Hoewel het moeilijk is om de exacte cijfers te kennen, wordt geschat dat rond de 35% van de zwangerschappen niet gepland zijn. Voor vrouwen of koppels die het niet gepland hebben, kan dit uiteindelijk een mooie verrassing worden of een echt ‘drama’.

Sommige omstandigheden zijn inderdaad gunstiger dan andere voor het krijgen van een kind. Wanneer je een ongewenste zwangerschap hebt, is het daarom noodzakelijk dat je diep nadenkt over je situatie, advies inwint en de verschillende opties overweegt, om vervolgens de best mogelijke beslissing te kunnen nemen. Hierna een overzicht van wat je leert als je ongepland zwanger bent en hoe ermee om te gaan.

Omstandigheden en timing

Sommige mensen zullen bewereb dat er geen ideale situatie is om een kind te krijgen. Toch kunnen bepaalde omstandigheden de zwangerschap en de komst van het kind objectief gezien een beetje bemoeilijken. Sommige vrouwen zijn er eenvoudigweg niet klaar voor, anderen vinden hun persoonlijke situatie onverenigbaar met het moederschap. Een vrouw die zwanger wordt terwijl ze alleenstaand is of waarvan de partner erg terughoudend is om een kind op te voeden, kan bang zijn om een eenoudergezin te beginnen.

Ook kan het destabiliserend zijn om weer snel zwanger te worden na een eerdere zwangerschap. Bovendien kan een zwangerschap zich voordoen wanneer een vrouw zeer jong of zelfs adolescent is. In dergelijke gevallen komt de zwangerschap vaak tussen de jonge vrouw en haar toekomstplannen (studies, carrière, enz.) en kan het zelfs een bron van conflicten met de ouders zijn. Tienerzwangerschappen worden vaak vrij laat ontdekt, door het gebrek aan informatie voor zeer jonge meisjes.

Na 40 jaar…

Aan de andere kant kan een late zwangerschap de wereld van een vrouw op zijn kop zetten. Na de leeftijd van 40 jaar nemen de risico’s verbonden met een zwangerschap toe: meerlingzwangerschappen, hypertensie, zwangerschapsdiabetes, placenta-abortus en fibroïden zijn voorbeelden van aandoeningen die oudere zwangere vrouwen vaker treffen.

Ook kunnen deze vrouwen, of ze nu al kinderen hebben of niet, zich ontmoedigd voelen bij de gedachte om aan het grote avontuur van het moederschap te beginnen wanneer ze niet meer alle energie hebben die ze voordien hadden. Het is zelfs een beetje duizelingwekkend om te beseffen dat als je kinderen de tienercrisis doormaken, je zelf meer dan vijftig jaar oud zal zijn….

Wat kan je doen…?

In elke specifieke situatie is het zeer belangrijk om bij een onverwachte zwangerschap alle beschikbare opties te overwegen en advies in te winnen.

Abortus

Als na zorgvuldige afweging blijkt dat het houden van het kind geen haalbare oplossing is, is het mogelijk om een abortus te overwegen. Wanneer uitgevoerd in het eerste trimester, is de kans op complicaties minimaal. Als je ervoor kiest om uw zwangerschap af te breken, neem dan contact op met een arts of een gespecialiseerde vrouwengezondheidskliniek. De professionals die er werken, kunnen je informatie geven en je begeleiden zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wees je ervan bewust dat abortus je vruchtbaarheid op geen enkele manier zal beïnvloeden, tenzij er zeer ongebruikelijke complicaties zijn. Fysieke vervolgen, in het algemeen, zijn uiterst zeldzaam. Het is echter mogelijk dat je psychologische gevolgen ondervindt. Veel vrouwen zullen in de dagen of weken na de zwangerschapsafbreking verdriet hebben. Er zijn zelfs gevallen van depressie geweest. Sommige vrouwen die een abortus hebben ondergaan, kunnen na de abortus een stressstoornis ontwikkelen die vergelijkbaar is met de posttraumatische stressstoornis. In zulk een geval dien je onmiddellijk professionele hulp te zoeken.

Adoptie bij de geboorte

Als je zelf een kind niet kunt opvoeden, maar je geloof, emoties of principes verhinderen dat je een abortus ondergaat, of als het te laat is om de zwangerschap te beëindigen, is het mogelijk om adoptie bij de geboorte te overwegen. Als je voor deze optie kiest, aarzel dan niet om hulp en professionele psychologische ondersteuning te vragen. Het is niet gemakkelijk om een zwangerschap te dragen en je baby vervolgens aan een ander gezin te geven. De band die ontstaat tussen een zwangere vrouw en haar foetus is zeer sterk en de geboorte is een zeer intens moment.

Het idee dat je eigen kind ergens opgroeit, maar niet te weten hoe het met hem of haar gaat, kan zeer verontrustend zijn. Voor vrouwen die de keuze maken om hun kind weg te geven, wordt het verdriet om zich te scheiden van dat wat ze negen maanden lang hebben gedragen, echter vaak gecompenseerd door de zekerheid dat ze de juiste keuze hebben gemaakt voor het welzijn van het kind en voor zichzelf. Door ervoor te kiezen om een ongewenst kind te laten adopteren, schenken we bovendien iets van onschatbare waarde aan de adoptieouders. Zij, vaak koppels die niet in staat zijn om zelf zwanger te worden, zullen van het kind houden en zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het een mooi en gelukkig leven heeft.

De keuze om de zwangerschap uit te dragen en het kind op te voeden

Vaak, zelfs als de zwangerschap oorspronkelijk niet gepland was, zal je als vrouw of koppen beslissen om het kind te houden. Het feit dat je oorspronkelijk niet geprobeerd hebt om een kind te krijgen, betekent niet dat het onmogelijk is om je prioriteiten te herzien en je aan te passen aan de situatie. Wanneer je beslist om het kind te houden, gaat de zwangerschap door als een normale zwangerschap en wordt het kind over het algemeen op dezelfde manier opgenomen als een gepland kind, met heel veel vreugde en geluk.

Middelen voor alleenstaande moeders

Voor aanstaande alleenstaande moeders en tienermoeders zijn er veel diensten beschikbaar om hen te helpen zich aan te passen aan hun nieuwe situatie. Psychologische en financiële steun kan immers noodzakelijk zijn.

Alleenstaande moeders met voldoende sociale contacten hebben in ieder geval de neiging om zich gemakkelijker staande te houden dan alleenstaande moeders. Het is belangrijk om niet over het hoofd te zien wat familie en vrienden in een moeilijke situatie kunnen betekenen. Sommige jonge vrouwen die hun studie niet hebben afgerond, kunnen dankzij de steun van hun familie zelfs ondanks de zwangerschap naar school blijven gaan. Anderen keren later terug, wanneer het kind oud genoeg is om door iemand anders verzorgd te worden. Een kind krijgen in een moeilijke situatie betekent niet noodzakelijkerwijs dat je leven daar moet eindigen!

Conclusie

Aangezien elke vrouw en elke zwangerschap anders is, is het uiteindelijk onmogelijk om een wondermiddel voor te schrijven dat kan worden toegepast bij een ongeplande zwangerschap. En het hangt van persoon tot persoon af wat je leert wanneer je ongepland zwanger bent, en hoe iedereen daarmee omgaat. Het belangrijkste is dat de beslissing van wat er gedaan zal worden, uiteindelijk wordt genomen door de zwangere vrouw en niet door iemand anders.

Als je besluit het kind niet te houden, is er geen reden om je schuldig of veroordeeld te voelen. Dit is een persoonlijke keuze, die niet gestigmatiseerd moet worden. Diegenen die ervoor kiezen om het kind te houden, zullen snel beseffen dat de liefdevolle relatie die hen verenigt met hun kind de moeite waard is om alle mogelijke moeilijkheden te overwinnen!