Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Vrees voor de weeën, het toucheren en de bevalling is iets wat haast bij elke vrouw voorkomt. Hoeveel bevallingen je ook achter de rug hebt, je kijkt er altijd een beetje tegenop. Natuurlijk wil je de bevalling op de beste manier meemaken, en dat kan. Door middel van een juiste ademhaling, een goede houding, en ontspanning kom je al een heel eind, en zal de bevalling heel wat vlotter verlopen! Dus in dit artikel met tips voor de bevalling geven we je alle info die je moet hebben over dit onderwerp, zodat de bevalling hopelijk een fluitje van een cent zal zijn.
Tips voor de bevalling: Ademhaling
Je zou het misschien niet zeggen, maar de juiste ademhaling heeft een heel groot effect op de bevalling en hoe deze zal verlopen. Ademhaling mag dus niet ontbreken in dit overzicht met tips voor de bevalling. Dit komt omdat je lichaam hierdoor kan ontspannen, en zo beter zijn werk kan doen. Door een goede ademhaling wordt er voldoende zuurstof gebracht naar belangrijke organen, zoals de baarmoeder.
Ook zorgt een goede buikademhaling ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt. Dit stofje is een soort natuurlijke pijnstiller wat je lichaam goed zal kunnen gebruiken als het eenmaal zo ver is. Een paniekerige ademhaling zorgt juist voor adrenaline, waardoor de weeën geremd worden, en hierdoor de bevalling langer kan duren. Kalmte en een gecontroleerde ademhaling zijn dus een must als je een fijne bevalling wilt meemaken.
Een goede ademhalingstechniek tijdens de weeën
Als de weeën pas begonnen zijn, zijn de specifieke ademhalingstechnieken nog niet van toepassing. Zolang het nog kan, is het dus belangrijk om gewoon ontspannen adem te halen zoals je dat altijd doet. Als de weeën eenmaal sterker en pijnlijker worden, wordt het tijd om de ademhalingstechnieken toe te passen. Dit doe je door rustig door je neus in te ademen tot diep in de buik, en daarna de adem uit te blazen in drie of vier pufjes.
Het aantal pufjes is voor elke vrouw verschillend, maar drie a vier pufjes is voor de meeste vrouwen gangbaar. Je kunt deze manier van ademhaling aanhouden zolang de wee voelbaar is. Het is belangrijk dat je niet te diep inademt, want dit zou kunnen leiden tot hyperventilatie. Deze manier van ademen zorgt voor rust en controle, waardoor de bevalling veel soepeler zal verlopen.
De roosademhaling
Deze ademhalingstechniek pas je toe als je al wel persdrang hebt, maar je verloskundige je aangeeft dat je nog niet mag persen. Dit doe je door hoog te ademen, en rustig door je mond en neus tegelijkertijd in- en uit te ademen. Het is fijn om hierbij je hoofd iets op te tillen. Ook hier geldt weer dat je niet te diep in moet ademen, ter voorkoming van hyperventilatie.
Ademhaling tijdens het persen
De ademhaling tijdens het persen lijkt op het moment dat je een grote hap lucht neemt om zo lang mogelijk onder water te gaan. Deze hap lucht gebruik je om naar de onderkant van je bekken te persen. Dit doe je door zachtjes met je buik en middenrif naar beneden te drukken. Je kunt dit ongeveer drie à vier keer herhalen tijdens een perswee. Eindig altijd met een diepe in- en uitademing om weer te ontspannen.
Als je meer informatie wilt hebben over de verschillende ademhalingstechnieken, of hier meer ervaring in wilt krijgen, dan kun je dat leren tijdens een zwangerschapscursus. Hierdoor zal je zelfverzekerd de bevalling in gaan, en ook dat zorgt natuurlijk voor dat extra beetje rust wat je zeer op prijs zult stellen als je eenmaal gaat bevallen.
Tips voor de bevalling: Ontspan!
Is het niet het meest genoemde woordje als een vrouw bevalt? In het lijstje met tips voor de bevalling staat ontspan daarom ook op nummer twee. Een ontspannen houding is één van de grote hulpstukken om een bevalling goed door te komen. Je lichaam zal beter kunnen functioneren, en natuurlijk is de rust voor jou belangrijk om het een fijne gebeurtenis te laten zijn.
Ontspannen doet iedereen op zijn eigen manier, maar er zijn een aantal tips die we mee kunnen geven zodat je op de beste manier kunt relaxen. De basis van ontspannen tijdens de bevalling ligt vooral in de juiste ademhaling en in de juiste houding. Maar er zijn ook andere dingen die je kunt doen om extra te ontspannen, namelijk:
- Maak jezelf licht tijdens het inademen en zwaar tijdens het uitademen. Je kunt zo beetje bij beetje spanning loslaten, en jezelf dieper weg laten zakken in de houding waar je in zit.
- Maak je gewrichten los; dit zorgt ervoor dat je ontspant, maar ook dat je je aandacht afleidt van de weeën, waardoor het makkelijker voor jou zal zijn om ermee om te gaan.
- Ga op zoek naar gespannen lichaamsdelen en focus erop om ze te ontspannen. Soms spannen we onbewust bepaalde delen in het lichaam aan zonder dat we het door hebben, zoals de handen of voeten, maar vooral ook de kaken en het gezicht. Check je hele lichaam dus op gespannen spieren, en leg extra nadruk op het ontspannen ervan.
- Een massage van je partner, tegendruk, of het wrijven op bepaalde delen van het lichaam (zoals de rug) kan erg ontspannen werken, en een grote positieve invloed hebben op de bevalling. Bereid je partner dus maar alvast voor dat ook hij werk te doen heeft tijdens de bevalling.
Tips voor de bevalling: De perfecte houding
En tot slot de houding in het overzicht met tips voor de bevalling. Ook de houding is van grote invloed op hoe je de bevalling ervaart en de vordering ervan. De beste houding tijdens de bevalling bestaat niet. Het is voor elke vrouw weer anders. Als we denken aan een bevallingshouding denken we vooral aan liggend op de rug, maar er zijn vele andere houdingen die je aan kunt nemen, die op dat moment veel comfortabeler zijn dan liggend op bed. Elke houding heeft zijn voor- en nadelen. Tijdens de bevalling zul je vanzelf aanvoelen wat het beste bij je past, en waar je jezelf goed bij voelt.
Liggend bevallen
De meest ouderwetse houding, en waar vaak als eerste mee begonnen wordt, is liggend op bed. Dit heeft als voordeel dat je je lichaam goed kunt ontspannen omdat je je gewicht niet hoeft te dragen. Ook is het erg voordelig voor de verloskundige, omdat zij op deze manier alles goed in de gaten kan houden. Als je liggend op bed wilt bevallen, is het erg prettig om je voeten plat op het bed te zetten. Dit zorgt er ook voor dat je bekkenuitgang groter is, en daardoor de baby makkelijker in kan dalen.
Zodra de baby eenmaal voldoende in is gedaald, kun je ook je benen optrekken en je knieën vastpakken. Zo kun je het meeste kracht zetten tijdens het persen. Je kunt er ook voor kiezen om op je zij te liggen als dat prettiger aanvoelt. In deze houding trek je enkel één been naar je toe, en wordt dat ondersteund door een kussen. Een nadeel aan het bevallen op bed is dat de zwaartekracht niet echt meewerkt, en het wellicht meer moeite kost om de baby te laten bevallen.
De baarkruk en baarschelp
Erg populair geworden, is het bevallen op een baarkruk. Dit is een kruk met een opening in het midden en aan de voorkant van het zitvlak. Hierdoor kun je dus zittend bevallen, en kan de verloskundige er door de opening goed bij. Erg fijn aan deze houding is dat de zwaartekracht je ook een handje helpt. De baarkruk gebruik je alleen op het moment als je gaat persen. Ook dan is het fijn om af en toe even van houding te wisselen en op te staan tussen de weeën door als het lang duurt. De baarschelp is een soortgelijk voorwerp. Het verschil hiertussen en de baarkruk is dat het op bed wordt geplaatst.
Gehurkt bevallen
Als er door omstandigheden geen baarkruk beschikbaar is, en je eigenlijk wel op die manier wilde bevallen, is de gehurkte houding ook een goede optie. Dit doe je door je partner of doula achter je te laten zitten. Jij kunt hurken, en steun vinden op de benen van degene die jou ondersteunt. Dit is wel een houding die veel inspanning vraagt van de benen, en daardoor niet altijd even geschikt. Het handigste is dan ook, als je voor deze houding kiest, om tussendoor even te gaan staan zodat je van houding kunt veranderen.
De bevallingsbal
Een soort van groot kussenachtige bal waar je de gehele bevalling gebruik van kunt maken om de meest ontspannende houding aan te nemen. Een bevallingsbal is zeer geschikt als je op je rug bevallen maar niks vindt. Je kunt er met de buik op liggen en je knieën op de grond laten staan. Een zachte ondergrond is hier wel heel fijn, zodat je geen last krijgt van pijnlijke benen. Ook kun je er op gaan zitten, en je bekken iets naar voren kantelen. Het heeft op deze manier ongeveer hetzelfde effect als de baarkruk, maar dan zachter.
Een bevallingsbad
Alhoewel vaak niet vergoedt door de verzekering, is het wel een heel populair item. Een bevallingsbad is een soort klein opblaasbaar zwembadje wat ideaal is om de weeën op te vangen, en zo heerlijk te ontspannen. Het bad is zo ontworpen dat het geschikt is voor een bevallende vrouw, en heeft een dikke opblaasbare rand waar je tegenaan kunt leunen. Het warme water ontspant de spieren, en zal er logischerwijs voor zorgen dat ook de bevalling soepeler gaat. Vooral als je tijdens de bevalling last hebt van rugklachten, bekkeninstabiliteit, of andere soortgelijke klachten is een bevallingsbad een ideale oplossing.