Logopedie bij kinderen; wanneer ga je naar de logopedist met je kind?

Logopedie bij kinderen: wanneer is dat nodig? Bij een taalachterstand is het verstandig om snel in te grijpen. Maar verder kan het lastig zijn om te bepalen of en wanneer het nodig is om met je kind naar een logopedist te gaan. Vroeger kwam er op elke basisschool...

De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

Gefeliciteerd! Je bent een nieuwe ouder. Maar wat houdt dat eigenlijk in en waar is de gebruiksaanwijzing van dit nieuwe mensje en wat als je het niet meer weet? Rustig aan maar. Adem in en adem uit. Je bent de enige niet en hier volgen acht redenen waarom het doodeng is om een nieuwe ouder te zijn (maar ook waarom het zo bijzonder is).

1. Jij bent het

Het middelpunt van het hele universum van je baby, dat ben jij. Alles wat jij doet (of niet doet) heeft direct invloed op jouw kindje. Heb jij een slechte dag? Dan voelt je baby dit aan. Maar als jij je fijn voelt, dan breng je dit ook over op je baby. Een natuurlijk telepathische band die jij hebt met je pasgeboren spruit.

2. Nummer één

Zoals jij het bent voor je baby, zo is jouw kindje het voor jou. Binnen no-time kun je je niet meer voorstellen hoe het was zonder je baby. Je kunt uren naar hem/haar kijken (en dat doe je ook), zonder je ook maar een moment te vervelen. Hoe is het mogelijk dat je van zo’n klein persoontje, die je nog maar zo kort kent, zoveel kunt houden. Je zou je rechter en desnoods ook je linkerarm geven, als dat ervoor zou zorgen dat dit mensje gezond en gelukkig op kan groeien. Deze oer-liefde is doodeng.

3. Totale afhankelijkheid

Griezelig is ook het feit dat deze nieuwe wereldburger, totaal afhankelijk is van jou. Als jij hem (of haar) niet voedt, dan krijgt hij geen eten en geen drinken. Als jij hem niet wast, dan wordt hij niet schoon. Als jij de baby niet oppakt en knuffelt, dan krijgt het geen liefde. En zonder jouw liefde, raakt het beschadigd.

4. Compleet verantwoordelijk

Jij bent volledig verantwoordelijk voor de basis van dit nieuwe mensje. Het is bewezen dat het heel belangrijk dat een kind in het eerste levensjaar warmte en geborgenheid ontvangt. Wordt deze basisbehoefte onthouden, dat heeft dit invloed op de psychische ontwikkeling. Deze verantwoordelijkheid ligt bij jou. Jij kunt dit mensje “maken” of “breken”.

5. Ken je kind

Het engste is misschien wel het feit dat je weet dat dit allemaal op jouw schouder terecht komt, maar dat je eigenlijk geen idee hebt waar jouw baby precies behoefte aan heeft. Blijft hij huilen? Ondanks dat aan alle basisbehoeften zijn voldaan (eten, slapen, liefde, schoon zijn). Helaas wordt er geen gebruiksaanwijzing bij de geboorte geleverd. Je zult er zelf achter moeten zien te komen hoe je dit kindje tevreden kunt stellen. En daar zul je ook achter komen. Niet direct, maar met geduld, liefde en opmerkzaamheid. Bestudeer je baby. Probeer verschillende aanpakken en luister vooral naar je eigen gevoel en minder naar de (ongetwijfeld goed bedoelde) raad van je omgeving.

6. Voor altijd

Desalniettemin, je bent vanaf nu voor altijd een mamma of een pappa. Dat etiket raak je nooit meer kwijt. Dat houdt onder andere in dat je je altijd zorgen zult maken over dit kleine persoontje dat jouw leven nu op z’n kop zet. En hoe oud ze ook zijn, je zult altijd zijn/haar safety-net zijn. Als alles om hem heen in duigen valt (wat natuurlijk niet te hopen is), dan kan hij op jou terugvallen. Altijd.

7. Financiën

Waar je misschien minder aan hebt gedacht, zijn de financiële consequenties die aan het ouderschap zijn verbonden. En die zijn er ook voor de rest van je leven. In welke mate, dat is iets waar je zelf een modus in moet zien te vinden. Een goed uitgangspunt blijft altijd: beter verwend, dan verwaarloosd. En verwennen kan op een heleboel verschillende manieren. Ook zonder dat het je op de rand van faillissement brengt.

8. Geluk

Tot slot, misschien het aller engste van het prille ouderschap… hoe is het mogelijk dat je zo gelukkig wordt van dit kleine mensje. Hoe houd je dit vast en wat als je het verliest? Helaas, de toekomst is voor niemand zeker. Maak je geen zorgen en koester het geluk. Want met zorgen voor morgen vergeet je vandaag te genieten.