Iedereen weet dat kinderen duur zijn, maar wat bevalling, de start van het leven van je baby en met welke kosten moet je nog meer rekening houden? Een babykamer, kinderwagen, autostoeltje, je hebt waarschijnlijk al veel geld uitgegeven aan de babyuitzet. Maar hoe veel kost de geboorte van je baby nu eigenlijk? Daar wordt helaas niet veel informatie over gegeven. Terwijl het wel belangrijk is om je goed voor te bereiden, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden.

Voorbereiding

Begin tijdig met de voorbereiding van je bevalling. Als je niet medisch bent, kun je kiezen waar je het liefste wil bevallen. Denk aan eventuele bijkomende zaken, zoals een bevalbad, mocht je dit willen. In ziekenhuizen is dit vaak al aanwezig, bij een thuisbevalling dien je het zelf aan te schaffen. Bij een ziekenhuisbevalling of kraamhotel doe je er goed aan dit op tijd te regelen. Zo weet je zeker dat alles soepel verloopt.

Zeker als je thuis bevalt, is een kraampakket noodzakelijk. Deze pakketten zijn te koop bij de drogisterij of babywinkel en bevatten verschillende producten die je nodig hebt bij en na de bevalling, zoals onderleggers en kraamverband. Ook voor een ziekenhuisbevalling is het dus handig om een kraampakket aan te schaffen. Er zitten namelijk spullen in die handig van pas kunnen komen na de bevalling. Een kraampakket is ongeveer 40 euro in de winkel.

kosten bevalling zwanger stel neemt financien door

De noodzakelijke medische kosten tijdens en na de zwangerschap worden vergoed door de basisverzekering. Dat is maar goed ook, want een gemiddeld consult bij de verloskundige kost ruim 40 euro. Pret-echo’s en de NIPT-test worden niet altijd vergoed. Enkel de medisch noodzakelijke controles en echo’s worden vergoed uit de basisverzekering. Houd natuurlijk wel rekening met het betalen van het eigen risico in het jaar dat je bevalt.

Bevalling

De kosten voor de bevalling zijn afhankelijk van de locatie waar je graag wil bevallen. De medische hulp bij een thuisbevalling en een medisch noodzakelijke bevalling in het ziekenhuis worden volledig vergoed.

Wil je bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak (een poliklinische bevalling)? Dan geldt er een eigen bijdrage. In 2024 worden de kosten van een poliklinische bevalling vergoed tot maximaal 326,00 euro. De daadwerkelijke kosten voor een ziekenhuisbevalling liggen doorgaans rond de 800,00 euro. Dit betekent dat er dan een eigen bijdrage van ongeveer 450 euro moet worden betaald. Deze eigen bijdrage vervalt echter wanneer je bevalling medisch word. Dit is het geval wanneer er complicaties optreden tijdens de geboorte, als je een keizersnede nodig hebt of als je kiest voor pijnbestrijding. Je dient dan door de gynaecoloog begeleid te worden, waardoor het een medische bevalling wordt.

Sommige vrouwen kiezen ervoor om in een kraamhotel te bevallen en hier de kraamtijd door te brengen. Je kunt hier maximaal acht dagen terecht, en dit is alleen mogelijk als je geen medische bevalling verwacht te krijgen. Ook partners mogen vaak blijven slapen in het hotel tegen een vergoeding. Omdat je in veel gevallen geen kraamzorg nodig hebt, is een kraamhotel in veel gevallen niet duurder dan thuis bevallen of bevallen in het ziekenhuis. Ieder kraamhotel mag wel zijn eigen tarieven vaststellen. Een aanvullende verzekering biedt vaak een vergoeding voor het kraamhotel. Meestal ligt het tarief rond de 50 euro per dag voor het kraamhotel.

Denk ook aan kleine bijkomende kosten bij de bevalling. Parkeerkosten bij het ziekenhuis kunnen vaak duur uitvallen. Moet je een taxi bellen, omdat je geen eigen vervoer hebt? Ook dit is natuurlijk een kostenpost. Heb je al andere kinderen? Kan familie op je kinderen passen, of is dat geen mogelijkheid? Denk er in dat geval op tijd over na of je een oppas in moet huren, en hoe veel dat kost.

Hiernaast zijn er nog enkele bijkomende kosten die hoog kunnen uitvallen, maar dan ook optioneel zijn. Sommige vrouwen kiezen ervoor om een doula in te huren. Een doula begeleidt je tijdens de bevalling op een niet-medische manier. Ze kan je helpen met het opvangen van de pijn en je ondersteunen tijdens de bevalling. De kosten voor een doula liggen vaak redelijk hoog; ongeveer tussen de 750 en 1000 euro. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden een deel van de kosten voor een doula. Wil je een geboortefotograaf? Ook dit kost uiteraard geld. De prijzen variëren ongeveer rond de 500 tot 1000 euro.

kosten bevalling baby met potje geld

Na de geboorte

Na de geboorte krijg je standaard kraamzorg. Dit wordt deels vergoed, maar er geldt wel een standaard eigen bijdrage van €5,10 per uur kraamzorg. Je hebt wettelijk recht op minimaal 24 uur kraamzorg en maximaal 80 uur, verdeeld over 8 dagen. Het aantal uren waar jij recht op hebt wordt in het intakegesprek aangegeven, in de meeste gevallen krijg je 49 uur kraamzorg.

Je dient dus altijd sowieso een bedrag voor de kraamzorg zelf te betalen, maar veel aanvullende verzekeringen vergoeden deze eigen bijdrage. Het is uiteraard mogelijk om extra kraamzorg bij te kopen. Dit komt wel altijd uit eigen portemonnee.

Na de geboorte zijn er nog een aantal andere bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan kraamverband. Maar denk ook aan kosten voor anticonceptie! Er wordt nog veel te vaak vergeten dat je direct na de bevalling weer zwanger kunt raken. Mag/kun je weer seks hebben? Gebruik dan dus zeker anticonceptie. Als je hier niet aanvullend voor verzekerd bent, reken deze kosten dan zeker mee.

Kosten borstvoeding en flesvoeding

Heb je extra begeleiding nodig bij de borstvoeding? Dan kun je een lactatiekundige inschakelen. Deze kosten worden alleen vergoed uit de aanvullende verzekering, dus kijk goed of dit in jouw geval ook zo is of dat je nog wilt overstappen naar een andere zorgverzekering. Een consult kan al gauw 100 euro kosten. Denk ook aan de kosten van (het huren van) een borstkolf en andere hulpmiddelen bij borstvoeding. Borstvoeding is echter nog steeds goedkoper dan flesvoeding.

Uiteraard is het ook handig om alvast een rekensommetje te maken als je van plan bent om voor flesvoeding te gaan: wat heb je nodig om te starten (flesjes, spenen, flessenborstel, eventueel een flessenwarmer), welke flesvoeding kies je voor en wat gaat het maandelijks ongeveer kosten aan melkpoeder?

Kosten bevalling: hier kun je je voor verzekeren!

Het is mogelijk om je te verzekeren tegen veel van deze kosten. Denk dan bijvoorbeeld aan de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling, maar ook de eigen bijdrage voor kraamzorg, het kraampakket, de lactatiekundige, een borstkolf, maar ook anticonceptie voor na de bevalling. Wil je in het komende jaar zwanger worden? Overweeg dan zeker het afsluiten van een aanvullende verzekering. Meld je zwangerschap tijdig aan bij de verzekering. Bij veel aanvullende verzekeringen krijg je dan een gratis kraampakket toegezonden. Dat bespaart weer in de kosten. Sommige verzekeraars hebben pakketten die speciaal gericht zijn op moeder en kind.