Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Roken tijdens de zwangerschap: het blijft een beladen onderwerp. ‘Roken is slecht voor je baby’ staat niet voor niets op sigarettenpakjes: het is écht niet goed. Maar hoe erg is het nou precies om gewoon lekker te blijven roken als je zwanger bent? En maakt het ook uit als je maar een paar sigaretten per dag rookt? Roken heeft effect op je (ongeboren) baby, maar weegt de zogenaamde stress van het stoppen op tegen de schadelijke gevolgen?
Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor je baby
Je kunt er niet over in discussie gaan: door te roken tijdens je zwangerschap richt je je ongeboren baby veel schade aan. De schadelijke stoffen die jij binnenkrijgt door te roken, komen namelijk ook gewoon bij je baby in de buik terecht via de placenta en navelstreng. De lever en nieren van volwassenen ruimen deze stoffen op, maar bij een baby is dat niet het geval. Roken blijft voor volwassenen natuurlijk ook erg slecht, maar bij een baby die nog niet geboren is zijn de organen nog niet volledig ontwikkeld. Ze functioneren nog niet en daardoor blijven alle schadelijke stoffen van de sigaret langer in het bloed van een baby, waardoor ze nóg meer schade aan kunnen richten dan bij jou.
De schadelijke stoffen in een sigaret
Maar welke stoffen zitten dan in een sigaret die zo schadelijk zijn? Bij het roken krijg je koolmonoxide en nicotine binnen, je baby dus ook. Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen en daardoor kunnen ze minder zuurstof en voeding naar je baby brengen. Daarnaast zorgt de koolmonoxide in een sigaret ervoor dat er minder zuurstof in je bloed zit. Dit betekent dat je baby door het roken dus zowel minder voeding als zuurstof binnenkrijgt!
En hoe zit het dan met meeroken
Ook meeroken is erg schadelijk voor je ongeboren baby. Want door het inademen van sigarettenrook krijg je de schadelijke stoffen gewoon binnen en je baby dus ook. Als zwangere vrouw doe je er dus goed aan om niet te roken, maar ook vooral door uit de buurt te blijven van rokende mensen.
De gevolgen van roken voor je ongeboren kind
Een baby is negen maanden lang vol in ontwikkeling in de baarmoeder. Ze zijn erg kwetsbaar, want als er tijdens de tijd in de baarmoeder iets misgaat is dat vaak blijvend. De schadelijke stoffen die in sigaretten zitten kunnen er dan ook voor zorgen dat het goed misgaat met de ontwikkeling van je kind. Roken kan ervoor zorgen dat:
- Je een miskraam krijgt. Eén op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Door te roken of te meeroken met anderen tijdens je zwangerschap vergroot je deze kans heel erg.
- Je baby te vroeg geboren wordt. De kans dat je baby voor de 37ste week geboren wordt is als je rookt een stuk groter. Baby’s die te vroeg geboren worden hebben een lastige start , want hun organen zijn nog niet helemaal goed ontwikkeld. Daardoor kunnen ze weer problemen krijgen met hun bloedsomloop, ademhaling, vitale organen en zuurstofvoorziening in de hersenen. Ook krijgen vroeg geboren baby’s vaak te maken met voedingsproblemen, onderkoeling en infecties.
- Je kind astma ontwikkeld. Op de langere termijn ontwikkelen kinderen met een rokende moeder vaak meer benauwdheid, moeten ze meer hoesten en krijgen ze soms zelfs astma.
- Je baby een aangeboren afwijking heeft, zoals een schisis (hazenlip) of klompvoeten.
- Je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgt.
- De kans dat de baby tijdens de bevalling overlijdt is ook een stuk groter wanneer de moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt.
- Je kindje overlijdt aan wiegendood, dit komt vaker voor bij baby’s waarbij gerookt is tijdens de zwangerschap.
- De placenta loslaat. Die laat normaal pas los wanneer de baby al geboren is, maar de kans bestaat dat als je rookt hij tijdens de zwangerschap eerder loslaat. Als de baby nog in de buik zit kan dit erg gevaarlijk zijn, want je baby krijgt dan geen zuurstof meer.
- Je baby te kampen krijgt met ondergewicht. Kinderen van vrouwen die gewoon doorroken tijdens het zwanger zijn wegen gemiddeld ongeveer 150 tot 250 gram minder. Als je regelmatig meerookt met een ander bestaat de kans dat je kindje 15 tot 100 gram lichter is.
- Je kind op latere leeftijd obesitas krijgt, er is namelijk een verband tussen roken tijdens de zwangerschap en obesitas.
- Je kind hersenbeschadigingen krijgt die zich uiten in leerproblemen, een lagere intelligentie en ADHD.
Maar als ik stop krijg ik stress!
10% van de vrouwen rookt gewoon door tijdens haar zwangerschap. Het meest gehoorde excuus hiervoor is dat het stoppen stress zou opleveren, want dat zou weer slecht zijn voor de ongeboren baby. Dat is dus helemaal niet waar. Natuurlijk is stress tijdens je zwangerschap niet goed voor je baby, maar een klein beetje stress staat niet in vergelijking tot alle slechte gevolgen die roken tijdens je zwangerschap heeft.
Daarnaast zorgt roken tijdens je zwangerschap er alleen maar voor dat je meer stress krijgt. Dat komt omdat je lichaam tussen elke sigaret die je opsteekt stress ervaart. Wanneer kan ik weer roken? De verslaving aan nicotine heeft je goed in zijn greep. En dan heb je ook nog de kans dat je je toch een beetje schuldig voelt dat je rookt en dat levert nog meer stress op. Dat is niet goed voor je baby en niet goed voor jou.
Misverstanden over roken tijdens de zwangerschap
Er zijn ook nog een aantal misverstanden in de wereld over roken terwijl je zwanger bent. Bijvoorbeeld:
- Dat je pas hoeft te stoppen met roken als je weet dat je zwanger bent. Dat is natuurlijk niet waar, want alle slechte stoffen van de sigaret komen vanaf het eerste moment dat je zwanger bent al binnen bij het kindje. Daarom kun je het beste stoppen met roken zodra je probeert zwanger te worden.
- Dat een lichte baby automatisch een makkelijke bevalling betekent. Want ja, er hoeft een stuk minder door dat nogal nauwe gat, toch? Nee hoor, niet waar. De bevalling van een kind dat te licht is is juist moeilijker, want het kind is zwak. De artsen moeten snel ingrijpen na de bevalling en de baby heeft meer moeite om zichzelf warm te houden. Ook hebben ze kans op een laag bloedsuikergehalte en krijgen ze op latere leeftijd vaak te maken met gedragsproblemen. Dit gebeurt vooral als de vertraging in groei al in het begin van de zwangerschap is ontstaan.
- De rook zou niet bij je kind komen. En dat is ook niet waar, echt alle schadelijke stoffen krijgt je kind gewoon via de placenta binnen.
- Maar je vriendinnen die rookten tijdens de zwangerschap kregen gewoon een gezond kind? Die hebben dan gewoon geluk gehad. Er zijn rokende moeders die gewoon een gezond kind op de wereld brengen, net zoals iedereen een rokende opa kent die 80 is geworden. Er zijn ook tal van mensen die een kind krijgen met problemen of een bevalling die veel complicaties oplevert. En nee, dat is geen pech. Dat is je eigen schuld. Bij elke zwangerschap loop je risico door te roken.
En hoe zit het met roken na de geboorte?
Wie rookt na de bevalling, loopt net zoveel risico’s als doorroken tijdens de zwangerschap. Roken in de babykamer is natuurlijk echt een no go. De kans op wiegendood is groter in een kamer waar rook hangt en het is uiteraard echt heel erg slecht voor de gezondheid van je baby. Een baby moet eigenlijk in een huis zijn waar niet gerookt wordt, want rook trekt echt overal doorheen. Al slaapt je baby in een andere kamer: de rook krijgt hij toch wel binnen. Zelfs derderangs rook is slecht voor baby’s, dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Derderangs rook zijn rookdeeltjes die op huid en kleding zitten van mensen die roken.
Wanneer er wordt gerookt in de omgeving van een pasgeboren kind heeft hij een hoger risico op:
- Chronische oorontsteking
- Astmatische klachten
- Luchtweginfecties
- Wiegendood
Stoppen met roken
Roken is een ernstige verslaving en het is lastig om ermee te stoppen. Wanneer je zwanger bent of wilt worden en rookt, doe je er goed aan om te stoppen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby. Heb je moeite met stoppen? Er zijn verschillende manieren om het te doen en je huisarts kan je ermee helpen. Wist je dat je zorgverzekering jaarlijks zelfs een stoppoging vergoedt? Klik hier als je meer wil weten over gezond zwanger zijn.