Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Als je eenmaal voorbij het eerste trimester bent, wordt het tijd om stap voor stap de belangrijke dingen te gaan regelen. Het kan overweldigend zijn, zeker bij een eerste kindje. Een beetje overzicht is dan fijn, dus hier staan de 10 belangrijkste zaken die je moet regelen tijdens je zwangerschap.

1. Zorgverzekering

Een van de belangrijkste zaken die je moet regelen als je zwanger bent is om te kijken naar je zorgverzekering. Past je verzekering nog bij je als je moeder bent, en je kindje ook goed verzekerd moet zijn? Er bestaan speciale gezinszorgverzekeringen, waarmee je ook extra uren kraamzorg krijgt en nog meer zwangerschaps- en kraamgerelateerde voordelen. Zorg dat je op tijd van zorgverzekering wisselt als je iets wil veranderen.

vrouw achter laptop - zaken die je moet regelen tijdens je zwangerschap

2. Kraamzorg

Je kunt kraamzorg al vroeg in je zwangerschap aanvragen. Soms gaat dit via je verloskundige, anders kan je zelf een kraamzorg bureau uitzoeken. Als je de kraamzorg eenmaal hebt aangevraagd, zullen zij in de meeste gevallen contact met je opnemen voor de intake. Dit vindt meestal plaats aan het eind van je tweede trimester.

3. Kraampakket

Als je een goede zorgverzekering hebt, krijg je vanzelf een kraampakket opgestuurd. Meestal aan het eind van je tweede trimester. Zit een kraampakket niet in je zorgverzekering? Dan moet je zelf een kraampakket regelen. Je kan deze kopen bij verschillende winkels, de prijs van een compleet kraampakket ligt rond de €25,00.

4. Erkenning

Als je niet getrouwd bent met de partner van jullie kind, moet je de erkenning van jullie kind bij je eigen gemeente regelen. Wordt dit niet geregeld, dan is jullie kind officieel gezien alleen van jou en krijgt het automatisch jouw achternaam. Het is belangrijk dat je de erkenning op tijd regelt, omdat beide ouders erbij aanwezig horen te zijn. Als je net bevallen bent heb je daar waarschijnlijk weinig zin in en tijd voor, dan hoeft je partner alleen jullie kindje aangeven bij het gemeentehuis met jouw toestemming. Erkenning van je kind kun je bij je eigen gemeente regelen.

zaken die je moet regelen tijdens je zwangerschap

5. Klossen

Wil je thuisbevallen? Dan hoor je klossen te regelen. Hiermee kan je je bed verhogen tot een goede werkhoogte voor de verloskundige en kraamzorg. Klossen kan je regelen via je kraamzorgbureau.

6. Kinderopvang

Ben je straks een werkende moeder? Als je je kindje naar de kinderopvang wil gaan brengen, is het slim om je daar op tijd voor in te schrijven. Ga alvast op zoek naar een geschikte kinderopvang waar jij je goed bij voelt, en schrijf je in. Veel kinderopvangen hebben namelijk een wachtlijst. Zorg dus dat je er op tijd bij bent, zodat het allemaal geregeld is tegen de tijd dat je weer gaat werken.

7. Baby-uitzet

Het regelen van de noodzakelijke baby uitzet is natuurlijk voor de hand liggend. Als je kindje eenmaal is geboren zul je bepaalde dingen nodig hebben. Dit kan zo duur of goedkoop als je het zelf wil maken. Zorg er in elk geval voor dat je alle basis benodigdheden op tijd in huis hebt. En als je wil bevallen in het ziekenhuis, moet je zorgen dat je een autostoeltje bij hebt. Zonder autostoeltje mag je het ziekenhuis namelijk niet verlaten met je baby.

8. Geboortekaartjes

Een van de leukste zaken die je moet regelen als je zwanger bent is het uitzoeken van geboortekaartjes. Waarschijnlijk wi je dat wel uitzoeken voordat je baby er is. Zo hoef je tegen die tijd alleen nog de naam en eventuele geboorte informatie door te geven en kunnen de kaartjes meteen gedrukt worden en verstuurd worden.

9. Ziekenhuistas

Zelfs als je thuis wil bevallen, is het slim om een ziekenhuistas klaar te hebben staan voor het geval dat. Het kan namelijk zo zijn zich complicaties voordoen waardoor je wel naar het ziekenhuis moet. Zorg dat je je tas met alles wat je nodig hebt voor jezelf en de baby klaar hebt staan met 37 weken, zo hoef je als het zover is niets meer bij elkaar te zoeken.

10. Geboorteplan

Voor een fijne bevalling kan het helpen om een geboorteplan op te stellen. Je kan niet bepalen hoe alles gaat, maar je kan het in grote lijnen wel sturen. Zo kan je vastleggen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen, het wel of niet willen van pijnbestrijding, toestemming om eventueel in te knippen, en alles wat je verder van je bevalling verwacht.

Zaken die je moet regelen tijdens je zwangerschap: regel alles op tijd

Maak een to do list met alle zaken die je moet regelen tijdens je zwangerschap, maar zorg dat je het niet laat opstapelen tot het laatst. Doe bijvoorbeeld elke twee weken iets. Als je alles geregeld hebt voor 37 weken zwangerschap, of nog eerder, kan je de laatste weken relaxt toeleven naar je bevalling.