Boeken, Educatie, Kinderen

Voorlezen aan kinderen van 2-4 jaar: zo doe je dat

Tot een jaar of 2 is het voorlezen aan een baby of dreumes nog vooral ‘vertellen’: aanwijzen en benoemen. Kleine baby’s vinden het vooral fijn om je stem te horen en in je nabijheid te zijn, in het begin zien ze nog niet veel en zijn boekjes met simpele zwart-witte plaatjes voldoende. Zodra je baby wat ouder wordt (vanaf een maand of 5) komen er kleurrijke boekjes met plaatjes waarbij je geluiden kan maken of kan benoemen wat je ziet. En tegen de tijd dat je kind een jaar is, is er steeds meer interactie en kan je kind zelf benoemen wat ie op de plaatjes ziet, aanwijzen in het boek wat jij benoemt en geluidjes maken bij bijvoorbeeld de dieren die hij ziet.

Vanaf 2 jaar wordt voorlezen écht lezen en kan je echt een verhaaltje gaan lezen. Leuk!

Voorlezen aan kinderen 2-2,5 jaar

Tot 2 jaar is het ‘echte’ voorlezen nog niet echt aan de orde, meestal is het plaatjes kijken en benoemen wat je ziet. Dat verandert als je kind ongeveer 2 jaar is. Natuurlijk blijft plaatjes kijken en benoemen wat je ziet nog steeds leuk, maar je peuter is nu ook toe aan een echt verhaaltje. Een prentenboek met een kort verhaal dat dichtbij de belevingswereld ligt van je kleintje is nu wel erg leuk. Zodoende kan je kleintje alledaagse gebeurtenissen plaatsen en verwerken. De plaatjes in het boek moeten duidelijk weergeven wat er in het verhaal gebeurt zodat je kindje ook zelf gestimuleerd wordt om erover te vertellen.

Voorlezen aan kinderen 2,5-4 jaar

Een peuter vindt korte verhaaltjes leuk die aansluiten bij zijn eigen beleving. Hou daarmee rekening als je een boek uitzoekt in de bibliotheek of in de boekwinkel. Het belangrijkst is daarbij dat je kijkt naar wat je kind begrijpt en waar het aan toe is. En vooral ook waar zijn belangstelling naar uit gaat. Ik weet bijvoorbeeld bij mijn zoontje dat een boek over voertuigen (graafmachines, trekkers, kiepwagens) een groot succes is, maar ook boekjes over het logeren bij opa en oma en verhaaltjes over een dagje naar de dierentuin doen het goed. Het verhaal moet vooral herkenbaar zijn voor je kind en daarnaast moet het iets nieuws bevatten, om zijn nieuwsgierigheid te voeden. En wat altijd leuk is en blijft: versjes, boekjes op rijm en liedjes.

Voorlezen vergroot de woordenschat en belevingswereld

In het blog met tips voor het voorlezen aan baby’s van 0-2 jaar schreef ik al dat de woordenschat van een kleuter die voorgelezen ruim 2 keer zo groot is als van een kleuter die niet wordt voorgelezen. En, wat ik heel alarmerend vind, is dat kindjes die die achterstand hebben opgelopen, dat ook niet meer inhalen. Dat is alvast een goede aanmoediging om al vroeg te beginnen met voor te lezen, maar daarnaast zijn er zoveel meer redenen om je kind dagelijks voor te lezen. Je kind met boeken leren omgaan is een verrijking voor zowel je kind als jezelf. Voorlezen vergroot niet alleen zijn woordenschat maar ook zijn belevingswereld. En het zijn zulke waardevolle en knusse momenten samen!

WINNEN: 1 van de 5 Kinderplezier boekenpakketten

In het kader van de Kinderboekenweek mogen we van Kinderplezier maar liefst 5 boekenpakkettenweggeven! In een Kinderplezier boekenpakket zitten 4 boeken, afgestemd op de leeftijd van jouw kind. Wil jij kans maken op één van de pakketten? Laat hieronder of op onze Facebookpagina weten voor wie jij dit pakket boeken wilt winnen!

Deze winactie is gesloten.

 

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

9 Reacties

 • Avatar
  Reageer Patricia Schmitz-Heres oktober 10, 2016 at 05:13

  Ik zou heel graag mee willen doen voor mijn zoontje van 2,5. Hij vindt voorlezen helemaal geweldig en gaat dan veel rustiger slapen.

 • Avatar
  Reageer Dunya Ruiter oktober 10, 2016 at 18:57

  Heel graag voor onze lieve dochter Liv. Ze is nu ruim 8 maanden oud en lees al voor sinds ze 5 dagen oud is. We genieten er van!! Hoe meer boekjes hoe leuker natuurlijk.

 • Avatar
  Reageer Lenette Butter oktober 10, 2016 at 20:55

  Voor mijn zoon die een van deze dagen geboren kan worden. ❤

 • Avatar
  Reageer Mariska oktober 10, 2016 at 21:11

  Toffe Winactie!! Mijn zoontje is onderste-boven van boekjes kijken vooral nu nog.. maar voorlezen gaat steeds beter en het is zo heerlijk gezellig samen! Ik zou dus heel graag kans maken voor hem.. hij is 2,5 jaar oud!

 • Avatar
  Reageer Serina oktober 10, 2016 at 23:15

  Voor mijn newborn en mn zoon van 3!

 • Avatar
  Reageer Diana oktober 11, 2016 at 00:39

  Ik zou het pakket graag willen winnen voor onze zoon Jurre ( net 3 jaar geworden). We zijn dol op boekjes lezen samen!

 • Avatar
  Reageer Linda Smeets oktober 11, 2016 at 03:03

  Wat enorm leuk! Ik doe graag mee voor onze dochter van 3 jaar. Ze is dol op boeken (de appel valt niet ver van de boom) en ik ben dol op voorlezen.

 • Avatar
  Reageer Wendy J oktober 11, 2016 at 06:53

  Leuk!! Onze knul wordt bijna 2 en eigenlijk lees ik veel te weinig met hem. Komt eigenlijk ook omdat ik boekjes heb voor 0-1 en voor veel ouder. Niet echt iets voor deze leeftijd. Dus maak graag kans 🙂

 • Avatar
  Reageer Lidia oktober 11, 2016 at 07:44

  Voor mijn zoon van anderhalf. Ik ben meteen na zijn geboortd begonnen met voorlezen. Het is een heerlijk momentje als ik samen met hem een boek lees.

 • Plaats een reactie