Na een lange tijd veilig gevreeën te hebben, gaat het ineens mis. Na enige onzekerheid besloot je om toch een zwangerschapstest te doen. Je gaat ervan uit dat de test negatief is, maar tot je verbazing is dit niet het geval. Je blijkt zwanger te zijn en schik hier enorm van. Echter zit een kind helemaal nog niet in de planning. Wat zijn de mogelijkheden wanneer je ongewenst zwanger bent?

Wat houdt een ongewenste zwangerschap in?

Een zwangerschap die door de biologische ouders niet wordt geaccepteerd, wordt ook wel een ongewenste zwangerschap genoemd. Er zijn dan ook meerdere redenen waarom een zwangerschap niet gewenst is. Zo kan het zijn dat jij en of je partner niet in staat zijn om het kind op te voeden. Daarnaast komt het ook erg vaak voor dat het gevoelsmatig nog niet klopt. Een andere reden waarom een zwangerschap ongewenst kan zijn, is omdat het lichamelijk niet mogelijk is om een gezond kindje op aarde te zetten. Hierbij kun je denken aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Wat komt er kijken bij een ongewenste zwangerschap

Op het moment dat je ongewenst zwanger bent geworden, staan er belangrijke keuzes te wachten. Zo is het allereerst van belang dat je zeker weet dat je zelf het kindje niet wilt opvoeden. Hierna kun je na gaan denken ovfer de verschillende mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen om het het weg te laten halen, of om het na de bevalling te laten adopteren. Bij beiden keuzes komt een hoop kijken.

Kind laten adopteren

Wanneer je ongewenst zwanger bent geworden, kun je ervoor kiezen om het kindje alsnog te dragen, maar na de zwangerschap af te dragen. Wanneer je besluit dat dit de beste optie is, is het van belang dat je weet wat hierbij komt kijken. Allereerst moet je weten dat wanneer je kiest voor een afstand ter adoptie, er geen enkele juridische band meer is tussen jou en de baby. Dit houdt in dat je geen zeggenschap hebt over je kind en hij of zij een andere achternaam krijgt. De instanties die je begeleiden bij dit proces hebben een bedenktijd van drie maanden na de bevalling ingesteld. Dit houdt in dat je tot 3 maanden na de bevalling niet vastzit aan de gemaakte keuze. Wanneer je dit als de beste mogelijkheid zit zal het kindje na de bevalling drie maanden naar een tijdelijk pleeggezin worden gebracht. Zo heb jij de tijd om rustig na te denken over de beslissing. Echter wanneer je na de drie maanden besloten hebt dat je je kind af wilt staan ter adoptie, krijg je na een jaar nog een keer de kans om de voogdij alsnog op je te nemen. Wanneer je dan besluit om dit niet te doen, kan het niet zomaar weer omgedraaid worden. Wanneer je hebt besloten om je kind te laten adopteren, heb je wel de mogelijkheid om jaarlijks informatie over je kind op te vragen. In sommige situaties komt het zelfs voor dat de afstandsmoeder het kindje elk jaar ziet. Echter is dit aan de adoptieouders om dit toe te staan of niet.

Abortus

Een andere keuze die vaak wordt gemaakt bij een ongewenste zwangerschap, is een adoptie. Wanneer er gekozen wordt voor een abortus, wordt de embryo uit de baarmoeder verwijderd. De mogelijkheden op het gebied van een abortus hangt af van de lengte van de zwangerschap. Zo kan er tot 10 weken na de bevruchting gekozen worden voor een abortuspil. Wanneer je hierna besluit voor een abortus zal de embryo uit de baarmoeder gehaald worden. Een abortus is een beslissing waar goed over nagedacht dient te worden. Het komt namelijk geregeld voor dat er na deze beslissing spijt ontstaat. Echter wanneer je er zeker van bent dat een zwangerschap niet gewenst is, dan kan het een goede mogelijkheid zijn. Voor een abortus zul je een afspraak moeten maken met een abortuskliniek. Zij helpen je verder bij het maken van de beslissing en de ingreep. Wanneer je zelf zeker bent van de abortus, zul je ook bij de abortuskliniek niet gelijk kunnen beslissen voor een abortus. Dit om te voorkomen dat er later spijt ontstaat.

De keuze

Zowel bij een adoptie als bij een abortus is het van belang dat je zo veel als mogelijk achter de keuze staat. In Nederland zijn er dan ook erg veel eisen gesteld aan de procedure die hierbij komt kijken. Hierdoor word je zo veel als mogelijk geholpen bij deze moeilijke keuze. Voor het maken van deze beslissing is het van belang dat je dit goed overlegd met betrokkene. Dit omdat zij jou als best kunnen helpen bij het maken van deze moeilijke beslissing.