Back to school: 5 handige tips

Als de zomervakantie zijn einde nadert en je kind gaat 'back to school', is het hoog tijd om je kind nieuwe schoolspullen te geven. Dat geldt voor de allerkleinsten, de peuters die naar een peuterspeelzaal gaan, maar zeker ook voor de wat oudere basisschoolkinderen....

GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Zodra je zwanger bent, begint je lichaam zich voor te bereiden op de komst van je baby. Maar niet alleen je baarmoeder heeft het daar druk mee. Ook je borsten beginnen behoorlijk te veranderen. Gedurende de zwangerschap groeien je borsten en worden ze voorbereid om na de bevalling borstvoeding te kunnen geven. Lees hier meer over de veranderingen en groei van je borsten tijdens je zwangerschap.

Verandering van je borsten in het eerste trimester van je zwangerschap

Al snel in de zwangerschap merken veel vrouwen dat hun borsten veranderen. Het is vaak het eerste teken dat je zwanger bent. Je tepels en borsten kunnen al vanaf drie tot vier weken in je zwangerschap gevoelig en pijnlijk zijn. Dit komt door de snelle toename van hormonen en een verandering in de borststructuur. Het is daarmee één van de eerste zwangerschapssymptomen en vaak een aanleiding om een zwangerschapstest af te nemen. Sommige aankomende moeders hebben tijdens de hele zwangerschap pijnlijke borsten, maar bij de meesten verdwijnt de pijn na het eerste trimester.

De groei van je borsten tijdens de zwangerschap kan in de eerste weken snel gaan, maar dat is niet bij iedereen hetzelfde. Iedere vrouw is tenslotte anders. Het kan ook voorkomen dat je borsten pas beginnen te groeien kort voor of zelfs na de geboorte van je kindje. En hoeveel je borsten in totaal groeien tijdens de zwangerschap? Wanneer je moedermelk gaat geven aan je kindje, zijn je borsten waarschijnlijk al anderhalf keer zo groot als voordat je zwanger werd.

Meestal beginnen rond 12 weken zwanger je gewone bh’s te strak te zitten. Het is dan een goed moment om een zwangerschapsbh te kopen. De meeste vrouwen vinden een naadloos model van een zachte, ademende stof met brede schouderbandjes het comfortabelst. Carriwell is een bekend en fijn merk van zwangerschapsbh’s en voedingsbh’s. Al 20 jaar ontwikkelt Carriwell zwangerschapslingerie om je zwangerschap- en borstvoedingsperiode zo comfortabel mogelijk te maken.

Carriwell biedt een uitgebreide collectie gecombineerde meegroei-én voedingsbh’s die je zowel tijdens je zwangerschap als borstvoedingsperiode kan dragen. De bh’s groeien met je mee en zijn optimaal verstelbaar. Ook ontwikkelde Carriwell de Carri-gelbeugel. Deze speciale beugel kan je wél veilig dragen tijdens je zwangerschap en/of borstvoedingsperiode. Deze gelbeugel zorgt voor steun en past zich steeds weer aan de borst aan, zodat beschadigde huid, pijnlijke plekken of knellingen tot het verleden behoren. Zorg dat je je borstmaat goed opneemt om ervoor te zorgen dat je bh goed past.

groei van je borsten tijdens de zwangerschap pijnlijke borsten

Groei van je borsten in het tweede trimester van je zwangerschap

In het tweede trimester worden de cellen die melk produceren in je borsten actief. Dit gebeurt vanaf ongeveer week 15 van je zwangerschap. Rond week 22 beginnen ze melk aan te maken. Tijdens het tweede trimester zullen ook je tepels en tepelhoven (de cirkels van huid rond de tepels) groter en donkerder worden. Als je borsten tijdens je zwangerschap plotseling flink in grootte toenemen, kunnen ze jeukerig aanvoelen. Ook kan er striae ontstaan. Een milde verzachtende crème kan de jeuk verhelpen.

Groei van je borsten in het derde trimester van je zwangerschap

Tijdens het laatste trimester van je zwangerschap kunnen je borsten zwaar of pijnlijk aanvoelen. Het is fijn om dan in bed een slaapbh te dragen. Het geeft je meer ondersteuning en meer comfort.

Wanneer je bevalling dichterbij komt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Wat heb je nodig voor een bevalling? Vergeet in ieder geval niet om een paar voedingsbh’s te kopen in de maand voordat je bent uitgerekend. Wist je trouwens dat je moedermelk al klaar is in je borsten voordat je baby wordt geboren? Het kan zijn dat er uit je tepels een beetje colostrum kan lekken, dat nogal dik en kleverig is. Dit is de eerste moedermelk. Dit lekken kan al gebeuren bij 14 weken van je zwangerschap, maar het komt vaker voor in de laatste fase van de zwangerschap. Je kunt zoogkompressen in je bh dragen om vochtige plekken in je kleding te voorkomen.

zwangere-vrouw-slaapt-slaapbh

Groei van je borsten na de geboorte van je baby

Een paar dagen nadat je baby geboren is, voel je dat je borsten veel voller en steviger worden. De melkproductie komt op gang. Meestal is dat rond dag twee tot dag vier na de geboorte. Soms duurt dit wat langer als je een keizersnede of traumatische bevalling hebt gehad. Deze volheid van je borsten wordt niet alleen veroorzaakt door de extra melk die je begint aan te maken, maar ook door de hoeveelheid bloed die rond je borsten circuleert. Dit gebeurt in reactie op de afnemende niveaus van de zwangerschapshormonen in je lichaam.

In deze periode kunnen je borsten onprettig of zelfs pijnlijk aanvoelen. Dit wordt stuwing genoemd. Stuwing komt heel vaak voor en verdwijnt normaal gesproken na enkele dagen. Wanneer je last blijft houden van stuwing adviseren we om een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist te raadplegen.

In de eerste drie maanden waarin je borstvoeding geeft, zullen je borsten vóór een voeding waarschijnlijk nog steeds nogal vol aanvoelen. Dit zal als je baby groeit minder worden. Dit betekent overigens niet dat je minder melk aanmaakt.

groei van je borsten na je zwangerschap vrouw geeft borstvoeding

Veranderingen van je borsten nadat je bent gestopt met borstvoeding geven

Wanneer je uiteindelijk stopt met het geven van borstvoeding aan je baby worden de veranderingen van je borsten die met lactatie samenhingen door je lichaam weer ongedaan gemaakt. Je borsten zullen binnen de volgende drie maanden terugkeren naar een vergelijkbare grootte als vóór je zwanger werd.

Dit artikel over veranderingen en groei van je borsten tijdens de zwangerschap is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.