Bij een poliklinische bevalling vindt de bevalling plaats in het ziekenhuis of in een geboortehuis zonder dat er een medische indicatie is. De bevalling wordt uitgevoerd door de eigen verloskundige. Een groot voordeel waarom veel mensen kiezen voor een poliklinische bevalling is dat er snel hulp kan optreden mochten er complicaties optreden. Maar hoe ziet een poliklinische bevalling er precies uit? En wat zijn de nadelen?

Waarom een poliklinische bevalling

Waarom een poliklinische bevalling?

Zoals gezegd kiezen veel ouders voor een poliklinische bevalling, omdat er sneller hulp ingezet kan worden als er complicaties zijn tijdens de bevalling. Tevens zijn er meer mogelijkheden voor wat betreft pijnbestrijding. Het is belangrijk om het verschil te weten tussen een poliklinische bevalling en een ziekenhuisbevalling. Bij de tweede vorm is er wel sprake van een medische reden om in het ziekenhuis te bevallen. Bijvoorbeeld in het geval als de baby in een stuitligging ligt of er wordt een tweeling verwacht. Deze bevalling wordt niet door de eigen verloskundige begeleid, maar door een gynaecoloog.

Over het algemeen loopt een poliklinische bevalling hetzelfde als een thuisbevalling en wordt daarom ook wel een ‘verplaatste thuisbevalling’ genoemd. Een poliklinische bevalling hoeft niet per se in het ziekenhuis plaats te vinden, maar kan ook in een geboortehuis of een kraamhotel zijn.

Hoe gaat een poliklinische bevalling in zijn werk?

Met de verloskundige wordt een moment afgesproken wanneer je contact met hem of haar opneemt. Bijvoorbeeld wanneer de weeën regelmatig komen in een bepaalde tijd. De verloskundige zal eerst naar je huis komen om het te controleren en om te bepalen of het al tijd is om naar de bevallocatie te gaan. Wanneer er nog weinig ontsluiting is, zal de verloskundige je waarschijnlijk nog niet naar het ziekenhuis sturen, maar later terugkomen voor een volgende controle en om opnieuw te toucheren.

Wanneer het moment is aangebroken dat de verloskundige groen licht geeft om naar het ziekenhuis te gaan, zal de verloskundige eerst contact opnemen met het ziekenhuis of in het geval van een andere locatie met de afgesproken bevallocatie. Wanneer er plek is, is het de bedoeling dat je daar met eigen vervoer heen gaat. Soms komt het voor dat er geen plek is, dan zal de verloskundige zoeken naar een alternatieve locatie.

Eenmaal op de locatie zal de verloskundige de geboorte verder begeleiden. Wanneer er geen complicaties optreden en er geen medisch ingrijpen nodig is, mogen de kersverse ouders meestal na een paar uur mét baby, weer naar huis. Het verblijf in het ziekenhuis is maximaal 24 uur met de daarbij behorende verzorging en verpleging. Het ontslag vindt plaats wanneer de verloskundige dit verantwoord vindt, dit is minimaal twee uur na de bevalling en maximaal 24 uur.

Voordelen poliklinische bevalling

Voordelen poliklinische bevalling

Er zitten natuurlijk allerlei voordelen aan een poliklinische bevalling, daarom kiezen ouders ook voor deze vorm van bevallen. Hier staan de voordelen nog even op een rijtje:

  • Wanneer er complicaties optreden tijdens de bevalling is er snel medische hulp aanwezig
  • Er zijn meer mogelijkheden voor pijnbestrijding dan bij een thuisbevalling
  • Vrouwen kunnen zich veiliger voelen in een medische omgeving en hierdoor minder stress ervaren
  • Er is thuis geen ’troep’ van de bevalling
  • Je hoeft niet halsoverkop naar het ziekenhuis indien er complicaties optreden bij het bevallen
  • Thuis blijft alles rustig, dit kan prettig zijn in het geval van andere eventuele kinderen in het gezin

Nadelen poliklinische bevalling

Er zitten helaas niet alleen voordelen aan een poliklinische bevalling, maar natuurlijk ook een aantal nadelen:

  • Je mag pas naar het ziekenhuis als de bevalling begonnen is. Het ritje naar de bevallocatie met weeën onderweg is vaak onprettig
  • Een andere locatie dan thuis is natuurlijk minder vertrouwd
  • Je moet meestal snel weer in de auto naar huis na de bevalling
  • Je krijgt met meerdere mensen te maken die je kamer in- en uit kunnen lopen
  • Een poliklinische bevalling is vaak minder romantisch dan een thuisbevalling in een intiemere setting
  • De kosten voor een poliklinische bevalling worden niet helemaal vergoed door de basisverzekering

Kosten en vergoedingen

Een poliklinische bevalling is niet gratis. Per bevallocatie of ziekenhuis verschillen de kosten. Een deel van de kosten wordt vanuit de basisverzekering vergoed. De overig kosten betaal je vanuit de eigen bijdrage. Je moet rekenen op ongeveer €360 met een maximum van ongeveer €416. Wanneer je een aanvullende verzekering afsluit, wordt de eigen bijdrage ook vergoed. Check goed bij de verzekeraar welke aanvullende verzekering je dan dient te hebben.

Poliklinische bevalling

Alternatieve locaties

Zoals eerder aangegeven hoeft een poliklinische bevalling niet per se in het ziekenhuis plaats te vinden. Tegenwoordig wordt het steeds populairder om de bevalling te laten plaatsvinden in een geboortehuis of kraamhotel. Dit is een mooie tussenweg als je wilt bevallen in een medische omgeving, maar in een minder klinische setting.

Een geboortehuis of een kraamhotel heeft een meer huiselijke sfeer dan een ziekenhuis. Daarnaast krijg je meer tijd om bij te komen van de bevalling en mag je er meestal ook kraamvisite ontvangen. In het ziekenhuis zijn de bedden vaak schaars en willen ze patiënten zo snel mogelijk ontslaan. Dit kan een opgejaagd gevoel geven voor ouders. In een kraamhotel kan je zelfs een paar dagen blijven en de kraamtijd doorbrengen. De kosten voor de poliklinische bevalling zijn op een alternatieve bevallocatie gelijk aan de kosten in het ziekenhuis.

Tips voor een poliklinische bevalling

Omdat je een bevalling waarschijnlijk niet heel vaak meemaakt in je leven, hier een aantal tips die je helpen bij het voorbereiden op een poliklinische bevalling:

  • Zorg dat je een 2 euro muntstuk hebt voor de rolstoel bij aankomst in het ziekenhuis!
  • Ga naar een voorlichtingsavond van de bevallocatie waar je mogelijk wilt bevallen
  • Ga alvast een keer met de auto naar de bevallocatie toe, zodat jij en je partner de weg al goed kennen en weten waar jullie moeten parkeren als de bevalling begint
  • Stel een geboorteplan op. Hierin staat beschreven voor de hulpverleners hoe je het liefst wil dat de bevalling verloopt
  • Installeer ruim voor de uitgerekende datum alvast het autostoeltje in de auto. Als je de baby mee naar huis neemt, is een autostoeltje verplicht
  • Zorg dat de auto dicht bij huis staat, zodat je niet met je weeën de hele buurt door hoeft te lopen
  • Zorg al in de weken voor de uitgerekende datum dat er steeds voldoende brandstof in de tank zit. Je wil niet nog tanken als je op het punt staat te bevallen
  • Vergeet je identiteitsbewijs en zorgpas niet
  • Zet ruim van tevoren al een vluchtkoffer klaar, met niet alleen je eigen kleding, maar ook kleertjes voor de baby
  • Zet je bed alvast klaar voor de kraamtijd: zet het op klossen en leg er een matrasbeschermer op