Vanaf 4 weken zwanger zijn verandert de embryo in een baby. Vanaf dit moment kan een zwangerschapstest aantonen dat er sprake is van een zwangerschap. De menstruatie blijft uit en de zwangerschapsverschijnselen worden duidelijker voelbaar en zichtbaar.

4 weken zwanger: de zwangerschapstest wijst aan dat je zwanger bent

Nu kan worden aangetoond met een zwangerschapstest dat je zwanger bent. Meestal weet je dus pas vanaf 4 weken zwanger zijn dat er sprake is van een zwangerschap. De eerste drie weken zwangerschap krijg je eigenlijk cadeau. Je bent je er dan ook meestal nog niet bewust van dat je zwanger bent.

4 weken zwanger zwangerschapstest vrouw op het toilet

Baby: van embryo naar baby

Dit betekent niet alleen dat je weet dat je zwanger bent, maar ook dat je echt een baby in je buik draagt. De embryo verandert namelijk in week 4 van je zwangerschap in een baby. Eerst verandert de ronde vorm naar een ovale vorm en krijgt de embryo verschillende lagen. Daarna kun je spreken van een echte baby. Uit de verschillende lagen groeien de dooierzak, de placenta en de amnionholte.

  • De groei van de dooierzak: deze is nodig voor je baby’s spijsverteringskanaal. Tot week twaalf zorgt de dooierzak ook voor je baby’s voedingsstoffen. Deze taak wordt in week twaalf overgenomen door je placenta. Op dat moment lost de dooierzak op.
  • De groei van de placenta: deze ontstaat uit de hechtvlokken die zich aan de buitenzijde van de eicel bevinden. Via de placenta vindt de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof plaats, die vanuit jou naar de baby worden gestuurd. De andere kant op, vanuit de baby naar jouw lichaam, worden afvalstoffen vervoerd. Deze plas jij vervolgens uit.
  • De groei van de amnionholte: dit is het vlies rondom de vrucht en holte. Hierin zit een vruchtwaterzak, die het vruchtwater van je baby gaat dragen.

Hoe groot is je baby met 4 weken zwanger?

Nu draag je eindelijk een echte baby in je buik, maar hoe groot is die baby eigenlijk? Hij is kleiner dan een bloemzaadje, namelijk ergens tussen de een en twee millimeter groot. Het gewicht van je baby is nog nauwelijks meetbaar. Qua omvang is je baby nog bijna niets, maar in jullie minuscule baby zitten wel al jullie erfelijke eigenschappen en genen. Dat is niet niks!

Blijdschap en toenemende klachten

Wellicht weet je al door middel van een zwangerschapstest dat je zwanger bent en ben je daar hopelijk superblij mee. Het kan ook goed zijn, dat je niet zo bewust bezig was met zwanger worden, waardoor je nog geen zwangerschapstest hebt gedaan. Waarschijnlijk ga je dat dan in de weken die daarop volgen doen, aangezien de zwangerschapsklachten vanaf 4 weken zwanger zullen toenemen.
zwangere-vrouw-met-gevoelige-borsten

Zwangerschapsklachten bij 4 weken zwanger

Hoewel je bij drie weken zwanger ook al in lichte mate last kunt hebben van zwangerschapsklachten, worden deze na 4 weken zwanger voelbaarder. Ook komen er nieuwe zwangerschapsklachten bij.

  • Vermoeidheid: er verandert veel in je lichaam. Veel zwangere vrouwen worden hier moe van. Als je nu al moe raakt, dan heb je hier waarschijnlijk later in het eerste trimester minder last van.
  • Je gaat je emotioneler voelen. Deze zwangerschapskwaal kan ook al naar voren komen na drie weken zwanger, maar komt nu nog meer op de voorgrond. Je krijgt last van stemmingswisselingen: bent het ene moment nog blij en het moment daarop superverdrietig. Deze zwangerschapskwaal wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen.
  • Je borsten kunnen gevoelig raken. Je krijgt last van een trekkend of prikkelend gevoel bij je borsten en dan vooral rondom je tepels. Dit komt door de vergrootte doorbloeding van je borsten.
  • De hoeveelheid van je afscheiding neemt toe. Je afscheiding neemt toe naarmate je volgende menstruatie altijd kwam. Eventueel vertroebelt je afscheiding ook.
  • Je vagina verkleurt van roze naar een paarsachtige, roodachtige kleur. De kleurverandering van je vulva van je vagina komt doordat er meer bloed in dit gebied gaat stromen.

2 weken zwanger vrouw vermoeid op de bank

Wat moet je doen bij 4 weken zwanger?

Op dit moment weet je misschien al zeker dat je zwanger bent en dus wordt het tijd dat je je levensstijl aanpast op de komst van je baby.

  • Rook niet, drink geen alcohol, gebruik geen drugs, drink niet te veel koffie en let op je voeding tijdens zwangerschap
  • Pas je medicatiegebruik aan, als je dit nog niet hebt gedaan. Sommige medicatie of hoeveelheden van medicatie zijn kwalijk voor je baby. Wellicht moet er iets worden bijgesteld. Vraag hiervoor om raad bij je apotheek of behandelaar.
  • Ga foliumzuur en eventuele andere vitamines slikken, als je dit nog niet deed. Foliumzuur gaat een open ruggetje bij je baby tegen.
  • Kijk goed naar je levensstijl. Moet je hier iets aan veranderen? Je kunt het bijvoorbeeld nodig vinden om minder intensief te gaan sporten of om minder te gaan tillen of bukken. Of je wilt er beter op gaan letten dat je gezond en gevarieerd eet.
  • Ga je verzekering controleren. Word er voor jou en de komst van je baby voldoende vergoed? Heb je een aanvullende verzekering nodig?
  • Ga eventueel op zoek naar een kinderdagverblijf. Weet je dat jij en je partner straks blijven werken en dat er dagen zijn dat er geen van jullie beiden bij je baby is? Bedenk dan nu alvast hoe je dat straks op wilt gaan vangen en of je eventueel een kinderdagverblijf of gastouder nodig hebt. Het lijkt wat vroeg, maar de wachtlijsten van kinderdagverblijven zijn vaak lang. Het reserveren van een plek kan geen kwaad en natuurlijk kun je er altijd nog weer van afzien, als je toch voor iets anders kiest.

Tip van de week: geef jezelf een zwangerschapsdagboek cadeau

4 weken zwanger blije vrouw met dagboek op de bank

Een zwangerschapsdagboek bijhouden is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook leuk om later nog eens terug te lezen of om aan je kind te laten lezen. Gun jezelf iets leuks in deze blije periode en geef jezelf het mooiste zwangerschapsdagboek dat je in de winkel kunt vinden cadeau. Je kunt er alles in kwijt wat met je zwangerschap te maken heeft, zoals de zwangerschapsverschijnselen die je voelt en hoe jij je als aanstaande moeder voelt, waarover je fantaseert en de namen die je in je hoofd hebt om straks aan je kind te geven.

Door al nu al een zwangerschapsdagboek bij te houden, kun jij straks in een later stadium van je zwangerschap precies terug halen hoe jij je met 4 weken zwanger voelde. Wel zo handig, aangezien je door je zwangerschap ook vergeetachtig kunt worden.