6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

5 tips voor kinderkleding voor de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Dat is een tijd vol cadeautjes, lekker eten, familie, feest en natuurlijk mooie kleren. Om er ook dit jaar iets moois van te maken vind je hieronder vijf tips voor kinderkleding voor de feestdagen. De kinderen zijn waarschijnlijk echt...

Zo organiseer je een magische pakjesavond

Het is weer bijna zo ver, pakjesavond. De goedheiligman is samen met zijn pieten in november weer in ons land gekomen. Dit is de tijd waar elk kind naar uit kijkt. Een avond vol gezelligheid en natuurlijk cadeautjes. Daar maken we natuurlijk graag een leuke en...

8 x Sinterklaas surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een Sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

Sinterklaas lekkernijen: Dit is het populairste Sint snoepgoed

Heerlijk avondje is gekomen.... Dat geldt niet alleen voor cadeautjes voor het hele gezin en de leukste surprises, maar ook voor heerlijke Sinterklaas lekkernijen. In dit artikel lees je hoe je de pakjesavond helemaal compleet maakt met snoepgoed en Sinterklaas...

Iedereen weet dat kinderen duur zijn. Een babykamer, kinderwagen, autostoeltje, je hebt waarschijnlijk al veel geld uitgegeven aan de babyuitzet. Maar hoe veel kost de geboorte van je baby nu eigenlijk? Daar wordt helaas niet veel informatie over gegeven. Terwijl het wel belangrijk is om je goed voor te bereiden, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden.

Voorbereiding

Begin tijdig met de voorbereiding van je bevalling. Als je niet medisch bent, kun je kiezen waar je het liefste wil bevallen. Denk aan eventuele bijkomende zaken, zoals een bevalbad, mocht je dit willen. In ziekenhuizen is dit vaak al aanwezig, bij een thuisbevalling dien je het zelf aan te schaffen. Bij een ziekenhuisbevalling of kraamhotel doe je er goed aan dit op tijd te regelen. Zo weet je zeker dat alles soepel verloopt.

Zeker als je thuis bevalt, is een kraampakket noodzakelijk. Deze pakketten zijn te koop bij de drogisterij of babywinkel en bevatten verschillende producten die je nodig hebt bij en na de bevalling, zoals onderleggers en kraamverband. Ook voor een ziekenhuisbevalling is het dus handig om een kraampakket aan te schaffen. Er zitten namelijk spullen in die handig van pas kunnen komen na de bevalling. Een kraampakket is ongeveer 40 euro in de winkel.

De noodzakelijke medische kosten tijdens en na de zwangerschap worden vergoed door de basisverzekering. Dat is maar goed ook, want een gemiddeld consult bij de verloskundige kost ruim 40 euro. Pret-echo’s en de NIPT-test worden niet altijd vergoed. Enkel de medisch noodzakelijke controles en echo’s worden vergoed uit de basisverzekering. Houd natuurlijk wel rekening met het betalen van het eigen risico in het jaar dat je bevalt.

Bevalling

De kosten voor de bevalling zijn afhankelijk van de locatie waar je graag wil bevallen. De medische hulp bij een thuisbevalling en een medisch noodzakelijke bevalling in het ziekenhuis worden volledig vergoed. Wil je bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak (een poliklinische bevalling)? Dan geldt er een eigen bijdrage. In 2019 bedraagt deze eigen bijdrage €357,84. Deze eigen bijdrage vervalt echter wanneer je bevalling medisch wordt. Dit is het geval wanneer er complicaties optreden tijdens de geboorte, als je een keizersnede nodig hebt of als je kiest voor pijnbestrijding. Je dient dan door de gynaecoloog begeleid te worden, waardoor je meteen medisch wordt.

Sommige vrouwen kiezen ervoor om in een kraamhotel te bevallen en hier de kraamtijd door te brengen. Je kunt hier maximaal acht dagen terecht, en dit is alleen mogelijk als je geen medische bevalling verwacht te krijgen. Ook partners mogen vaak blijven slapen in het hotel tegen een vergoeding. Omdat je in veel gevallen geen kraamzorg nodig hebt, is een kraamhotel in veel gevallen niet duurder dan thuis bevallen of bevallen in het ziekenhuis. Ieder kraamhotel mag wel zijn eigen tarieven vaststellen. Een aanvullende verzekering biedt vaak een vergoeding voor het kraamhotel. Meestal ligt het tarief rond de 50 euro per dag voor het kraamhotel.

Denk ook aan kleine bijkomende kosten bij de bevalling. Parkeerkosten bij het ziekenhuis kunnen vaak duur uitvallen. Moet je een taxi bellen, omdat je geen eigen vervoer hebt? Ook dit is natuurlijk een kostenpost. Heb je al andere kinderen? Kan familie op je kinderen passen, of is dat geen mogelijkheid? Denk er in dat geval op tijd over na of je een oppas in moet huren, en hoe veel dat kost.

Hiernaast zijn er nog enkele bijkomende kosten die hoog kunnen uitvallen, maar dan ook optioneel zijn. Sommige vrouwen kiezen ervoor om een doula in te huren. Een doula begeleidt je tijdens de bevalling op een niet-medische manier. Ze kan je helpen met het opvangen van de pijn en je ondersteunen tijdens de bevalling. De kosten voor een doula liggen vaak redelijk hoog; ongeveer tussen de 750 en 1000 euro. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden een deel van de kosten voor een doula. Wil je een geboortefotograaf? Ook dit kost uiteraard geld. De prijzen variëren ongeveer rond de 500 tot 1000 euro.

Na de geboorte

Na de geboorte krijg je standaard kraamzorg. Dit wordt deels vergoed, maar er geldt wel een standaard eigen bijdrage van €4,40 per uur kraamzorg. In de meeste gevallen heb je recht op 49 uur kraamzorg. Je dient dus sowieso een bedrag voor de kraamzorg zelf te betalen. Veel aanvullende verzekeringen vergoeden deze eigen bijdrage. Het is uiteraard mogelijk om extra kraamzorg bij te kopen. Dit komt wel altijd uit de eigen portemonnee.

Na de geboorte zijn er nog een aantal andere bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan kraamverband. Maar denk ook aan kosten voor anticonceptie! Er wordt nog veel te vaak vergeten dat je direct na de bevalling weer zwanger kunt raken. Mag je weer seks hebben? Gebruik dan dus zeker anticonceptie. Als je hier niet aanvullend voor verzekerd bent, reken deze kosten dan zeker mee.

Heb je extra begeleiding nodig bij de borstvoeding? Dan kun je een lactatiekundige inschakelen. Deze kosten worden alleen vergoed uit de aanvullende verzekering. Een consult kan al vlug 100 euro kosten. Een prijzige aangelegenheid dus. Denk ook aan de kosten van een borstkolf en andere hulpmiddelen bij borstvoeding. Borstvoeding is echter nog steeds goedkoper dan flesvoeding.

Het is mogelijk om je te verzekeren tegen veel van deze kosten. Denk dan bijvoorbeeld aan de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling, maar ook de eigen bijdrage voor kraamzorg, het kraampakket, de lactatiekundige, een borstkolf, maar ook anticonceptie voor na de bevalling. Wil je in het komende jaar zwanger worden? Overweeg dan zeker het afsluiten van een aanvullende verzekering. Meld je zwangerschap tijdig aan bij de verzekering. Bij veel aanvullende verzekeringen krijg je dan een gratis kraampakket toegezonden. Dat bespaart weer in de kosten. Sommige verzekeraars hebben pakketten die speciaal gericht zijn op moeder en kind.