Zwangerschapsverlof is voor veel moeders een tijd waarin er veel gebeurt. Je lichaam verandert namelijk en er staat iets groots in je leven te gebeuren. Je krijgt namelijk een kind en dat is natuurlijk een zeer spannende ervaring. Echt iets waar je aan moet wennen. Maar tijdens je zwangerschapsverlof hoor je natuurlijk ook veel mensen die dingen tegen je zeggen. Je ongevraagd advies geven en dergelijke. Dit kan soms zeer vervelend zijn. Een aantal zaken die je waarschijnlijk nooit meer wilt horen tijdens een verlof worden in artikel behandeld. Ook lees je hier hoe je kunt reageren tegenover deze uitspraken.

1: Heerlijk die vrije tijd die je nu hebt!

Uiteraard is dit een misvatting en degene die dit zegt weet doorgaans niet waar die over praat. Een baby hebben kost namelijk zeer veel tijd. Zeker in de beginfase als een baby pasgeboren is. Je moet alles als moeder ook nog eens leren en je moet met allerlei verschillende zaken rekening houden. Niet alleen gaat er veel fysieke tijd inzitten, maar ook maakt het je mentaal zeer moe. Er is dus weinig vrije tijd over. Wanneer iemand dergelijke opmerkingen naar je maakt, kun je hem of haar op de drukte wijzen en de verantwoordelijkheid die een baby met zich meebrengt. Maar natuurlijk kun je hem of haar ook gewoon laten praten en weglachen. Dan zeg je 'ja inderdaad' en ga je over tot een ander onderwerp.

2: Mensen die jaloers zijn en ook niet willen werken

Veel mensen zullen afgunstig zijn over het feit dat je zwangerschapsverlof hebt. Vooral je collega's die bijvoorbeeld wel moeten werken. Die worden daar natuurlijk zeer chagrijnig van en de kans is groot dat ze die frustraties op jou gaan uiten. Dan kunnen ze dingen gaan zeggen als: ik zou ook wel gratis geld willen krijgen zonder te werken. Die mensen beseffen echter niet dat een zwangerschapsverlof iets anders is dan gratis bijstand krijgen of iets dergelijks. Bovendien heb je het als moeder vaak nog drukker dan het relaxte kantoorbaantje. Mocht je met een dergelijk statement om de oren worden gegooid, probeer deze dan gewoon te negeren, of wijs hem of haar op de verantwoordelijkheden van het moederschap.

3: mensen die over het werk beginnen

Vaak zullen je collega's je feliciteren wanneer je een kind hebt gekregen. Het is natuurlijk hartstikke mooi. Maar nu ze je toch spreken zullen ze het niet laten om ook kwesties die rondgaan op het werk met je te bespreken. Bijvoorbeeld bepaalde vragen, of dat jij misschien een oplossing hebt voor een bepaald probleem. Wanneer dit gebeurt, is het verstandig om dit gewoon te negeren. Zeg dat je met zwangerschapsverlof bent en nu je hoofd er niet naar staat. Er zijn ongetwijfeld wel andere collega's die de taken voor je kunnen overnemen.

4: Mensen die zeggen dat je er slecht uit ziet

Een bevalling is een van de zwaarste dingen die een vrouw mee kan maken. Nadat je dat hebt meegemaakt zul je de komende periode er dan ook niet op je beste uitzien. Je zult moe zijn, wallen onder je ogen hebben, en nog vele andere problemen ondervinden. Natuurlijk ben je hier zelf ook wel bewust van, maar je kunt er weinig tegen doen. Vaak zijn er echter mensen die je ook willen wijzen op het feit dat je er niet goed uitziet. Wanneer je daarmee geconfronteerd wordt, kun je daar op verschillende manieren op reageren. Enerzijds confronterend: je kunt aangeven dat ze het zelf maar eerst eens moeten meemaken voordat ze dergelijke statements maken. Anderzijds kun je er natuurlijk ook lacherig mee omgaan. Dit is doorgaans de beste manier: om het gewoon met een grapje af te doen. Dat zorgt er ook voor dat je niet veel nodeloze energie verspilt en dat is natuurlijk een groot voordeel te noemen. Je hebt je energie namelijk nog hard nodig.

5: Mensen die aangeven dat je te dik bent

Als je zwanger bent geweest, dan betekent dit dat je ook dikker bent geworden. Dit is natuurlijk logisch want je hebt een tijdlang een heel kind met je meegedragen. Dit zul je dan ook snel terugzien aan extra lichaamsvet. Veel mensen zullen zich hierbij niet inhouden en gaan daar iets van zeggen. Ze kunnen bijvoorbeeld uit het niets een opmerking maken. Van: “zo jij bent dik geworden”. Maar het kan ook zijn dat ze adviezen geven om af te vallen. Allemaal zeer storend natuurlijk. Het beste is om dit gewoon te negeren.