Veel mensen vinden vis overheerlijk en hartstikke gezond. Dat is het natuurlijk ook. De reden hiervoor is dat vis vol zit met belangrijke voedingsmiddelen die in andere voeding veel minder te vinden is. Natuurlijk zit vis boordevol vitamines, maar daarnaast ook van de omega 3- vetzuren. Omega 3 is erg gezond voor je lichaam en heeft meerdere voordelen voor je hart en vaten. Het is namelijk onderzocht dat mensen die regelmatig omega 3 tot zich nemen, een veel kleinere kans hebben om ziek te worden. Daarnaast zorgt omega 3 ook voor een mooie huid en zijn er nog veel extra voordelen. Als je zwanger bent, is het echter zo dat je niet alle vis tot je mag nemen. Zeker als visliefhebber kan dat natuurlijk zeer frustrerend zijn. Maar bepaalde vis mag je wel nemen als je zwanger bent. In dit artikel alles over welke vis je wel en niet mag nemen. En ook wat de gevaren zijn voor het nemen van een bepaalde vis.

Veel vis mag je blijven eten

Laten we met positief nieuws beginnen. In principe mag je de meeste vis blijven eten wanneer je zwanger bent. Het is dus niet gelijk noodzaak om te panikeren. Alle gebakken vis kun je in principe gewoon blijven eten. Aangezien je veel vis mag blijven eten, is het belangrijker om de uitzonderingen te behandelen.

Welke vis mag je niet eten?

Als het gaat om de vis die je niet mag eten, kunnen we dit opdelen in verschillende segmenten. Lees hieronder een opsomming van de categorieën vis die je niet mag eten tijdens je zwangerschap.

Rauwe vis

Als het gaat om rauwe vis, dan wordt aangeraden om dit niet te eten tijdens de zwangerschap. De reden hiervoor is dat deze vis niet wordt verhit, waardoor er een grote kans is op gevaarlijke bacteriën die de gezondheid van je kind kunnen aantasten. Rauw vis kan namelijk de listeriabacterie bevatten. Als je gezond bent, dan loop je daar niet zoveel risico mee. Ook niet wanneer je ziek wordt. Maar oudere mensen, kinderen en zwangere vrouwen zijn wel erg gevoelig voor de listeriabacterie. Een listeriabacterie is gevaarlijk voor vrouwen, omdat dit de kans op een miskraam kan vergroten. De kans op een miskraam wil je natuurlijk minimaliseren. Welke bekende vis kun je dus beter niet eten?

– Zoute haring

Een zoute haring wordt niet verhit en er bestaat dus een kans dat hier het listeria-bacterie inzit. Om die reden kun je deze dan het beste ook niet eten tijdens je zwangerschap. Dat geldt zowel voor de versie uit de supermarkt, alsook de versie van de visboer. In beide haringen kan die bacterie zitten. Wil je toch heel graag zoute haring eten tijdens je zwangerschap? Natuurlijk kun je de haring wel thuis verhitten. Dan verdwijnt de bacterie en kun je het eten en is het nog eens erg gezond ook!

– Tonijn

In Nederland wordt tonijn vaak ook rauw gegeten. Deze zit in blikjes en is vaak niet duur. Tonijn is erg goed, omdat er ook veel eiwitten inzitten. Dat is dan ook een belangrijke reden waarom veel mensen dit een goede vis vinden. Bovendien kun je er heel veel kanten mee op. Je kunt het in de salade doen. Rauwe tonijn wordt echter niet aangeraden om te verhitten. Met dezelfde reden als haring niet wordt aangeraden. Beide vormen van vis worden namelijk niet verhit. Verhitte tonijn kun je echter wel gewoon tot je nemen. Dat is geen enkel probleem.

– Overige rauw vis

Nu hebben we even de belangrijkste rauwe vis behandeld, maar in het algemeen geldt dat je bij alle rauw vis op moet passen. Dus ook met sushi en andere zeer populaire gerechten. Als je niet precies weet of vis rauw is, moet je altijd informeren bij de leverancier. Maar je kunt ook advies vragen bij je huisarts. Deze weet precies je welke vis je wel en niet kan eten wanneer je zwanger bent.

Gerookte vis

Hoe zit het dan met gerookte vis, vraag je je ongetwijfeld af. Dit is niet gebakken, maar ook niet per se rauw. Moet je daar ook mee oppassen, of kun je dat gewoon eten? In principe is gerookte vis niet rauw, maar toch kan er hier ook sprake zijn van die fameuze bacterie. Het gevaar zit dan voornamelijk in de verpakking van de gerookte zalm. Daar kunnen de bacteriën zich steeds meer in gaan vermenigvuldigen, waardoor de hoeveelheid steeds gevaarlijk wordt. Er is echter wel een uitzondering, want gerookte vis is niet altijd ongezond. Koop je bijvoorbeeld gerookte vis bij een visboer? In die gevallen kun je het meestal wel eten, want het heeft dan nog geen lange tijd in de verpakking gezeten. Je kunt ook altijd navraag doen wanneer de vis precies is gerookt. Je weet dan zeker dat je geen enkel risico neemt. Het visje smaakt dan ook wat lekkerder natuurlijk. Als je weet dat je het gewoon betrouwbaar tot je kunt nemen.

Vis uit blik

We moeten ook nog even aandacht besteden aan vis uit blik. In principe is het ook aan te raden om tijdens je zwangerschap geen vis uit blik te eten. Niet per se vanwege de bacterie, maar omwille van het feit dat er veel kwik zit in vis uit blik. Kwik is slecht voor je lichaam, zeker op de lange termijn. Overigens niet alleen voor zwangere vrouwen, maar in het algemeen wordt aangeraden om niet te vaak vis uit blik te eten.

Conclusie

Veel vis kun je goddank gewoon tot je nemen. Maar helaas is er ook bepaalde vis dat je tijdens je zwangerschap beter niet kunt eten. Maar niet getreurd; een zwangerschap duurt in de regel maar 9 maanden. Dat is maar een korte periode in een mensenleven, dus je hebt daarna nog genoeg tijd om een heerlijk rauw visje te eten!