De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

8 veelgestelde vragen over YouTube Kids

YouTube Kids is een app met filmpjes die bedoeld zijn voor kinderen. Deze app is ontwikkeld om veilige en verantwoorde content aan (jonge) kinderen te kunnen bieden. YouTube geeft aan dat kinderen zelf veilig de app kunnen gebruiken om filmpjes te kijken. Tegelijk...

Ontspanning is goed voor veel dingen in het leven. Het helpt je om stress tegen te gaan, maakt dat je tot jezelf komt en zorgt ervoor dat je minder hinder hebt van pijn. Bij zwangerschap is ontspanning van groot belang. Het maakt dat je minder last hebt van zwangerschapskwaaltjes en zorgt er ook voor dat je bevalling minder pijnlijk en sneller verloopt. Ontspanning kun je op vele manieren bereiken. Een daarvan is aromatherapie. Bij deze vorm van therapie wordt er gebruik gemaakt van rustgevende geuren. Aromatherapie werkt goed ter ontspanning als je zwanger bent of aan het bevallen bent.

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie behoort tot de kruidengeneeskunde. Er vindt behandeling plaats door middel van geuren. Deze geuren zitten in etherische oliën die zijn gemaakt van kruiden, bloemen en delen van planten. De olie wordt bij aromatherapie op je lichaam aangebracht of de geur wordt met een speciale aromalamp verspreidt, waardoor het natuurlijk evenwicht van je lichaam zich herstelt. De oliën worden opgenomen door je lichaam via de huid, inhalering of de slokdarm. Ze verlaten je via de huid, je urine of je ontlasting. Bij aromatherapie worden veel verschillende oliën met elk eigen ingrediënten en geuren gebruikt. Elk type olie heeft een ander effect. De ene olie helpt voor een bepaald soort aandoening, de andere richt zich op een bepaald orgaan. Schadelijke bacteriën worden door het aanbrengen van de olie uitgeschakeld, onschadelijke , nuttige bacteriën blijven bestaan. Hierdoor heeft aromatherapie bijna nooit neveneffecten.

Hoe maak je gebruik van aromatherapie?

Wil je gebruik maken van aromatherapie dan ga je naar een aromatherapeut of je koopt zelf etherische olie. Deze olie is vaak prijzig, omdat hij gemaakt is van veel bloemen, kruiden of delen van planten. Voor een klein flesje olie zijn vele bloemen, kruiden of planten nodig. Neem bijvoorbeeld rozenolie: deze is gemaakt van kilo’s rozen, waardoor de olie extreem duur is. Wil je gebruik maken van aromatherapie, dan moet je hier dus wel wat geld voor over hebben. Als je eenmaal een etherische olie in huis hebt, kun je er een van de volgende dingen mee doen.

 • De olie verdampen. Hiervoor heb je een aromalampje nodig. Je doet een paar druppels van de olie samen met wat water in het kuipje van de lamp. Deze verdampt, door middel van een waxinelichtje dat onder het kuipje zit. Hierdoor komt de geur van de olie vrij en kun je het via inhalering tot je nemen.
 • De olie in je bad doen. Dit gaat eenvoudig. Je laat een bad volstromen met warm water en doet er een paar druppels van de olie in. Je neemt de olie in dit geval niet alleen tot je via inhalering, maar ook via je huid. Je huid wordt gevoed en verzorgd door de olie.
 • De olie gemengd met massageolie in je huid masseren. Hiervoor ga je ontspannen liggen en laat je je partner masseren. Bij deze manier van aromatherapie meng je de olie met massageolie. Je mag de geconcentreerde olie niet rechtstreeks op je huid aanbrengen.

Waarom aromatherapie gebruiken tijdens zwangerschap en bevalling?

Als je zwanger bent of gaat bevallen zijn er vele middelen om in te zetten ter ontspanning. Je kunt gebruik maken van hypnose, acupunctuur, acupressuur, fytotherapie en waterinjecties om meer te ontspannen en pijn te verminderen. Ook aromatherapie kan je rust en pijnvermindering geven als je zwanger bent of tijdens je bevalling. Het kan daarnaast ook je ontsluiting bevorderen, angst verminderen en extra energie geven tijdens je bevalling.

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Er zijn vele etherische oliën. Je koopt ze bij de drogist, apotheek of bij een aromatherapeut. Er zijn teveel oliën om allemaal te benoemen. Hier staan er een aantal op een rij die bruikbaar zijn tijdens je zwangerschap.

 • Rozemarijn: Deze olie helpt goed tegen opgezwollen enkels en benen. Ook bij rugpijn wordt rozemarijn aanbevolen. Je mengt de olie voor het aanbrengen met massageolie en masseert het via je enkels naar boven over je benen.
 • Jasmijn: De geur van deze olie zorgt voor ontspanning en bereidt de baarmoeder voor op je bevalling. Je doet een paar druppels van deze etherische olie in bad en gaat er daarna inliggen. Door inhalering en via je huid neem je de geur van de jasmijn in je op.
 • Lavendel: Deze olie helpt bij misselijkheid tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap. Ook kamille en melisse helpen hiervoor.
 • Mandarijn: Deze olie helpt tegen striae. Wil je deze zwangerschapsstreep op je buik voorkomen, dan masseer je mandarijn olie gemengd met massageolie op je lichaam.

Bijna elke olie is geschikt om te gebruiken tijdens je zwangerschap. Er zijn echter een paar oliën die je niet mag gebruiken tijdens je zwangerschap. Dat zijn de etherische oliën Basilicum, Jeneverbes, Marjolein, Salie, Mirre, Hysop en Scharlei.

Aromatherapie tijdens de bevalling

Bij bevallingen in het ziekenhuis, thuis en in een kraamhotel wordt soms aromatherapie gebruikt. Het hangt af van je ziekenhuis of verloskundige of je hier gebruik van kunt maken. Wil je dat graag? Informeer hier dan vooraf naar. Doen ze het niet, dan kun je ook nog vragen of jij er wel gebruik van mag maken. Aromatherapie kan op meerdere manieren worden ingezet. Je gebruikt het tijdens de bevalling voor het volgende.

 • Het verloop van de bevalling versnellen.
 • De pijn verlichten. Door de geur gaat je lichaam meer endorfine produceren en dat vermindert pijn.
 • Ontspanning bevorderen tussen de weeën.
 • Angst en stress verminderen.
 • Ontsluiting bevorderen.
 • Het geven van extra energie.

Er wordt op advies van een aromatherapeut een geurige, zachte, prettige omgeving gecreëerd. Dat kan eventueel ook in combinatie met rustgevende muziek en/of belichting. De geur van de oliën wordt met een speciale aromalamp verspreid. Deze lamp verdampt de oliën, waardoor de geur ontstaat.

Aromatherapie; is dat wel veilig tijdens je zwangerschap?

De meningen zijn verdeeld over hoe veilig aromatherapie is tijdens zwangerschap. Je kunt in elk geval beter niet de oliën gebruiken, die hierboven onder het kopje ‘Aromatherapie tijdens je zwangerschap’ worden gemeld. Het beste kun je bij het gebruik maken van aromatherapie informeren bij een aromatherapeut of je olie mag gebruiken en zo ja welke. Belangrijk is, als je toch op eigen houtje een olie koopt, dat deze olie 100% natuurzuiver is.