Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Zwanger zijn, het is zó ontzettend mooi. Maar je hebt ook een hoop om uit te zoeken. Wanneer je moeder wordt, komt er een hoop op je af, maar wat moet je nu als je jong zwanger bent? Lees hier onze praktische tips voor jong zwanger zijn. Ongeacht jouw leeftijd, een zwangerschap is een emotionele achtbaan, maar vergeet de praktische zaken niet. Want bij een zwangerschap komt veel kijken!

jong-zwanger-zwangerschapstest-vooroordelen

Hallo, verloskundige!

Je hebt een positieve zwangerschapstest in handen. Gefeliciteerd! Maar wat nu? Vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt, kun je de verloskundige bellen voor een afspraak. Deze afspraak vindt over het algemeen plaats tussen de 8e en de 10e week van jouw zwangerschap. De verloskundige zal je tijdens de eerste afspraak veel vragen stellen. Zo zal de verloskundige bijvoorbeeld vragen stellen over eventuele erfelijke afwijkingen binnen de familie. Dit kan ook worden bekeken bij de 13 weken echo. De verloskundige doet dit natuurlijk met een doel en niet om jou een vervelend gevoel te geven! Je verloskundige stelt je deze vragen om je uiteindelijk zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je zwangerschap.

Verder zal er tijdens deze afspraak veel informatie op je afkomen. Je kunt altijd iemand meenemen. Je kunt, als deze in beeld is, de vader van het kind natuurlijk meenemen, zodat jullie er samen een mooi moment van kunnen maken. Je kunt ook een goede vriend of vriendin, je zus of een ander familie lid meenemen. Of dat nu is omdat jij je daar fijner bij voelt of omdat deze persoon dan nog eens met jou kan praten over álle informatie. Gewoon doen als je dat prettiger vindt!

tips-zwanger-verloskundige

Hoe vertel ik het mijn ouders?

Een zwangerschap aankondigen bij je ouders? Vrouwen die op jongere leeftijd ongepland zwanger zijn bijvoorbeeld, vinden dit vaak lastig, en dat is begrijpelijk. Maar ook als de zwangerschap gepland is, blijft het natuurlijk heel erg spannend. Het is ook niet niks, jong zwanger zijn. Gepland of ongepland. Wacht er alleen niet te lang mee. Want hoe langer je wacht, hoe moeilijker of spannender het zal zijn om het je ouders te vertellen. Soms is het wat makkelijker om het gesprek samen te voeren. Vraag je partner of iemand anders die je vertrouwt om je te ondersteunen tijdens het gesprek.

Misschien moeten jouw ouders nog een beetje aan het idee wennen dat je zwanger bent. Wanneer dat helaas niet het geval is, weet dat er anderen zijn die je kunnen helpen. Je staat er in ieder geval niet alleen voor!

Praktische tips voor jong zwanger zijn: Wie kan me helpen?

Op jongere leeftijd zwanger raken en jong moeder worden, kan best heftig zijn. Ongeacht of jouw zwangerschap gepland is of niet. Je even zal flink veranderen. Wat als je het even niet meer weet? Of wat als je het gevoel hebt dat je er helemaal alleen voor staat? Weet dat je dus niet alleen bent! Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen. Vanuit de overheid wordt er bijvoorbeeld hulp en ondersteuning aangeboden via de GGD. Via een algemene informatiepagina van de GGD word je verwezen naar verschillende instellingen waar jij je praktische zaken zou kunnen regelen.

De GGD is natuurlijk niet de enige instelling die je kan helpen wanneer je jong zwanger bent. Wil je meer weten over wat je kunt verwachten nu je jong zwanger bent? Of wil je meer weten over de instellingen die je zouden kunnen helpen? Hier lees je er meer over: Ik ben jong zwanger, en nu?

hulp-jong-zwanger-bij-studie

Praktische tips voor jong zwanger zijn: Hoe combineer ik het met mijn studie?

Hoe combineer ik jong zwanger zijn met mijn studie? Het lijkt misschien een onmogelijke combinatie. Want moeder worden en studeren, dat gaat toch helemaal niet samen? Studeren terwijl je zwanger bent, kan inderdaad ontzettend zwaar zijn. Maar het is absoluut te combineren! Check waar je recht op hebt. Ga in gesprek met je onderwijsinstelling en de studieadviseur. Maak samen afspraken en leg deze afspraken vast. Het vereist enige coördinatie, maar voor vrouwen is niets onmogelijk!

Lees ook: Het verhaal van Pia: jong zwanger en de vooroordelen