5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Steek een kaarsje aan op Wereldlichtjesdag

Op Wereldlichtjesdag, dit jaar op zondag 8 december 2024, worden over de hele wereld kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. De dagen worden weer korter: het is sneller donker. Samen zoeken we de warmte op in onze huiskamers. In veel gezinnen gaat dit samen met...

3 x een leuk voorleesboek als kraamcadeau

Afgelopen mei ben ik voor het eerst moeder geworden en hoewel ik nog wel wat kinderloze vriendinnen heb, behoren mijn vriend en ik tot de laatsten in onze vriendenkringen die aan kinderen zijn begonnen. Dat betekent dat ik al talloze keren kraamcadeaus heb mogen...

Adventskalender maken – Gratis Printable

Als je net als ik gek bent op kerst, heb je er misschien ieder jaar al eentje hangen. Ik heb het over een adventskalender: aftellen naar kerst! Vroeger kreeg ik er altijd eentje van wijlen mijn oma, met van die surrogaatchocolaatjes. Deze traditie wil ik dit jaar weer...

7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

Het is iets waar je waarschijnlijk negen maanden lang aan denkt als je zwanger bent; hoe zal mijn kindje eruit zien? Lijkt hij op mij? Misschien heeft hij dingen weg van zijn opa en oma… Maar als je nog nooit een pasgeboren baby in real life hebt gezien, kan je daar best van schrikken. Baby’s komen namelijk niet schoon en stralend uit de buik rollen. Het is een complex proces, en daardoor zien pasgeboren baby’s er over het algemeen altijd uit als verfrommelde pakketjes. Ook de kleur van je baby als hij net de buik uit komt, is iets waar je versteld van kunt staan. Wordt het paarsblauw, roze of spierwit? Het kan allemaal, en het is niks om je zorgen over te maken. In dit artikel geven we je alle ins en outs over het uiterlijk van je pasgeboren baby.

Een wit laagje

Je zou denken dat je baby stralend schoon ter wereld komt omdat hij negen maanden in jouw vruchtwater heeft mogen zwemmen, maar niets is minder waar. Eén van de kenmerken van veel pasgeboren baby’s is dat ze bedekt zijn met een wit laagje. Dit is dik huidsmeer wat ook wel vernix wordt genoemd. Het is eigenlijk een soort beschermlaagje voor de huid van de baby, en dus heel profijtvol. Ook als je eenmaal bevallen bent, is het beter voor het huidje van de baby om dit huidsmeer er niet van af te halen. Badderen mag je dus nog wel een paar daagjes mee wachten. Het huidsmeer lost zich vanzelf op in de huid van je baby, en hierdoor blijft deze soepel en gezond.

Donshaar

Als je er niet op bent voorbereid, zal je misschien stiekem denken: Aaaa, mijn baby is behaard! Het voelt zo perfect, een babytje in de buik. Een kindje van je eigen vlees en bloed, en als het eenmaal ter wereld is gekomen wil je dus ook het liefst alles perfect zien. Alhoewel het donshaar wat je baby heeft er niet heel vreemd uit ziet, zal menig mens zich afvragen of dit nou zo gaat blijven? Het antwoord is nee. Het donshaar wat je baby heeft als hij net bevallen is, helpt hem om warm te blijven en zijn huid te beschermen. Hij lijkt de eerste weken dus nog op een donzig kuikentje, maar na een tijdje gaat het vanzelf weg.

Paarse baby?!

Waarom is mijn baby paars?! Dat is wat ik dacht toen ik mijn tweede zoon voor het eerst zag. Een paarsblauwe kleur is het enige wat ik kon zien op dat moment, en ik was bang dat er iets flink mis was. Gelukkig bleek het helemaal niet zo erg. Tijdens de bevalling maakt je kindje een hele reis mee. Ook de doorbloeding heeft soms wat extra tijd nodig om op gang te komen, en hierdoor kan je baby een wat paarsige kleur hebben. Vooral de handjes en voetjes kunnen extra paars zien omdat deze vaak nog minder goed doorbloedt zijn. Gelukkig trekt dit erg snel weg na de bevalling, en zie je meestal je baby een paar uurtjes later in een mooie roze kleur. Soms kan het voorkomen dat het wat langer duurt dan dit. Toch is dit niet iets om van te schrikken. Zolang de temperatuur van je baby in orde is, is er niks om je zorgen over te maken.

Geel zien

We hebben nu al allerlei kleuren gehad; wit, paars, roze… Geel is ook een leuke trend onder baby’s. Niet alleen de huid kan geel zien, maar ook de oogjes kunnen wat gelig kleuren. Op zich is het niet altijd een probleem, maar als je baby erg geel ziet dan kan je hieruit ophalen dat zijn levertje het stofje bilirubine nog niet goed af kan breken. Dit stofje blijft in de bloedbaan, en veroorzaakt de gele kleur. Door de baby onder een blauwe lamp te leggen zal de geelzucht weg gaan, en zie je de echte kleur van je baby pas echt goed.

Gezwollen oogjes

Het gezichtje van je pasgeboren baby ziet er nogal verfrommeld uit als hij net zijn eerste momenten meemaakt op deze aarde. Dit komt door de druk van de weeën op het hoofdje van je baby tijdens de bevalling. Een platgedrukt gezichtje en opgezwollen oogjes is een normaal fenomeen, en trekt weg binnen een paar dagen. Als je hier niet op voorbereidt bent ziet het er wat vreemd uit, maar van de ene kant is het ook best wel schattig.

Punthoofdje

Het hoofdje van je kind kan er ook nogal vervormd en puntig uitzien. Vooral kinderen die ter wereld zijn gebracht door middel van een vacuümpomp hebben hier vaker last van. De fontanellen (schedeldelen) van het hoofdje zijn nog niet aan elkaar vastgegroeid, en kunnen dus nog wat vervormd zijn. Ook als je baby pas geboren is blijven de fontanellen wat week. Daarom is het aangeraden om je baby niet op één kant van zijn hoofdje te laten slapen, want dit kan ervoor zorgen dat het hoofdje vervormd raakt.

Baby acne en schilfertjes

Jouw kindje is voor jou een klein wondertje, en het zou geweldig zijn als dit kleine wondertje geboren wordt met een heerlijk zacht en glad babyhuidje zonder oneffenheden. Echter wordt je in de eerste dagen alvast voorbereid op de pubertijd die je kind ooit zal bereiken. Veel baby’s krijgen namelijk puistjes in de eerste dagen na hun geboorte. Het huidje van je baby moet wennen aan het nieuwe klimaat, en zal zo zijn best doen om niet uitgedroogd te raken dat dit kan resulteren in kleine puistjes. Belangrijk is om hier vooral niet aan te zitten. Hoe beter je het met rust laat, hoe sneller het weg gaat. Ook kan het huidje van je baby wat schilferig zijn. Ook dit komt door de klimaatwisseling en zal snel wegtrekken.

Opgetrokken armpjes en beentjes

Het lijkt net een kikkertje, met die opgetrokken armpjes en beentjes. Wij moeders zijn vaak overbezorgd, en als je niet weet waarom iets is zoals het is, kan je jezelf van alles in je hoofd halen. Misschien is er iets mis? Misschien zijn de botten en spieren niet goed ontwikkeld? Deze opgetrokken armpjes en beentjes zijn echter volkomen normaal. Je baby heeft negen maanden lang in jouw buik gezeten, en vooral de laatste maandjes werd dat steeds krapper. Het is dus ook niet meer dan logisch dat de beentjes nog niet helemaal uitgestrekt zijn. Dagelijks zal je baby zijn workout verrichten als hij wakker is, en hierdoor zal hij zijn armpjes en beentjes steeds wat verder uit kunnen strekken.

Wel schattig, zo’n verfrommeld wondertje

Voor jou is je baby één van de meest speciale dingen die je ooit in je leven mee zult maken, dus het maakt niet uit hoe hij er uit ziet. Je baby is jouw kleine wondertje, en hij is welkom op de manier hoe hij geschapen is. Wel is het fijn om te weten dat kleine schoonheidsprobleempjes niet blijvend zijn en vanzelf weg zullen trekken. Hierdoor zal je je minder snel zorgen maken, en kan je extra genieten van alle speciale dingetjes die je zult zien aan je baby!