Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

Kan ik mijn baby in de airco of bij de ventilator laten slapen?

[Tijdens een hittegolf kunnen de temperaturen hoog oplopen. Je merkt zelf al dat je duf wordt van de warmte, maar voor een baby zijn warme dagen helemaal lastig. Je baby kan nog niet de eigen temperatuur reguleren, waardoor je extra waakzaam moet zijn. Mag je baby in...

Nijntje museum in Utrecht

Het nijntje museum in Utrecht is een populair museum bij ouders met jonge kinderen. Middenin het centrum van de Domstad is in de Agnietenstraat het leukste museum voor peuters en kleuters gemaakt: kinderen kunnen hier naar hartelust spelen en spelenderwijs leren over...

Leuke lowbudget dingen doen in de vakantie

Hoera, vakantie! Een schoolvakantie kan soms best lang duren en hoewel kinderen zich best goed kunnen vermaken, slaat verveling soms toe. En Nederland heeft ook niet altijd zonnig buitenweer, dus een beetje inspiratie voor de schoolvakantie - zowel binnen als buiten -...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Dat voorlezen belangrijk is, hoef ik niemand hopelijk uit te leggen. Om al op jonge leeftijd te starten met voorlezen aan kinderen is belangrijk. Daarom deel ik graag mijn tips voor het voorlezen aan kinderen van 0 tot 2 jaar.

Waarom is voorlezen aan kinderen van 0 tot 2 jaar belangrijk?

Het feit dat een 4-jarige die niet wordt voorgelezen een woordenschat heeft van 1.500 woorden ten opzichte van de 3.500 woorden die een 4-jarige kent die wel voorgelezen wordt geeft het belang al aan. Voorlezen aan kinderen van 0 tot 2 jaar is dus erg goed voor de taalontwikkeling. Daarnaast is voorlezen ook gewoon héél erg leuk. Althans, dat vind ik. Ik kan er heel erg van genieten als mijn zoontje van 2 jaar met een boek naar de bank dribbelt, twee kussens op de bank installeert (één voor mij en één voor hemzelf) en zich dan zo dicht mogelijk tegen me aan vleit en zowat ín het boek kruipt als ik aan het voorlezen ben.

Ik lees hem al voor vanaf dat hij een baby’tje was en ik merk dat elke fase verschilt hoe je je kind voorleest. Ik heb in dit blog met tips over voorlezen aan kinderen van 0 tot 2 jaar, daarom ingedeeld in verschillende fases:

Voorlezen aan kinderen van 0 tot 2 jaar

Voorlezen aan een baby van 0-5 maanden

Een heel jonge baby heeft nog geen idee wát je zegt, maar vind het voornamelijk fijn om naar je stem en je intonatie te luisteren. En om dichtbij mama of papa te zijn. Het maakt dus eigenlijk niet zo heel veel uit wat je voorleest, als je baby je stem maar hoort. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een babyboekje met zwart-witte plaatjes, waar je een verhaaltje bij vertelt. Je kunt al wel een vast moment van de dag te kiezen voor het voorlezen. Voor het slapengaan bijvoorbeeld.

Vanaf een maand of 3 gaat een baby kleuren onderscheiden en dan komen de kleurrijke babyboekjes in de picture. Een boek is voor een baby nog vooral speelgoed, dus als je kindje al een boekje kan vasthouden, dan zal hij er niet veel meer doen dan ermee spelen en gooien. Gelukkig bestaan er babyboekjes met stevige kartonnen pagina’s, maar ook boekjes met knisperende pagina’s of verschillende soorten stofjes vindt je baby leuk om vast te houden. In de meeste babyboekjes staan alleen plaatjes, dus het voorlezen zal nu vooral bestaan uit vertellen wat je ziet en geluiden (van dieren) maken.

Voorlezen aan een baby 6-12 maanden

Je krijgt wat meer interactie met je baby en je baby laat ook goed zien wat hij leuk vindt. Let bij het lezen op je kindje en herhaal dan de geluiden die hij leuk vindt. Ook vindt je baby het heel leuk om jouw gezicht te zien tijdens het lezen en de gebaren die je erbij maakt. Vanaf ongeveer 6 maanden kan je kind volgen waar je naar wijst, dus dat maakt de interactie tijdens het ‘lezen’ (wat op dit moment nog steeds plaatjes kijken en beschrijven is) nog leuker.

Als je kind bijna een jaar oud is, begrijpt het steeds beter wat er te zien is op de plaatjes in het boek. Je hoeft niet per se meer iets aan te wijzen om te laten weten over welk plaatje je het hebt. En, ook heel leuk: je kindje kan de plaatjes zelf aanwijzen. Benoem wat je kindje aanwijst en maak er een geluid of een gebaar bij. Je zult zien dat je kind ook begint met gebaren en geluiden nadoen.

Hoewel een kind vanaf ongeveer een jaar oud zich wel iets langer kan concentreren op een boek, is het niet gek dat 5 minuten voorlezen al vrij lang is. Als je merkt dat de aandacht weer naar iets anders gaat dan het boek, probeer het dan gewoon later op de dag nog een keer.

Voorlezen aan kindjes van 12-18 maanden

Vanaf 12 maanden gaat je kind steeds meer brabbelen en kletsen, misschien kan je kind zelfs al woordjes of dierengeluiden maken. In ieder geval begrijpt een kind van deze leeftijd dat alles een eigen naam heeft. Je kunt nu al korte verhaaltjes vertellen, maar het blijft leuk en ook goed om te benoemen wat je ziet op de plaatjes in het boek. Benoem de voorwerpen of dieren in de boekjes en beschrijf wat je ziet, zo breidt je de woordenschat uit van je kind.

Voorlezen aan kindjes van 0 tot 2 jaar

Voorlezen aan kindjes van 18-24 maanden

Vanaf ongeveer 1,5 jaar begint je kind meer interesse te krijgen in wat er in het boek staat, wat de hoofdpersonen doen en meemaken. De ‘link’ wordt gelegd met gebeurtenissen in het echt: boodschappen doen, naar de kinderboerderij, het ritueel voor het slapengaan. Je kunt al echt een verhaal voorlezen en je dreumes begrijpt dat steeds beter.

Als een kind bijna 2 jaar is, begrijpt het de buitenwereld steeds beter. Het is dan heel leuk (en fijn) om boeken voor te lezen over gebeurtenissen die je kind zelf ook meemaakt. Op deze manier kan je kind ook bepaalde gebeurtenissen verwerken en begrijpen. Lees iedere dag voor op een vast moment (of momenten), zo bouw je een ritueel op en het is een fijn houvast voor je kind voor wat betreft de dagindeling.

Voorlezen aan kinderen van 0 tot 2 jaar is erg leuk. Wanneer je kindje ouder wordt, ga je andere boeken kiezen om voor te lezen. Ook zal je kind anders gaan reageren op de verhalen en zal hij steeds meer gaan begrijpen. Benieuwd naar meer tips voor het voorlezen aan oudere kindjes? Lees dan ook mijn blog met tips voor het voorlezen aan kinderen van 2 tot 4 jaar.