De buik wordt nu snel dikker en de zwangerschapskwalen nemen toe. De zintuigen van de baby ontwikkelen zich steeds meer: ze worden scherper. De verhouding van de armen en benen vergeleken met het hoofd van de baby zijn zoals ze horen te zijn, bij een zwangerschap van 19 weken.

19 weken zwanger: Je buik groeit hard, hierdoor krijg je nieuwe zwangerschapsklachten

Je zwangerschap wordt steeds zwaarder bij 19 weken zwanger. Dat komt doordat je buik flink groeit en dikker wordt. Je krijgt hierdoor last van zwangerschapsklachten, zoals een linea nigra, striae en bandenpijn. Ook andere lichamelijke kwalen, zoals pijn aan de lage rug en bekken kunnen op komen zetten of zich verergeren. Blijf letten op je houding, zodat je niet al teveel pijn hoeft te lijden.

Zijn jullie al bezig met het verzinnen van een naam voor de baby? Of hebben jullie inmiddels jullie meisjesnaam en jongensnaam al bedacht? Nog even wachten met het verzinnen kan ook. Volgende week, als je 20 weken zwanger bent en je 20 weken echo hebt, weet je immers of je een jongen of meisje gaat krijgen. Of wil je dat helemaal niet weten en verzin je zowel een jongensnaam als meisjesnaam? En hoe gaat het met het kopen van babyspullen?

Baby bij 19 weken zwangerschap: je baby’s zintuigen worden steeds scherper

Vorige week, toen je achttien weken zwanger was, ontstond in het zenuwstelsel een specialisatie in de zintuigen. Je baby kon hierdoor scherper zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Als je 19 weken zwanger bent gaat deze ontwikkeling verder. Ook zijn er nog een aantal ontwikkelingen bij je baby gaande als je bijna 5 maanden zwanger bent.

 • Het hoofd van je baby raakt steeds meer in verhouding vergeleken met de rest van het lichaam. Je baby’s armen en benen zijn bij bijna 5 maanden zwangerschap zo gegroeid dat het hoofd niet meer groot is ten opzicht hiervan.
 • Het hoofdhaar begint te groeien, als dit niet al gaande was in de afgelopen weken. Het kan echter ook zo zijn dat jouw baby geen hoofdhaar krijgt en kaal wordt geboren. De hoeveelheid haar verschilt sterk bij pasgeborenen: de ene baby heeft al een enorme bos met haar, de andere baby heeft nog helemaal geen haar.

Hoe groot is je baby met 19 weken zwangerschap?

Je baby heeft ongeveer de grootte van een mango als je 19 weken zwanger bent. Dat is ongeveer 22 centimeter. Het gewicht van je baby neemt nu elke week flink toe. Vergeleken met vorige week, het moment dat je 18 weken zwanger was, is je baby 50 gram zwaarder geworden. Hij weegt nu 240 gram.
foetus-19-weken-zwanger

Moeder 19 weken zwanger: bandenpijn, een linea nigra en striae

Best jammer dat je tweede trimester er al bijna weer opzit. Het was zo lekker rustig. Langzaam begint de buik je wat in de weg te zitten en krijg je nieuwe klachten die met de groeiende buik te maken hebben. Of geniet jij vooral van jouw prachtige buik en ben jij al volop in contact met je baby?

Als je 19 weken zwanger bent dan is de kans best groot dat je je baby al hebt voelen bewegen. Dat kun je zomaar spontaan voelen of op het moment dat je je hand op je buik legt. Doordat je baby nu volop om zich heen tast, door de ontwikkeling van zijn zintuigen, kan hij ook reageren op de druk van buitenaf op jou buik. Leuk om op deze manier alvast wat contact met elkaar te maken. Ook voor je partner natuurlijk; zo raakt hij of zij ook wat meer betrokken bij de zwangerschap en baby. Je baby gaat echt meer leven als je beweging voelt.

Zwangerschapsklachten bij 19 weken zwanger

Als je 19 weken zwanger bent, dan krijg je vooral zwangerschapsklachten die met de groei van je buik te maken hebben. Hier staan ze op een rij:

 • Je krijgt een linea nigra. Dat is een donkere, verticale streep, die op je buik verschijnt. Deze zwangerschapsstreep begint bij je schaambeen en eindigt bij je navel. Hij kan ook nog boven je navel uitsteken. De streep verschijnt door zwangerschapshormonen; hij was er al, maar verkleurt door een verhoogde pigmentproductie. Door ditzelfde kan ook een zwangerschapsmasker ontstaan. Wat je eraan doet, is uit de zon blijven of je insmeren met een hoge factor. Ook producten met foliumzuur eten kan helpen om de streep zo licht mogelijk te houden. Je kunt ook gewoon wachten tot na je zwangerschap, dan verdwijnt hij vanzelf weer. Lees hier meer over de linea nigra.
 • Je krijgt striae. Dit zijn lijnvormige littekens. Ze vormen zich doordat het onderhuidse bindweefsel uiteen wordt getrokken. Niet gek dat deze zwangerschapsstriemen ontstaan op je buik; je huid rekt in een snel tempo. Je huis is niet elastisch genoeg om dit bij te benen. In het artikel striae en zwangerschapsstriemen lees je meer over deze zwangerschapskwaal.
 • Je hebt last van bandenpijn. Je kunt last hebben van bandenpijn in het eerste trimester, maar ook later in je zwangerschap, bijvoorbeeld als je 19 weken zwanger bent. Rondom twintig weken zwangerschap is je baarmoeder plotseling heel snel aan het groeien, waardoor de spanning op je banden pijn kunnen veroorzaken. Je banden lopen aan de zijkanten van je baarmoeder. Je ervaart bandenpijn als een stekende, scherpe pijn, die langere tijd duurt. Wat kan helpen tegen bandenpijn is je buikspieren regelmatig even aanspannen. Ook een warme kruik kan wonderen doen.
 • Je voelt lage rugpijn. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat het zwaartepunt in je lichaam verandert, waardoor ook je houding verandert. Als je een juiste houding aanneemt, dan ga je de pijn minder voelen.
 • Je hebt pijn aan je bekken. Ook deze pijn ontstaat door de veranderende zwaartekracht in je lichaam en een veranderende houding. Met deze bekkenbodem oefeningen kun je er weer beter tegenaan.

Staat jouw zwangerschapskwaal of kwalen niet in het bovenstaande rijtje? Lees dan het artikel ‘Zwangerschapskwalen’ voor een compleet overzicht.
19-weken-zwangerschap-met-striae

Wat moet je doen bij 19 weken zwanger?

Er is van alles wat je kunt doen en regelen als je 19 weken zwanger bent, maar je bent niets verplicht. Het rustig aandoen mag ook.

 • Een naam verzinnen voor je baby.
 • Op zoek gaan naar een kinderdagverblijf, als je dat nog niet hebt gedaan.
 • Een geboorteplan maken, als deze er nog niet is.
 • Babyspullen kopen.

Tip van de week: Kijk ook eens in de populaire namenlijsten of daar leuke namen tussen staan

Misschien ben je op zoek naar een originele babynaam, maar lukt het je niet om er een te vinden of te bedenken. Het kan zijn dat je om deze reden de populaire namenlijsten nog niet hebt bekeken. Er staan volop namenlijsten op internet, meestal in de vorm van een top 10 met namen die veel worden gebruikt, die dus populair zijn. Je kunt denken, maar dat is niet origineel. Aan de andere kant zijn ze wel leuk, anders kiezen er niet zoveel mensen voor.

Misschien zie je er een leuke naam tussen staan die je door een letter te veranderen tot een meer originele naam kunt maken. Je maakt bijvoorbeeld van de naam ‘Daan’ de naam ‘Dean’ of van de naam ‘Sara’ de naam ‘Sera’.

19 weken zwanger zwangere vrouw met laptop