Zwanger worden is niet altijd gemakkelijk. Eén van de mogelijke factoren die mee kan spelen in het uitblijven van een zwangerschap, is de zaadkwaliteit van de man. Hoewel er nog niet één eenduidige manier is om hier verbetering in te brengen, zijn er wel verschillende zaken waaraan een positieve uitwerking wordt toegeschreven. Daarom zetten we hier een aantal handvaten op een rijtje voor het verbeteren van de zaadkwaliteit van de man.

Wat moet een man laten voor het verbeteren van de zaadkwaliteit?

Roken is voor niemand gezond, maar het beïnvloedt ook de kwaliteit van het sperma. Als gevolg van roken hebben mannen minder zaadcellen. Daaronder zijn dan ook minder gezonde zaadcellen, waarmee de kans op bevruchting van een eicel verkleind wordt. Hetzelfde geldt voor het gebruik van drugs en alcohol. Het vermijden van stress is ook belangrijk, omdat ook dit een negatieve uitwerking heeft op de kwaliteit van het sperma. Een bezoek aan de sauna is ook niet bevorderlijk. De testikels bevinden zich juist buiten het lichaam om ze koeler te houden. Wordt de temperatuur hoger, dan gaat de spermaproductie omlaag. Om deze reden moeten strak ondergoed en strakke broeken ook vermeden worden. Ook bij zittend werk worden de testikels warmer. Werk met gevaarlijke stoffen of straling kan ook beter vermeden worden als er een kinderwens is. Te veel sojaproducten eten is eveneens af te raden. Hier zitten isoflavonen in. Die stoffen worden in verband gebracht met een verminderde kwaliteit van het sperma.

Wat moet een man juist wel gaan doen?

Meer sporten is bij inactieve mannen en mannen met extreme obesitas zeker aan te raden. Mannen die voldoende sporten en in goede conditie verkeren, hebben meer zaadcellen met een betere zaadkwaliteit dan mannen met slechte conditie en overgewicht. Fietsen moet hierbij echter wel afgeraden worden. Daarbij worden de testikels niet alleen warmer dan de bedoeling is, maar ook kunnen ze door de wrijving met het zadel microtrauma’s oplopen. Wel moet een man voldoende fruit, verse groenten, vis en vlees eten voor een verbetering van de zaadkwaliteit. Te weinig vitamine C en zink zijn namelijk ook nadelig voor de kwaliteit van het zaad. Antioxidanten zijn wel goed. Daarom is het eten van walnoten bij wijze van snack een bevorderlijke keuze.

Spaar het zaad voor in de ochtend

Als je specifiek seks hebt om zwanger te worden, dan kun je dit het beste in de ochtend doen. Dat is het moment dat het sperma de meeste zaadcellen bevat. Voor de grootste kans op succes doet de man er verstandig aan om in de drie tot vijf dagen voor het bewust seksmoment in de ochtend niet klaar te komen. Dan is de voorraad gezonde, rijpe zaadcellen het grootst. Maar te weinig klaarkomen is ook slecht voor de zaadkwaliteit. Goed plannen dus!

Lekker ruiken kan averechts werken

We willen allemaal graag lekker ruiken en lichaamsgeurtjes verbergen. Maar onderzoek van het Radboudumc wijst uit dat mannen die op dagelijkse basis aftershave en deodorant gebruiken een vijf keer zo grote kans op verminderde zaadkwaliteit hebben. In die producten zitten hormoonverstorende stoffen die mogelijk een negatieve uitwerking hebben op de geslachtshormonen. Voor jouw libido als vrouw is het waarschijnlijk minder bevorderlijk dat je partner niet die lekkere aftershave op heeft of naar zweet ruikt. Dan misschien toch maar een wasknijper op de neus?

Supplementen met D-Asparaginezuur

D-Asparaginezuur, niet te verwarren met L-asparaginezuur, is aanwezig in het sperma en de zaadcellen van de man. Bij onvruchtbare mannen is dit echter aanzienlijk minder dan bij vruchtbare mannen. Er is onderzoek dat concludeert dat het toedienen van supplementen met D-asparaginezuur het testosterongehalte bij de man kan verhogen. Dat is het geslachtshormoon dat van levensbelang is voor de vruchtbaarheid van de man. Een dagelijkse dosis D-asparaginezuur kan bij mannen met een laag testosterongehalte of onvruchtbaarheid het testosteronniveau en het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid van die zaadcellen bevorderen. Maar bij mannen met een normaal testosterongehalte doet het niets of werkt het zelfs averechts.

Vitamine D slikken

Ook vitamine D staat in verband met de vruchtbaarheid van de man. Een tekort hieraan verhoogt de kans op een lager testosterongehalte. In een studie waarin mannen met een laag testosterongehalte een jaar lang dagelijks vitamine D namen werd bevonden dat deze mannen na die periode een testosterontoename van ongeveer 25% hadden. Mogelijk is er ook een verband tussen vitamine D en de beweeglijkheid van het sperma.

Tribuluswortel innemen

Niet alleen de beweeglijkheid van het zaad en de hoeveelheid zaadcellen zijn van invloed op het wel of niet zwanger kunnen raken. Ook het libido speelt daarin een rol. Ontbreekt het daaraan, dan wordt het moeilijker om seks te hebben wat een bepaald doel dient. Seks is seks voor een man, denk je misschien, maar zonder zin kom je niet ver. Een kruid dat vaak gebruikt wordt om de libido van een man te versterken is tribulus terrestris. De wortel hiervan kan met een dagelijkse inname van 6 gram gedurende een periode van twee maanden voor een verbetering van het libido van de man én een verbetering van de potentie zorgen. Over de langetermijn risico’s van tribulus terrestris is helaas nog niet echt iets bekend.

Ashgawattes?

In India wordt het kruid ashwagandha als eeuwen gebruik als medicijn om de testosteronproductie te stimuleren en de vruchtbaarheid van de man te vergroten. Hiervoor wordt extract van de wortel van de ashwagandha gebruikt. Bij mannen die in gedurende een onderzoek drie maanden lang elke dag 675 milligram extract van deze wortel kregen, werd een aanzienlijke toename in de vruchtbaarheid aangetoond. Met name het aantal zaadcellen was flink verhoogd, maar ook de beweegelijkheid van de zaadcellen en het volume van het sperma.

Je kunt meer met fenegriek dan alleen er mee koken

Dat je kon koken met fenegriek wist je waarschijnlijk wel, en dat het soms zelfs in kaas verwerkt zit ook. Maar dat het ook een geneeskrachtige werking heeft? In een studie kregen 30 mannen die vier keer per week in de sportschool te vinden zijn voor krachttraining dagelijks 500 milligram fenegriekextract en 35 mannen in dezelfde categorie kreeg een placebo. Bij de mannen die fenegriek kregen werd een noemenswaardige verhoging van hun testosteronniveau waargenomen. Andere onderzoeken toonden een verbetering van het libido, de seksuele prestaties en het testosteronniveau aan bij mannen die gedurende zes weken dagelijks een supplement van 600 milligram Testofen kregen. Dat supplement is gemaakt van fenegriekzaadextract en mineralen. Helaas is het niet zo dat met fenegriekzaad, waarmee gekookt wordt en thee gemaakt wordt, hetzelfde kan worden bereikt. In de studies is specifiek fenegriekextract gebruikt.

Nog een wortel

Hoewel het bewijs voor de werking van de macawortel nog zwak, komt vooral uit de Peruaanse traditie de veronderstelling dat dit natuurproduct een positieve uitwerking heeft op de man. Van oudsher wordt het daar al gebruikt om de vruchtbaarheid en het libido van de man te verhogen. Ook zou het de seksuele prestaties verbeteren en een kleine verbetering in erectiefunctie kunnen veroorzaken. Daarnaast zou het ook de beweeglijkheid van de spermacellen positief beïnvloeden, evenals het aantal zaadcellen. De maca wordt gedroogd en verpoederd gebruikt.

Vergeet niet te blijven genieten

Verschillende zaken kunnen dus een positief effect hebben op de zaadkwaliteit van de man. Lukt het niet om zwanger te raken, dan zijn deze suggesties het uitproberen waard. De beste tip is uiteindelijk om gezond te leven en stress te vermijden. Stress opbouwen rond het niet zwanger kunnen raken werkt uiteraard averechts op het libido, de erectiefunctie en naar alle waarschijnlijkheid dus ook op de kwaliteit van het zaad. Probeer dus te allen tijde vooral van elkaar te genieten en het plezier in jullie samenzijn te behouden.