Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Zwangere vrouwen hebben regelmatig last van hun hormonen. De ene al wat meer dan de andere. Zwangerschapshormonen zijn onmisbaar voor een goede zwangerschap, een gezonde baby en een probleemloze bevalling. Hormonen raken ook uit evenwicht end an zorgen ze voor vervelende klachten zoals stemmingswisselingen en een verhoogde prikkelbaarheid. Ze zijn ook verantwoordelijk voor pijnlijke borsten en gezwollen enkels. Maar welke invloed heeft relaxine op je zwangerschap?
Zwangerschapshormonen
Naast oestrogeen, progesteron, hCG, prolactine, oxytocine en Hpl is ook relaxine dus ook een zwangerschapshormoon. Van dit zwangerschapshormoon is minder bekend dan van de andere hormonen. Wetenschappers hebben ondertussen wél achterhaald dat het een belangrijke rol speelt bij het verslappen van banden en spieren tijdens de zwangerschap.
Wat is relaxine?
Van het zwangerschapshormoon relaxine is dus nog lang niet zoveel bekend als bijvoorbeeld van vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen, progesteron en oxytocine Relaxine is nog vrij onbekend als zwangerschapshormoon. Relaxine wordt aangemaakt door het zogenaamde ‘gele lichaam’. Het betreft het omhulsel van de eicel dat na de eisprong achterblijft in de eierstok. Tijdens je zwangerschap produceren ook het baarmoederslijmvlies en later de placenta of moederkoek voor de aanmaak van deze stof. Relaxine zorgt voor een meer ontspannen gevoel. Met dit doel maakt het zowel de banden als de spieren in je bekken soepel en slapper. Dit is onmisbaar om de nodige ruimte te scheppen voor een vlotte bevalling waardoor je ongeboren baby vlot kan geboren worden.
Relaxine voor je zwangerschap
Relaxine wordt al aangemaakt voor je echt zwanger bent. Na je eisprong start het ‘gele lichaam’ met de aanmaak. De eerste twee weken wordt het meeste relaxine aangemaakt. Ben je niet zwanger en word je terug ongesteld dan daalt de hoeveelheid relaxine.
Relaxine tijdens je zwangerschap
Wanneer je zwanger bent neemt de concentratie aan relaxine verder toe. Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap is de hoeveelheid relaxine het hoogst. Daarna blijft het stabiel tot het einde van je zwangerschap. Eens je bevalling achter de rug maak je weer meer van dit zwangerschapshormoon aan. Wetenschappers raken er meer en meer van overtuigd dat relaxine een hoofdrol speelt bij het starten van je bevalling. Snel na de geboorte van je baby is de hoeveelheid relaxine vergelijkbaar met de tijd van voor je zwangerschap.
Relaxine en zijn invloed op je bekken en spieren
Ondanks nog niet alles van dit zwangerschapshormoon bekend is deed men al heel wat onderzoek naar de invloed van relaxine op de gezondheid van zwangere vrouwen. Zo gaan wetenschappers ervan uit dat relaxine zowel de banden als de spieren ontspannen waardoor ze soepeler en slapper worden. Dat is vooral belangrijk voor de banden die de botten in je bekken samen houden. bij elkaar houden. In het vooruitzicht van de je bevalling is het namelijk nodig dat er meer ruimte ontstaat tussen de botten in je bekken. Zo kan je baby tijdens de bevalling makkelijker geboren worden.
Relaxine ontspant de spieren van je bekkenbodem
Relaxine ontspant ook de spieren in je bekkenbodem. Zo worden ze soepeler waardoor je ze tijdens de bevalling beter kunt ontspannen en de geboorte van je baby vlotter verloopt
Te veel relaxine oorzaak van bekkenpijn
Relaxine heeft spijtig genoeg niet alleen maar voordelen. Veel zwangere vrouwen maken te veel van dit zwangerschapshormoon aan. Daardoor worden je banden en spieren van je bekken té soepel waardoor er vervelende klachten ontstaan. Een van die klachten is vaak hevige bekkenpijn.
Te veel relaxine zorgt voor rug- en gewrichtspijn
Relaxine versoepelt niet alleen de banden en spieren van je bekkenbodem. Een te grote hoeveelheid relaxine heeft vaak ook invloed op je gewrichten. Die worden dan onvoldoende op hun plaats gehouden waardoor rugpijn kan ontstaan. Allerlei verzwikkingen en pijn in je polsen en knieën zijn ook veel gehoorde klachten.
Sporten tijdens de zwangerschap met te veel relaxine
Relaxine heeft dus niet alleen invloed op je bekkenbodemspieren. Door dit zwangerschapshormoon verslappen vaak ook andere banden en spieren. Dat vergroot uiteraard het risico op allerlei kwetsuren tijdens je, vooral tijdens het sporten. Dat is zeker geen reden om te stoppen met sporten als je zwanger bent. Sporten zorgt namelijk voor je verminderde mobiliteit. Kies bij voorkeur voor die sporten die vooral je knieën en enkels minder belasten. Dat is vooral het geval bij beweeglijke en explosieve sporten. Dat zijn dan vooral voetbal en basketbal. Balanssporten zoals paardrijden en skiën worden ook niet aangeraden voor zwangere vrouwen. Sporten die je spieren versterken zoals zwangerschapsyoga en zwangerschapspilates worden wel aangeraden. Je kunt ze ook tijdens je zwangerschap makkelijk blijven beoefenen. Cardio zoals wandelen, joggen, lopen, fietsen of zwemmen zijn uitstekend voor zwangere vrouwen.