Back to school: 5 handige tips

Als de zomervakantie zijn einde nadert en je kind gaat 'back to school', is het hoog tijd om je kind nieuwe schoolspullen te geven. Dat geldt voor de allerkleinsten, de peuters die naar een peuterspeelzaal gaan, maar zeker ook voor de wat oudere basisschoolkinderen....

GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Gefeliciteerd! Je bent een nieuwe ouder. Maar wat houdt dat eigenlijk in en waar is de gebruiksaanwijzing van dit nieuwe mensje en wat als je het niet meer weet? Rustig aan maar. Adem in en adem uit. Je bent de enige niet en hier volgen acht redenen waarom het doodeng is om een nieuwe ouder te zijn (maar ook waarom het zo bijzonder is).

1. Jij bent het

Het middelpunt van het hele universum van je baby, dat ben jij. Alles wat jij doet (of niet doet) heeft direct invloed op jouw kindje. Heb jij een slechte dag? Dan voelt je baby dit aan. Maar als jij je fijn voelt, dan breng je dit ook over op je baby. Een natuurlijk telepathische band die jij hebt met je pasgeboren spruit.

2. Nummer één

Zoals jij het bent voor je baby, zo is jouw kindje het voor jou. Binnen no-time kun je je niet meer voorstellen hoe het was zonder je baby. Je kunt uren naar hem/haar kijken (en dat doe je ook), zonder je ook maar een moment te vervelen. Hoe is het mogelijk dat je van zo’n klein persoontje, die je nog maar zo kort kent, zoveel kunt houden. Je zou je rechter en desnoods ook je linkerarm geven, als dat ervoor zou zorgen dat dit mensje gezond en gelukkig op kan groeien. Deze oer-liefde is doodeng.

3. Totale afhankelijkheid

Griezelig is ook het feit dat deze nieuwe wereldburger, totaal afhankelijk is van jou. Als jij hem (of haar) niet voedt, dan krijgt hij geen eten en geen drinken. Als jij hem niet wast, dan wordt hij niet schoon. Als jij de baby niet oppakt en knuffelt, dan krijgt het geen liefde. En zonder jouw liefde, raakt het beschadigd.

4. Compleet verantwoordelijk

Jij bent volledig verantwoordelijk voor de basis van dit nieuwe mensje. Het is bewezen dat het heel belangrijk dat een kind in het eerste levensjaar warmte en geborgenheid ontvangt. Wordt deze basisbehoefte onthouden, dat heeft dit invloed op de psychische ontwikkeling. Deze verantwoordelijkheid ligt bij jou. Jij kunt dit mensje “maken” of “breken”.

5. Ken je kind

Het engste is misschien wel het feit dat je weet dat dit allemaal op jouw schouder terecht komt, maar dat je eigenlijk geen idee hebt waar jouw baby precies behoefte aan heeft. Blijft hij huilen? Ondanks dat aan alle basisbehoeften zijn voldaan (eten, slapen, liefde, schoon zijn). Helaas wordt er geen gebruiksaanwijzing bij de geboorte geleverd. Je zult er zelf achter moeten zien te komen hoe je dit kindje tevreden kunt stellen. En daar zul je ook achter komen. Niet direct, maar met geduld, liefde en opmerkzaamheid. Bestudeer je baby. Probeer verschillende aanpakken en luister vooral naar je eigen gevoel en minder naar de (ongetwijfeld goed bedoelde) raad van je omgeving.

6. Voor altijd

Desalniettemin, je bent vanaf nu voor altijd een mamma of een pappa. Dat etiket raak je nooit meer kwijt. Dat houdt onder andere in dat je je altijd zorgen zult maken over dit kleine persoontje dat jouw leven nu op z’n kop zet. En hoe oud ze ook zijn, je zult altijd zijn/haar safety-net zijn. Als alles om hem heen in duigen valt (wat natuurlijk niet te hopen is), dan kan hij op jou terugvallen. Altijd.

7. Financiën

Waar je misschien minder aan hebt gedacht, zijn de financiële consequenties die aan het ouderschap zijn verbonden. En die zijn er ook voor de rest van je leven. In welke mate, dat is iets waar je zelf een modus in moet zien te vinden. Een goed uitgangspunt blijft altijd: beter verwend, dan verwaarloosd. En verwennen kan op een heleboel verschillende manieren. Ook zonder dat het je op de rand van faillissement brengt.

8. Geluk

Tot slot, misschien het aller engste van het prille ouderschap… hoe is het mogelijk dat je zo gelukkig wordt van dit kleine mensje. Hoe houd je dit vast en wat als je het verliest? Helaas, de toekomst is voor niemand zeker. Maak je geen zorgen en koester het geluk. Want met zorgen voor morgen vergeet je vandaag te genieten.