Al maandenlang draag je je baby onder je hart en nu, tijdens de laatste weken kun je haast niet wachten totdat hij of zij zich aankondigt. Dit zijn vervolgens de tien voortekenen die erop wijzen dat de bevalling aanstaande is.

1. Het indalen van je baby

Met het indalen van je baby zakt hij of zij dieper in je bekken en gaat op een zodanige wijze liggen dat het hoofdje precies tussen jouw bekkenbotten past. Meestal duurt het indalen een paar weken en gebeurt dit tussen de 30 en 38 weken van je zwangerschap. Sommige zwangeren voelen hier niets van maar er zijn ook vrouwen waarbij dit een pijnlijk proces is. Een voordeel van het indalen is dat je eindelijk weer vrijer kunt ademen. Het nadeel is dat je baby op je blaas kan drukken waardoor je steeds vaker moet plassen.

2. Pijn in je liezen en je rug

Je gewrichten en spieren gaan zich geleidelijk aan oprekken en verschuiven zodat ze straks mee kunnen rekken wanneer je baby erlangs komt. Het kan een hinderlijke pijn in je liezen en onderrug veroorzaken. Dit is een gunstig teken want je baby laat nu niet lang meer op zich wachten.

3. Het losser worden van je gewrichtsbanden

Door het hormoon relaxine worden je gewrichtsbanden losser en op die wijze wordt je bekken op een natuurlijke manier geopend zodat je baby makkelijker door het geboortekanaal heen kan.. Daar mag je het hormoon wel dankbaar voor zijn want er is normaal gesproken niet genoeg ruimte in je bekken voor de doorgang van een baby.

4. Diarree

Diarree wordt veroorzaakt door de veranderingen in je hormoonhuishouding die ook effect op je darmen hebben. Doordat je darmen niet vol zijn geeft dit je baby extra ruimte. Ook tijdens je bevalling kun je ontlasting verliezen. Daar hoef je je niet voor te schamen want dit is een natuurlijk proces wat bij veel vrouwen voorkomt en wat gynaecologen en verloskundigen heus al heel vaak gezien hebben.

5. Verliezen van gewicht

Een leuke bijkomstigheid in deze fase is dat je nu niet meer aankomt of zelfs gewicht verliest. Dit komt doordat je vaker moet plassen en doordat de hoeveelheid vruchtwater afneemt. Het heeft geen effect op het gewicht van je baby.

6. Je bent vermoeider

Met je dikke buik is het haast onmogelijk om nog lekker te slapen en is het lastig om nog een goede slaaphouding te vinden. Ook die overactieve blaas kan hierbij een rol spelen. Daarnaast is het meedragen van zo’n enorme buik ook heel erg vermoeiend. Hopelijk heb je al verlof en kun je overdag nog eens een dutje doen.

7. De baarmoedermond verweekt

Normaal gesproken bestaat je baarmoedermond uit stug weefsel, voor de bevalling is het echter nodig dat het zachter wordt. Dit noemt men verweken of verstrijken. Zelf voel je hier niets van, door lichamelijk onderzoek kan je verloskundige of gynaecoloog voelen of dit bij jou al gaande is.

8. Het loslaten van de slijmprop

De slijmprop heeft als functie om je baby tegen infecties te beschermen. Het ziet eruit als een propje, rozige afscheiding. Bij het verweken van de baarmoedermond laat de slijmprop los. Je kunt hem geheel of in delen verliezen, waardoor het niet elke zwangere opvalt. Het verliezen van de slijmprop kan erop wijzen dat de bevalling nu binnenkort zal gaan beginnen.

9. Voorweeën krijgen

Tijdens je zwangerschap heb je vast al eerder harde buiken gehad. Voorweeën kunnen pijnlijker zijn dan harde buiken en je kunt ze soms verwarren met echte weeën. Deze worden echter steeds heftiger en gaan zich sneller achter elkaar voordoen waarnaast ze ook in een regelmatig patroon voorkomen. Ook kunnen echte weeën erger worden wanneer je beweegt in tegenstelling tot voorweeën.

10. Het breken van de vliezen

Een bevalling die begint met het breken van de vliezen komt slechts bij een op de tien vrouwen voor. Meestal gaat het verliezen van het vruchtwater geleidelijker en komt het er beetje bij beetje uit. In sommige gevallen breken de vliezen niet vanzelf en zal de gynaecoloog of verloskundige ze breken. Het is nu in ieder geval zeker dat het niet lang meer duurt voordat je baby geboren wordt.