Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

In dit artikel “Couvade-syndroom: mannen met zwangerschapsverschijnselen” wordt uitgelegd wat precies de symptomen hiervan zijn. Nochtans is het niets om mee te lachen of er de spot mee te drijven. Het couvade-syndroom komt vaak voor. Eén vierde tot de helft van de mannen lijdt aan een milde vorm van dit syndroom. Het wordt niet beschouwd als een aandoening en staat ook niet geboekstaafd als een psychisch probleem. Het heeft alles te maken met het hormonenlandschap bij mannen tijdens de zwangerschap van hun vrouw.
Terwijl de partner zwanger is, ervaren sommige vaders zelf symptomen die verband houden met zwangerschap. Ze hebben bijvoorbeeld speciale trek in eten of komen spectaculair aan. Deze toekomstige vaders ervaren dit soort empathische symptomen als reactie op de zwangerschap van hun partner. Dit heet ook wel couvade. Andere bijnamen en synoniemen zijn het zwangere papasyndroom, sympathieke zwangerschap of mannelijke zwangerschapservaring. Dit syndroom dat geen ziekte is, is meer verspreid dan je denkt. Wetenschappers schatten het fenomeen tussen een kwart en de helft bij de toekomstige mannen. Vooral bij de categorie van mannen die een eerste baby verwachten. Dat er geen uitgesproken cijfers over bestaan heeft te maken met het feit dat mannen de neiging hebben niet over deze symptomen te willen praten naar de buitenwereld toe.
Het couvade-syndroom bevat een brede waaier aan fysieke en psychische symptomen die mannen ervaren tijdens de zwangerschap van hun partner. Over het algemeen verschijnen de symptomen in het eerste trimester, verdwijnen grotendeels tijdens het tweede trimester en keren intensiever terug in het derde trimester. Vaak verdwijnen de verschijnselen bij de geboorte van de baby of kort daarna. De meest voorkomende lichamelijke symptomen zijn misselijkheid, braken en brandend maagzuur. Sommige toekomstige vaders kunnen ook symptomen ervaren die hun psychologisch welzijn beïnvloeden. Zij kunnen stemmingswisselingen en prikkelbaarheid ondergaan. Hieronder een lijst welke symptomen het couvade-syndroom beïnvloeden:
In meer extreme gevallen beweren onderzoekers dat de symptomen kunnen bestaan uit weeën en neusbloedingen. De weeënpijn staat algemeen omschreven als sympathiepijn.
Een aantal theorieën proberen uit te leggen hoe het couvade-syndroom zich ontwikkelt. Een of meer van deze factoren kunnen bijdragen aan het optreden van het couvade-syndroom , hoewel medische experts nog steeds niet weten waarom sommige mannen de aandoening ontwikkelen. Volgende veronderstellingen proberen het fenomeen couvade te verklaren:
Verschillende hulpmiddelen kunnen worden ingevoerd om die tijdelijke passage bij vaders onder controle te krijgen. Hier volgen enkele praktische tips:
Beperk bijvoorbeeld voedsel dat dikmakend is zoals zoetigheid. Vermijd ongezonde snacks, eet een verscheidenheid van fruit, drink voldoende water. Maak tijd voor beweging en neem de tijd om te rusten.
Ga een gesprek aan met je partner zodat je kan worden gerustgesteld. Het kan ook helpen om je ervaring als toekomstige vader met andere vaders te delen.
De toekomstige vader kan deelnemen aan sessies voor de zwangerschap om zich voor te bereiden op het komende vaderschap. Of de moeder vergezellen naar medische afspraken en echo's. De babykamer voorbereiden en dergelijke.
De buik van je partner strelen en regelmatig met de baby praten. Deze oefening helpt je contact te maken en je band met de baby te versterken.
Eén van de belangrijkste onderzoeken in de afgelopen jaren door wetenschappers uitgevoerd, bevestigde dat een couvade-zwangerschap mogelijk te wijten is aan verhoogde niveaus van het moederhormoon prolactine bij mannen. Meestal geassocieerd met moeders die borstvoeding geven, ontdekten de onderzoekers dat het ook aanwezig was bij vaders. Het moederhormoon steeg met twintig procent wanneer vaders hun pasgeboren baby's onmiddellijk na de geboorte beginnen te knuffelen. Daarnaast treedt een tweede hormonale verandering bij mannen op rond het tijdstip van de bevalling, waarbij de testosteron niveaus dalen naarmate de geboorte met rasse schreden nadert. Diezelfde wetenschappers kwamen tot de conclusie dat de band tussen vader en baby instinctief is en dat couvade-zwangerschap een bijwerking van zwangerschap kan zijn, waarbij hormonale veranderingen sommige mannen evenzeer treffen als vrouwen.
Wat zijn de hoofdlijnen waar je als vader rekening moet houden: