7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

Knus herfstdrankje zelf maken: appel-kaneel karameldrank

Als de klok een uur terug gaat, de dagen korter en kouder worden en de bladeren vallen is het de perfecte tijd om binnen een knus herfstdrankje te drinken. Iets warms drinken is heerlijk na een frisse wandeling door het bos of een middag buiten spelen. En wat is er...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

Het zwangerschapsbelletje, was is het eigenlijk en is deze zwangerschapsketting: wel of niet goed voor je baby? Het zwangerschapsbelletje heet eigenlijk een bola en wordt gedragen aan een ketting tijdens de zwangerschap. Het is niet alleen een leuk sieraad om te zien maar het heeft ook een doel. Toch zijn er juist over dat doel de laatste tijd steeds meer kritische geluiden.

Geluk, gezondheid en voorspoed

Een bola is eigenlijk een oude Mexicaanse traditie. Het zwangerschapsbelletje zou de moeder en het kindje namelijk geluk, voorspoed en gezondheid brengen. Ook zou de bola beschermen tegen gevaar en ziektes. Daarbij zorgde het bijna magische geluid natuurlijk voor ontspanning wat zou moeten bijdragen aan een ontspannen zwangerschap én een voorspoedige bevalling.

Een magisch gerinkel

Als vrouwen een zwangerschapsbelletje dragen weet iedereen gelijk dat ze zwanger zijn en na circa vijf maanden is het inwendig oor van de baby zo ontwikkeld dat de baby ook het geluid kan horen. Het balletje maakt namelijk een rinkelend geluid bij bewegingen en het baby-oor wat in verbinding staat met het zenuwstelsel zal dit rinkelende geluid volgens zeggen gaan herkennen. Volgens veel mensen ervaart de baby dit als rustgevend, ook als ze al geboren zijn. Toch zijn er ook tegengeluiden. Namelijk dat dit gerinkel ook verantwoordelijk kan zijn voor een stuitligging. Dus natuurlijk wil je graag weten of het dragen van dit zwangerschapsbelletje nu wel of niet goed voor je baby is.

Contact met de baby

Zo ongeveer tussen de 20 en de 24 weken gaat de baby reageren op geluidsprikkels. Aanstaande moeders zeggen dat ze hebben ervaren dat ze door middel van de bola contact kunnen maken met de baby. De baby herkent het gerinkel en went aan het geluid en wordt hier dan rustig van. Als de baby geboren is, kun je proberen om met hetzelfde gerinkel de baby rustig te krijgen. Men zegt dat ze dit gerinkel dan herkennen waardoor dit ze een vertrouwd en veilig gevoel geeft.

Effect vanaf de vijfde maand

De zwangerschapsbelletjes zijn er in allerlei uitvoeringen. De een nog mooier dan de ander. Veel vrouwen vinden het leuk om zo’n bola te dragen als trotse aanstaande moeder. Ook al heeft het voor die vijfde maand nog helemaal geen effect op de baby, sommige vrouwen dragen ze toch al vanaf het begin van de zwangerschap. Het is in ieder geval wel verstandig om bij het dragen van het belletje de bel laag genoeg op de buik te hangen. De ketting is meestal lang genoeg.

De voor- en tegenstanders van het zwangerschapsbelletje?

De laatste tijd is er steeds meer kritiek op het hangertje. Volgens de een krijgt de baby er hoofdpijn van omdat de klanken in de baarmoeder worden versterkt en dan in combinatie met de geluiden in het moederlichaam voor lawaai zorgt. Volgens de ander horen de baby’s het belletje juist graag en wel zo graag dat ze niet naar beneden draaien. Met een keizersnede als gevolg. Dus dan toch maar geen belletje? Dan zijn er ook nog gynaecologen en verloskundigen die sowieso twijfelen over het belletje of dit enige invloed op de baby heeft. Zij houden vast aan het feit dat alleen de hartslag van de moeder een rustgevend effect heeft voor de baby.

Waarom zou het nadelig kunnen zijn voor de baby?

Normaal gesproken draait een baby zich om voordat ze geboren worden. Het hoofdje is in eerste instantie boven en door het draaien komt het hoofdje beneden te liggen. Er wordt dus beweerd dat het dragen van een zwangerschapsbelletje en zeker als je die te hoog draagt, zorgt dat de baby in de buurt van het geluid wil blijven en het hoofdje dus boven wil houden. Ze zouden dan ook niet draaien, met als gevolg een stuitligging wat weer een keizersnede als gevolg kan hebben. Het is niet bewezen dat deze theorie klopt maar om alle risico uit te sluiten als deze theorie wel zou kloppen wordt daarom dus geadviseerd om het belletje in ieder geval laag te dragen.

Wat raadt de verloskundige aan?

De meeste verloskundigen en gynaecologen raden het dragen van een bola niet af. Wel zeggen ze dat het belletje ruim onder de navel gedragen moet worden. Stel dat de baby er wel op reageert dan zal het bij het laag dragen van de bola geen problemen opleveren. Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je kindje in een stuitligging komt te liggen, maar dat hoeft dan niet specifiek door de bola te komen. Volgens de deskundigen is de hartslag van de moeder nog steeds het geluid wat de baby het duidelijkst hoort en als ongeboren kindjes met hun hoofd allemaal daar dichtbij in de buurt wilden liggen, zouden alle kinderen waarschijnlijk in een stuitligging geboren worden.

Toch liever geen zwangerschapsbelletje?

Als je een bola niet mooi vindt of als je het toch een eng idee vindt, dan zijn er nog genoeg andere opties om de baby rustig te krijgen. Dat zogenaamde moedergeluid wat de baby in de baarmoeder hoort, bestaat dus voor een deel uit de hartslag van de moeder. Zodra de baby geboren is, ligt hij of zij dan ook graag op de borst van de moeder en wordt rustig door de hartslag. Natuurlijk kun je de baby niet de hele dag op je borst leggen en dat hoeft ook niet. Wil je toch graag de baby rustig krijgen, kun je ook kiezen voor een cd moet hartslag geluiden of tegenwoordig zijn er zelfs knuffels die dit geluid hebben.

Het belletje na de bevalling

Of je nu wel of niet een zwangerschapsbelletje wil dragen tijdens de zwangerschap, het sieraad is sowieso een mooie herinnering aan deze periode in je leven. Je kunt er ook voor kiezen om de bola boven het wiegje te hangen. Ook dan kan het getinkel rustgevend werken voor de baby. Soms weerkaatst het licht mooi in de bola wat ook nog een fraai schouwspel op kan leveren voor je baby.