Baby, Geboorte, Mama

Zwanger van de tweede: wat ik dit keer anders wil doen

Hoera! Ik ben zwanger van de tweede! Een spannende maar geweldige tijd is aangebroken. Nu ik ‘alles’ al een keer heb meegemaakt weet ik beter wat ik wel en niet wil. En ondanks dat ik best tevreden ben met hoe dingen gelopen zijn bij mijn eerste zwangerschap en kort na de bevalling, zie ik toch een paar kleine verbeterpuntjes:

1. Proberen meer te genieten van de 12 en 20-weken echo’s nu ik zwanger van de tweede ben

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik, na een onzekere start, op van de zenuwen bij de 12 en 20-weken echo’s. Zou er wel een kloppend hartje te zien zijn en zouden er geen afwijkingen gevonden worden? Echt genieten was dat niet, terwijl het toch heel bijzonder is. Deze keer hoop ik meer te genieten van de echo’s die ik krijg.

2. Eerder de verloskundige bellen als de bevalling is begonnen

Bij mijn eerste zwangerschap heb ik, toen de bevalling was begonnen, ondanks de pijn vrij lang gewacht met het bellen van de verloskundige. Ik wilde niemand op zaterdagochtend zeer vroeg uit bed bellen terwijl ik misschien maar op 1 cm ontsluiting zat. En een bevalling duurt gemiddeld toch 12 uur? Achteraf dom, want ik bleek een weeënstorm te hebben en toen de verloskundig thuis kwam voor de eerste controle zat ik al een tijdje op 10 cm ontsluiting en was naar het ziekenhuis gaan geen optie meer. En daarmee was ook mijn keuzemogelijkheid weg. Deze keer ga ik dus eerder bellen!

3. Langer op bed blijven

Na mijn bevalling liep ik al snel weer rond en deed zelf de deur open voor visite. Na een paar dagen kwam de klap, ik had gewoon meer rust moeten nemen. Eens kijken of dat deze keer, ‘ondanks’ een peutertje in huis, beter gaat.

Zwanger van de tweede - rusten tijdens kraamweek

4. De kraamverzorgster wegsturen

Na mijn bevalling heb ik in één week drie kraamverzorgsters gehad (ze hadden al teveel dagen gewerkt of moesten naar een voorkeursgezin), en nummer twee was een vervelend mens die nare opmerkingen maakte. Ik bleef vasthouden aan het idee dat ze er maar een paar dagen zou zijn, maar toen bleek dat de klik er niet was had ik gewoon het bureau moeten bellen en moeten vragen om iemand anders.

5. Niet meer iedereen onaangekondigd binnen laten komen

In mijn kraamweek kreeg ik een aantal keer onaangekondigd bezoek, en dan bedoel ik niet van naaste familie en vrienden. Stom genoeg deed ik de deur nog open ook, vanuit de gedachte ‘ze weten toch wel dat ik thuis ben’. Deze keer gaat de deurbel er gewoon een weekje uit. : )

Zwanger van de tweede - 4Naturalkids kaarten met kralenkoord

Ook een goed idee: hang dit kaartje + kralenhanger van 4NaturalKids op de voordeur.

6. Kraamvisite vragen op tijd te vertrekken

Soms begrijpt kraamvisite niet dat het niet de bedoeling is dat ze anderhalf uur blijven, zeker als ze niet behoren tot naaste familie en vrienden. Deze keer ga ik meer hints geven of gewoon vriendelijk vragen of ze weg willen gaan. Mocht dat niet helpen kan ik altijd nog zelf naar boven gaan met de baby, zoals een vriendin heeft gedaan.

7. Meer hulp accepteren

Nu er straks ook een peutertje in huis rondloopt die ook een hoop aandacht nodig heeft, denk ik dat ik wat vaker hulp zal moeten accepteren dan de eerste keer.

Zwanger van de tweede - babyvoetjes in handen

8. Mijn baby niet meer van hand tot hand laten gaan als ik dat niet wil

Steeds meer mensen begrijpen gelukkig dat als je ergens op kraamvisite gaat, het niet vanzelfsprekend is dat je het kindje ook even mag vasthouden. Maar nog niet iedereen begrijpt dat helaas. Deze keer wil ik mijn kindje alleen aan iemand geven als dat op dat moment goed voelt, en anders niet.

Ben je ook zwanger van de tweede? Wat heb jij tijdens je tweede zwangerschap en kraamweek anders gedaan? Of wat had je achteraf gezien anders willen doen? Ik hoor graag jouw tips! Deel ze onder dit artikel of op onze Facebookpagina!

Lees ook onze andere artikelen over ‘Zwanger van de tweede‘:

5 x leuk aan een tweede zwangerschap

Zwanger the true story, een eerlijk boek over zwangerschap

Zwanger van een Tweede: Nooit meer enig kind

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

3 Reacties

 • Avatar
  Reageer Maaike februari 14, 2016 at 19:44

  Wat een leuk kaartje voor aan de deur! Ik heb nu een briefje hangen met kloppen aub, scheelt al enorm! Verder vond ik t de tweede keer heerlijk om in t ziekenhuis te bevallen en bij te komen. Zo doe je echt even niks, wordt er goed voor je gezorgd en hoef je niet een dreumes in de gaten te houden…

  • Avatar
   Reageer Margot februari 15, 2016 at 10:56

   Dank voor je reactie! Goed dat zo’n briefje helpt, dan moet dit kaartje zijn werk vast ook goed doen. 🙂 En ja, erg fijn, die goede zorgen in het ziekenhuis vond ik.

 • Avatar
  Reageer Vlijtig Liesje februari 16, 2016 at 10:50

  Die ‘langer op bed blijven’ zou ik zeker doen. Ik beschouwde dit altijd als een laatste kans om nog even rustig aan te doen. Zo gauw de kraamhulp vertrekt ben je het haasje.

 • Plaats een reactie