Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Bij een zwangerschap van 38 weken zijn de baby en de moeder helemaal klaar voor de bevalling. Bij de moeder wordt de borstvoeding al aangemaakt, de baby schudt zijn laatste donshaartjes van zich af. Het enige dat zich bij de baby nog ontwikkeld, zijn de hersenen. Deze worden volledig afgestemd op het zenuwstelsel, zodat de baby de indrukken van de echte wereld straks goed kan verwerken.

38 weken zwanger: Jullie zijn allebei klaar voor de bevalling

Je bent 38 weken zwanger! Alles en iedereen is gereed voor de bevalling: je partner heeft zijn/haar telefoon voortdurend bij de hand, jij hebt je vluchtkoffer klaarstaan, je moedermelk lekt al uit je borsten en de baby is ingedaald. Hopelijk voor jou ligt je baby in een achterhoofdsligging, zodat je op een natuurlijke manier kunt gaan bevallen.

Als je een keizersnee krijgt, dan weet je waarschijnlijk de datum al waarop deze plaats gaat vinden. Beginnen bij jou de zenuwen al toe te slaan, nu het elk moment zover kan zijn? Zie je op tegen de bevalling of verheug je je vooral op de geboorte van je baby?
foetus-38-weken-zwanger

Baby bij 38 weken zwangerschap: de laatste donshaartjes worden afgeschud

Bij een zwangerschap van 38 weken is je baby echt helemaal af: alle lichaamsdelen en organen zijn aanwezig en in werking. Hoewel je baby in de afgelopen weken flink is aangekomen, maakt je baby als je 38 weken in verwachting bent en daarna slechts nog wat reserves aan.

Straks na de bevalling gaat je baby eerst afvallen, doordat hij moet wennen aan zijn nieuwe omgeving en voeding. De reserves die je baby heeft aangemaakt, zijn er, zodat je baby straks niet direct te licht is. Als je 38 weken bent, gebeurt er slechts nog dit met je baby.

  • Je baby schudt nog een laatste lading donshaartjes van zich af. Het kan zijn dat het nog niet is gelukt om echt alle donshaartjes kwijt te raken, dan zie je ze nog zitten als je baby wordt geboren. Bij een baby die te vroeg geboren is, zie je nog veel meer donshaartjes zitten. Na de geboorte raakt je baby ze vanzelf kwijt.
  • Het zenuwstelsel van je baby wordt volledig op zijn hersenen afgestemd. Hierdoor kan hij straks alle indrukken, die hij in de echte wereld opdoet, goed verwerken.

Hoe groot is je baby met 38 weken zwangerschap?

Je baby is bij een zwangerschap van 38 weken 48 centimeter groot. Dat is de grootte van een prei. Het gewicht van je baby is de afgelopen week niet meer zo extreem toegenomen. Ten opzichte van een week geleden, toen je 37 weken zwanger was, is je baby slechts 100 gram gegroeid. Hij weegt als je 38 weken zwanger bent 3200 gram. Niet iedere baby weegt hetzelfde op hetzelfde moment, zeker niet in het derde trimester, aan het einde van de zwangerschap.

Je hebt lichte baby’s en zware baby’s. Ook heb je kleine baby’s en grote baby’s. Misschien heeft je verloskundige of gynaecoloog al een inschatting gemaakt van het geboortegewicht van je baby. Het kan zijn dat het klopt, het kan ook zijn dat hij/zij er naast zat. Je weet pas hoeveel je kind weegt en wat zijn lengte is als je baby geboren wordt.

Hoe groot is je baby met 38 weken zwangerschap

Moeder 38 weken zwanger: de moedermelk is al aangemaakt

Al weken voor je bevalling wordt de moedermelkproductie in gang gezet en kan het zijn dat je dit merkt aan lekkende borsten. Het kan daardoor zo zijn dat je zoogkompressen in je bh hebt gelegd om de eerste gelige borstvoeding mee op te vangen tijdens je zwangerschapsverlof. Als je 38 weken in verwachting bent, dan kan het zijn dat je plotseling een soort van elektrische schok in je benen voelt. Je zult waarschijnlijk denken: wat is dat? Het is niks om je zorgen over te maken. Doordat je baby nu zo laag in je buik zit, kan je baby tegen je zenuwen aan gaan duwen. Zelfs tegen zenuwen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.

Zwangerschapsklachten bij 38 weken zwanger

Je bent er bijna van verlost: van je zwangerschapsklachten. Nog maar even en dan ga je bevallen en zijn je meeste zwangerschapskwalen verdwenen als sneeuw voor de zon. Hoewel er ook kwalen zijn die helaas nog wat langer aanwezig kunnen blijven, zoals lage rugpijn en aambeien.

Ook spataderen verdwijnen niet op het moment dat je bevalt. Sterker nog ze zullen voor altijd blijven zitten, maar niet als je ze laat verwijderen. Hier zijn nog een aantal zwangerschapskwalen waar je, als je 38 weken zwanger bent, last van kunt hebben. Wat fijn is: deze drie kwalen verdwijnen wel na de bevalling.

  • Je hebt harde buiken. Dit komt doordat je lichaam zich voorbereid op de bevalling. Ze duren een minuut tot een paar minuten en komen vooral voor op momenten dat je je hebt ingespannen of hebt bewogen. Heb je een harde buik ga dan even liggen om weer tot rust te komen. Je kunt daarnaast een ademhalingsoefening doen of een warme kruik tegen je buik leggen, zodat jij en je buik weer kunnen ontspannen. Als je te veel en te vaak last hebt van harde buiken, meer dan zes keer per uur, dan moet je contact opnemen met je verloskundige.
  • Je moet vaak plassen. Dit komt doordat je baarmoeder tegen je blaas aandrukt, zeker nu je baby is ingedaald. Drink niet teveel vlak voordat je gaat slapen, plas op de wc goed uit en ga rechtop op de wc zitten. Blijf vooral goed drinken, want dat is belangrijk als je zwanger bent. Jij en je baby hebben het hard nodig.
  • Je hebt brandend maagzuur. Als je last hebt van brandend maagzuur dan heb je last van een branderig of bijtend gevoel. Ook kun je een zurige, bittere smaak in je mond krijgen. Dit komt doordat je zure maaginhoud weer omhoog gaat naar je keel en slokdarm. Dat komt doordat je baarmoeder tegen je maag drukt en doordat een verslapping van je maagspier.

38-weken-zwanger-man-leest-boek-voor

Wat moet je doen bij 38 weken zwanger?

Je moet niks als je 38 weken bent, maar je mag wel dit gaan doen.

  • Licht je omgeving alvast in over hoe je straks je bezoek wilt ontvangen. Wil je ze allemaal in een keer ontvangen tijdens een kraamfeest of mag de kraamvisite in kleine groepjes langskomen? Hoe snel na de bevalling zijn ze welkom? Mag dat spontaan of moeten ze zich eerst melden?
  • Kook grotere porties, zodat je ook maaltijden in kunt vriezen. Als jullie straks een kleine hebben gekregen, dan is er minder tijd en energie over om te koken. Het is dan heerlijk als je al wat eten klaar hebt staan.
  • Pas je verzekeringen alvast aan, zodat je baby straks meteen is meeverzekerd.

Tip van de week: Geniet van de momenten met je partner

Jullie zijn nog maar heel even met z’n tweetjes. Straks is er een derde bij die heel veel van jullie tijd en energie gaat opeisen, waardoor jullie ineens veel minder tijd en energie voor elkaar hebben. Geniet nog even van jullie tijd als stelletjes zonder kind(eren), nu het nog kan. Ga de dingen doen, die jullie altijd zo graag samen doen, zoals samen in bad, een spelletje spelen, kletsen of gewoon lekker op tijd naar bed om daar in elkaar weg te kruipen.