wil lezen. Nieuwe boekjes zijn dan ook altijd welkom!

 • Avatar
  Reageer Nesa Kassi oktober 10, 2016 at 10:00

  Voor onze dochter van 20 maanden, ze vind het nu al geweldig om zomaar in boekjes te bladeren en oh en ah te roepen bij elk plaatje. Lijkt me leuk om boekjes voor haar leeftijd te ontvangen.

 • Avatar
  Reageer Ineke oktober 11, 2016 at 08:29

  Ik vind het vooral een hele opgave voor te lezen zonder dat hij begint te bladeren in het boek 🙂

 • Avatar
  Reageer Bodil oktober 12, 2016 at 21:42

  Onze dreumes kan sinds een aantal dagen “boekje kijke” zeggen.
  Eerder noemde ze het PoePoe (Heel verwarrend, daarmee kon ze ook onze kat of dwergkonijntje bedoelen 🙂 )
  Elk boekje moet 2 x op een rij, dat is het allermooiste. En ze vindt het heel flauw dat ze van mama de pagina’s niet mag scheuren (plakband is geweldig!)
  Zo’n leuk boekenpakket zal hier goed in de smaak vallen! Ook haar grote zus is dol op boeken, en met ons drietjes lezen is nog het meest gezellig!

 • Plaats een reactie