10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buitenactiviteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Iedereen weet dat kinderen duur zijn. Een babykamer, kinderwagen, autostoeltje, je hebt waarschijnlijk al veel geld uitgegeven aan de babyuitzet. Maar hoe veel kost de geboorte van je baby nu eigenlijk? Daar wordt helaas niet veel informatie over gegeven. Terwijl het wel belangrijk is om je goed voor te bereiden, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden.

Voorbereiding

Begin tijdig met de voorbereiding van je bevalling. Als je niet medisch bent, kun je kiezen waar je het liefste wil bevallen. Denk aan eventuele bijkomende zaken, zoals een bevalbad, mocht je dit willen. In ziekenhuizen is dit vaak al aanwezig, bij een thuisbevalling dien je het zelf aan te schaffen. Bij een ziekenhuisbevalling of kraamhotel doe je er goed aan dit op tijd te regelen. Zo weet je zeker dat alles soepel verloopt.

Zeker als je thuis bevalt, is een kraampakket noodzakelijk. Deze pakketten zijn te koop bij de drogisterij of babywinkel en bevatten verschillende producten die je nodig hebt bij en na de bevalling, zoals onderleggers en kraamverband. Ook voor een ziekenhuisbevalling is het dus handig om een kraampakket aan te schaffen. Er zitten namelijk spullen in die handig van pas kunnen komen na de bevalling. Een kraampakket is ongeveer 40 euro in de winkel.

De noodzakelijke medische kosten tijdens en na de zwangerschap worden vergoed door de basisverzekering. Dat is maar goed ook, want een gemiddeld consult bij de verloskundige kost ruim 40 euro. Pret-echo’s en de NIPT-test worden niet altijd vergoed. Enkel de medisch noodzakelijke controles en echo’s worden vergoed uit de basisverzekering. Houd natuurlijk wel rekening met het betalen van het eigen risico in het jaar dat je bevalt.

Bevalling

De kosten voor de bevalling zijn afhankelijk van de locatie waar je graag wil bevallen. De medische hulp bij een thuisbevalling en een medisch noodzakelijke bevalling in het ziekenhuis worden volledig vergoed. Wil je bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak (een poliklinische bevalling)? Dan geldt er een eigen bijdrage. In 2019 bedraagt deze eigen bijdrage €357,84. Deze eigen bijdrage vervalt echter wanneer je bevalling medisch wordt. Dit is het geval wanneer er complicaties optreden tijdens de geboorte, als je een keizersnede nodig hebt of als je kiest voor pijnbestrijding. Je dient dan door de gynaecoloog begeleid te worden, waardoor je meteen medisch wordt.

Sommige vrouwen kiezen ervoor om in een kraamhotel te bevallen en hier de kraamtijd door te brengen. Je kunt hier maximaal acht dagen terecht, en dit is alleen mogelijk als je geen medische bevalling verwacht te krijgen. Ook partners mogen vaak blijven slapen in het hotel tegen een vergoeding. Omdat je in veel gevallen geen kraamzorg nodig hebt, is een kraamhotel in veel gevallen niet duurder dan thuis bevallen of bevallen in het ziekenhuis. Ieder kraamhotel mag wel zijn eigen tarieven vaststellen. Een aanvullende verzekering biedt vaak een vergoeding voor het kraamhotel. Meestal ligt het tarief rond de 50 euro per dag voor het kraamhotel.

Denk ook aan kleine bijkomende kosten bij de bevalling. Parkeerkosten bij het ziekenhuis kunnen vaak duur uitvallen. Moet je een taxi bellen, omdat je geen eigen vervoer hebt? Ook dit is natuurlijk een kostenpost. Heb je al andere kinderen? Kan familie op je kinderen passen, of is dat geen mogelijkheid? Denk er in dat geval op tijd over na of je een oppas in moet huren, en hoe veel dat kost.

Hiernaast zijn er nog enkele bijkomende kosten die hoog kunnen uitvallen, maar dan ook optioneel zijn. Sommige vrouwen kiezen ervoor om een doula in te huren. Een doula begeleidt je tijdens de bevalling op een niet-medische manier. Ze kan je helpen met het opvangen van de pijn en je ondersteunen tijdens de bevalling. De kosten voor een doula liggen vaak redelijk hoog; ongeveer tussen de 750 en 1000 euro. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden een deel van de kosten voor een doula. Wil je een geboortefotograaf? Ook dit kost uiteraard geld. De prijzen variëren ongeveer rond de 500 tot 1000 euro.

Na de geboorte

Na de geboorte krijg je standaard kraamzorg. Dit wordt deels vergoed, maar er geldt wel een standaard eigen bijdrage van €4,40 per uur kraamzorg. In de meeste gevallen heb je recht op 49 uur kraamzorg. Je dient dus sowieso een bedrag voor de kraamzorg zelf te betalen. Veel aanvullende verzekeringen vergoeden deze eigen bijdrage. Het is uiteraard mogelijk om extra kraamzorg bij te kopen. Dit komt wel altijd uit de eigen portemonnee.

Na de geboorte zijn er nog een aantal andere bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan kraamverband. Maar denk ook aan kosten voor anticonceptie! Er wordt nog veel te vaak vergeten dat je direct na de bevalling weer zwanger kunt raken. Mag je weer seks hebben? Gebruik dan dus zeker anticonceptie. Als je hier niet aanvullend voor verzekerd bent, reken deze kosten dan zeker mee.

Heb je extra begeleiding nodig bij de borstvoeding? Dan kun je een lactatiekundige inschakelen. Deze kosten worden alleen vergoed uit de aanvullende verzekering. Een consult kan al vlug 100 euro kosten. Een prijzige aangelegenheid dus. Denk ook aan de kosten van een borstkolf en andere hulpmiddelen bij borstvoeding. Borstvoeding is echter nog steeds goedkoper dan flesvoeding.

Het is mogelijk om je te verzekeren tegen veel van deze kosten. Denk dan bijvoorbeeld aan de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling, maar ook de eigen bijdrage voor kraamzorg, het kraampakket, de lactatiekundige, een borstkolf, maar ook anticonceptie voor na de bevalling. Wil je in het komende jaar zwanger worden? Overweeg dan zeker het afsluiten van een aanvullende verzekering. Meld je zwangerschap tijdig aan bij de verzekering. Bij veel aanvullende verzekeringen krijg je dan een gratis kraampakket toegezonden. Dat bespaart weer in de kosten. Sommige verzekeraars hebben pakketten die speciaal gericht zijn op moeder en kind.