Veel mensen vinden het geen prettig idee om medicijnen te nemen. Zij willen hun klachten wel verminderen, maar doen dit liever niet met de standaard medicatie die je bij de apotheek op kunt halen. Deze mensen zijn aangewezen op fytotherapie. Dit wordt ook wel plantengeneeskunde of kruidengeneeskunde genoemd.

Op deze pagina lees je meer over fytotherapie in het algemeen, maar ook over fytotherapie voor en tijdens de zwangerschap. Zo lees je in dit artikel onder andere of fytotherapie schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap en welke kruiden je kunt nemen om sneller zwanger te worden. Wil je zwanger worden of ben je zwanger en heb je interesse in fytotherapie? Dan is dit artikel zeker interessant voor jou.

Wat is fytotherapie

Wat is fytotherapie?

Fytotherapie betekent letterlijk kruidengeneeskunde of plantengeneeskunde. Het lijkt een beetje op homeopathie, aangezien het een natuurlijke manier is om bepaalde klachten te verminderen of zelfs helemaal te genezen. Vind je het niet prettig om de medicijnen te gebruiken die je de apotheek of drogist kunt halen, maar heb je wel bepaalde klachten die je wil verminderen? Dan is fytotherapie en het gebruik van voedingssupplementen wellicht iets voor jou.

Fytotherapie en homeopathie worden vaak door elkaar gehaald. Toch gaat het om twee verschillende natuurgeneeswijzen. Bij fytotherapie wordt er namelijk alleen gebruik gemaakt van plantaardige stoffen. Dit betekent dat een medicijn altijd alleen uit planten en/of kruiden bestaat, niet uit andere bestandsmiddelen. In homeopathische medicijnen zitten vaak ook planten en/of kruiden, maar kunnen ook mineralen, dierlijke producten en zelfs weefsels van ziektes zitten. Dit is bij fytotherapie niet het geval.

Het voordeel van fytotherapie

Het belangrijkste voordeel van fytotherapie om bepaalde klachten te verminderen of helemaal te laten verdwijnen, is dat medicijnen uit de fytotherapeutica minder bijwerkingen hebben dan gewone medicijnen. Let op: dit betekent niet dat je bij fytotherapie nooit last zal krijgen van bijwerkingen. Ook bij medicijnen van planten en/of kruiden kun je bijwerkingen ervaren, maar de bijwerkingen van medicijnen uit de fytotherapeutica zijn over het algemeen wel minder heftig dan de bijwerkingen van gewone medicijnen. Ook komen er in de fytotherapie over het algemeen minder bijwerkingen voor.

De mogelijke bijwerkingen van fytotherapie

De meest voorkomende bijwerking van medicijnen uit de fytotherapeutica is huiduitslag. Deze bijwerking kan voorkomen bij een medicijn dat je op de huid moet smeren, maar ook bij een medicijn dat je moet innemen. Krijg je huiduitslag van een medicijn? Dan is de kans groot dat je een allergische reactie hebt op dit medicijn. Overleg in dit geval met je arts of je het medicijn wel of niet kunt blijven gebruiken.

Verder is het belangrijk om te weten dat je niet alle fytotherapeutische medicijnen met elkaar kunt combineren. Ook kun je niet alle fytotherapeutische medicijnen combineren met alle soorten reguliere medicijnen. Gebruik je al medicatie? Dan moet je dit altijd aangeven als je wil starten met een fytotherapeutisch medicijn. Zo kan jouw behandeld arts controleren of dit medicijn wel of niet veilig is voor jou, met oog op mogelijke contra-indicaties.

Fytotherapie tijdens de zwangerschap

Fytotherapie tijdens de zwangerschap

Ben je het gewend bepaalde fytotherapeutische medicijnen te nemen en ben je zwanger? Dan is het belangrijk om te achterhalen of je jouw medicijnen wel of niet mag blijven gebruiken. Helaas is het zo dat de meeste medicijnen uit de fytotherapie niet goed zijn voor je kindje, zeker niet in de het eerste trimester van je zwangerschap. Ben je zwanger, dan is de kans groot dat je jouw fytotherapeutische medicijnen tijdelijk links moet laten liggen.

Er zijn enkele middelen waarvan bewezen is dat deze absoluut niet gebruikt mogen worden tijdens de zwangerschap. Het gaat om de volgende middelen:

  • Bloedverdunnende middelen.
  • Bepaalde hormoonpreparaten.
  • Middelen tegen migraine, voornamelijk als deze de stof ergotamine bevatten.
  • Celdelingremmers.
  • Middelen tegen epilepsie.
  • Middelen die gewenning en afhankelijkheid veroorzaken.

Niet alle middelen die hierboven genoemd worden, worden gebruikt in de fytotherapie. Sommige middelen echter wel. Gebruik je een medicijn uit de fytotherapie dat in een van de onderdelen van bovenstaande lijst ingedeeld kan worden? Dan mag je dit middel niet meer gebruiken als je zwanger bent.

In de eerste drie maanden van de zwangerschap is je kindje extra kwetsbaar. Dit komt omdat de hormonen in deze periode worden gevormd. Hierbij is de kans op eventuele afwijkingen het grootst. Het algemene advies is dan ook om helemaal geen medicijnen te gebruiken tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Is het gebruik van medicijnen onontkoombaar? Overleg dan met je dokter welke medicijnen je wel en niet mag gebruiken. Wellicht is het medicijn dat je nu gebruikt schadelijk voor je kindje, maar is er een goed en veilig alternatief.

Verder is het belangrijk geen medicijnen te gebruiken waar niet voldoende onderzoek naar is geweest. Is er niet voldoende onderzoek gedaan naar een bepaald medicijn uit de fytotherapie, dan kun je simpelweg niet weten of dit medicijn wel of niet veilig is. Om je kindje te beschermen, laat je het medicijn gedurende de gehele zwangerschap beter links liggen.

Twijfels over je medicijngebruik? Ga naar de dokter

Twijfel je of je jouw fytotherapeutische medicijn wel of niet mag blijven gebruiken? Neem dan contact op met je dokter. Neem je medicijn mee en je hoort direct of je dit middel wel of niet mag gebruiken als je zwanger bent. Ook als je twijfelt of je jouw medicijn na drie maanden zwangerschap weer mag gebruiken, als je kindje minder kwetsbaar is, raden wij je aan om even langs te gaan bij je dokter. De dokter kan bepalen of je wel of niet weer mag starten met jouw fytotherapie medicijn.

Twijfels over je medicijngebruik Ga naar de dokter

Sneller zwanger worden met fytotherapie

Er zijn diverse fytotherapeutische kruiden die erom bekend staan vrouwen te helpen sneller zwanger te worden. De drie bekendste kruiden om sneller zwanger te worden met fytotherapie, worden hieronder kort beschreven.

Let op: gebruik je een van onderstaande kruiden, dan heb je niet de garantie dat je sneller zwanger wordt. Wel kunnen de kruiden je lichaam ondersteunen bij het zwanger worden. Een garantie op een snelle zwangerschap kan er echter nooit worden gegeven, ook niet in de fytotherapie.

Dong Quai

Dong Quai is een bekend kruid in de fytotherapie. Dit kruid brengt niet alleen balans in de vrouwelijke hormonen, maar helpt bovendien je baarmoeder om gezond(er) te worden. Ook reinigt het kruid het bloed en kan het helpen de bloedcirculatie te verbeteren.

Overigens kun je dit kruid ook gebruiken als je last hebt van hevige menstruatieklachten, zoals een opgeblazen buik of buikkrampen. Omdat het kruid de baarmoeder ondersteunt, kan het dit soort klachten effectief verminderen. Ben je nog niet zwanger en heb je hevige menstruatieklachten? Dan helpt dit medicijn op twee manieren. Het vermindert je menstruatieklachten en het maakt je baarmoeder klaar voor een eventuele zwangerschap op de korte termijn.

Rode klaver

Rode klaver is een van de kruiden die het meest gebruikt wordt door vrouwen die het liefst zo snel mogelijk zwanger willen worden. Dit is niet voor niets, want over het algemeen is het kruid erg effectief. In rode klaver zit niet alleen magnesium, maar ook calcium. Deze stoffen zijn van groot belang bij het verbeteren van de vruchtbaarheid van de vrouw.

Daarnaast brengt rode klaver de vrouwelijke hormonen in balans, net zoals Dong Quai dit doet. Zijn je hormonen in balans, dan is de kans groter dat je op de korte termijn zwanger wordt. En dat rode klaver de eileiders herstelt van eventuele schade uit het verleden, helpt ook zeker mee bij het zwanger worden.

Zwarte zilverkaars

Zwarte zilverkaars lijkt een beetje op het kruid Dong Quai. Het kruid wordt ook wel ‘de tonic voor de baarmoeder’ genoemd en dit is niet voor niets. Het kruid ondersteunt de baarmoeder op diverse manieren, waardoor deze op de korte termijn gezonder wordt.

Ook dit kruid kun je nemen als je last hebt van menstruatiepijn. Zelfs als je ernstige baarmoederklachten hebt, zoals een ontsteking in de baarmoeder, kun je dit kruid gebruiken om je klachten te verminderen. Doe dit wel altijd in overleg met een arts, want een ontsteking in de baarmoeder is natuurlijk niet niks. Zeker als je zwanger wil worden, is het belangrijk hier snel iets aan te doen.

Let op: gebruik bovenstaande kruiden niet in combinatie met elkaar. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn. Kies één kruid om te gebruiken en doe dit idealiter in overleg met een expert. Gebruik het kruid langere tijd en met een beetje geluk, word je op de korte termijn zwanger.