Je zwangerschap is een hele bijzondere periode in je leven. Wanneer je veel last hebt van zwangerschapskwalen en zorgen kan het soms lastig zijn om er echt van te genieten, maar de tijd vliegt vaak voorbij en die mooie herinneringen en pregnancy glow moeten wel vastgelegd worden! Wij geven je zes manieren om je zwangerschap vast te leggen.

1. Fotoshoot: jezelf op je best vastleggen

Een van de meest voorkomende manieren om je zwangerschap vast te leggen is door middel van een fotoshoot. Er zijn fotografen die gespecialiseerd zijn in zwangerschapsfoto’s en die het beste weten hoe ze jouw mooie buik vast kunnen leggen. Tip: kijk van tevoren naar voorbeeld foto’s die je aanspreken en laat deze aan de fotograaf zien.

zwangerschap-vastleggen-fotoshoot

2. Gipsafdruk om je zwangerschap vast te leggen

Een gipsafdruk van je buik is een unieke manier om je zwangerschap vast te leggen en te vereeuwigen. Ben je creatief en handig? Dan kun je dit zelfs zelf maken. Online kun je verschillende pakketten vinden die alle benodigde materialen bevatten. Heb je geen zin in de rommel en moeite van het maken van de afdruk? Dan zijn er ook bedrijven die je hierbij kunnen helpen. Ook kun je kiezen voor een Bellyprint, een 3D print van je zwangere buik, als herinnering aan je zwangerschap.

3. Brief naar je baby: je ervaring delen op een unieke manier

Je zwangerschap is ook voor je kind een unieke periode. Hij of zij is wel bij je, maar zal daar later zelf geen herinnering aan hebben. Om deze bijzondere ervaring toch te kunnen delen met je kind, kun je tijdens je zwangerschap een brief schrijven aan je aanstaande kind. Tip: je kunt je kind hier niets over vertellen en het vervolgens geven voor de 18e verjaardag, gegarandeerd een verrassend en waardevol cadeau!

4. Elke week een foto: de ontwikkeling op beeld

Wanneer je jezelf elke dag in de spiegel ziet, is het soms lastig om de veranderingen van je lichaam goed te zien. Door elke week een foto van je buik te maken, krijg je een mooi overzicht van de groei van je buik. Je kunt de foto’s aan het einde van je zwangerschap verwerken in een collage, of bijvoorbeeld achter elkaar monteren in een mooie video. Voor een hele mooie collage of filmpje, trek je voor iedere foto dezelfde outfit aan sta je ook iedere week op dezelfde plek om de foto te nemen. Het is even doorzetten, maar je hebt straks wel een hele mooie ontwikkeling op beeld!

zwangerschap-vastleggen-elke-periode-een-foto

5. Buikschildering: een kunstwerk van je buik

Van je buik een mooi kunstwerk maken, wie wil dat nou niet? Het maken van een buikschildering kan gedurende je hele zwangerschap, maar komt vaak het mooiste uit tussen de 30 en 37 weken. Je kunt hiervoor terecht bij kunstenaren die hierin gespecialiseerd zijn, of je kunt (samen met je partner en kinderen) zelf creatief aan de slag gaan!

zwangerschap-vastleggen-buikschildering

6. Zwangerschapsdagboek: schrijf je gedachten van je af

Het vastleggen van je zwangerschap hoeft niet altijd met je buik en uiterlijk te maken te hebben. Ook je persoonlijke ontwikkeling en de bijbehorende gevoelens zijn mooi om vast te leggen. Dit kun je doen door een zwangerschapsdagboek bij te houden. Je kunt zelf bepalen hoe je dit precies invult. Vind je het lastig om te beginnen met schrijven? Dan zijn er ook invulboeken die je helpen door middel van verschillende vragen.

Er zijn heel veel verschillende manieren om zowel je fysieke als mentale ontwikkelingen tijdens je zwangerschap vast te leggen. Al voel je je soms niet op je best, toch is het waardevol om je zwangerschap vast te leggen. De herinneringen aan deze bijzondere periode zal je voor altijd koesteren!