Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Bij een zwangerschap van 42 weken weet de moeder zeker dat ze haar baby binnen week krijgt. Het kan zijn dat de baby zich spontaan meldt, dat er sprake is van een natuurlijke bevalling. Het kan ook zo zijn dat de bevalling moet worden ingeleid. In dat geval wordt er gesproken over een kunstmatige bevalling.
Ook al moet je misschien nog even wachten, een ding weet je nu zeker: je baby gaat komen deze week. Je baby meldt zich spontaan of je bevalling moet worden ingeleid. Je krijgt dus een natuurlijke bevalling of je krijgt een kunstmatige bevalling. Als je het wachten meer dan zat bent, dan kun je zelf vragen of je mag worden ingeleid. Vraag je er niet om, dan word je pas ingeleid zodra je 42 weken bent. Het kan ook zijn dat er een andere reden zijn om in te leiden, bijvoorbeeld omdat de baby er eerder uit moet door complicaties, zoals een hoge bloeddruk, gebroken vliezen, een verslechterde placenta of vruchtwater dat op is. Inleiden, wat is dat precies?
Na het opwekken van de weeën is, verloopt de bevalling als een natuurlijke bevalling. Het kan wel zo zijn dat er uiteindelijk toch nog voor een keizersnede wordt gekozen. Naast inleiden is ook strippen mogelijk als je 42 weken bent. Dit wordt door een verloskundige gedaan: je verloskundige probeert je vliezen los te maken met haar vingers, zodat je baarmoedermond rijper wordt.
Je baby heeft het blijkbaar nog goed naar zijn zin in jouw buik. Niet alleen je baby, maar ook jij wordt als je 42 weken zwanger bent, nauwkeurig in de gaten gehouden. Jullie gezondheid wordt bijna dagelijks gecontroleerd. Ook is er een kans aanwezig dat je naar het ziekenhuis moet om daar je baby, placenta en hoeveelheid vruchtwater te laten controleren. Wat gebeurt er ondertussen met je baby als je meer dan 42 weken zwanger bent?
Je baby heeft bij een zwangerschap van 42 weken een grootte van 52 centimeter. Dat is net als wanneer je 40 weken zwanger en 41 weken zwanger bent, zo groot als een watermeloen. Je baby weegt nu ongeveer 3600 gram. Hij groeit bijna niet meer als je 42 weken zwanger bent. Dat kan ook nauwelijks doordat daar te weinig plek voor is in de baarmoeder. De waardes hierboven zijn gemiddelden. Baby’s verschillen sterk in hun grootte en gewicht. De kans is groot dat je een forse baby krijgt bij een zwangerschap van 42 weken, maar het is ook mogelijk om bij een zwangerschap van 42 weken een kleine baby te krijgen.
Wachten, wachten, wachten. Waarschijnlijk ben je het wel zat als je 42 weken zwanger bent en wil je het liefst dat de bevalling nu gaat beginnen, zodat je zo snel mogelijk je kleintje vast kunt houden. Wist je dat er, naast inleiden en strippen ook andere manieren zijn waarop je mogelijk zelf de weeën kunt stimuleren. Ze zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar je kunt het proberen.
Je hebt ze volop bij een zwangerschap van 42 weken, waarschijnlijk meer dan ooit eerder in je zwangerschap: klachten. Voor een overzicht van alle kwalen waar je, als je 42 weken zwanger bent, last van kunt hebben, zie het artikel ‘Zwangerschapsklachten’.
Wat je doet als je 42 weken zwanger bent is, wachten, wachten en nog eens wachten. Ondertussen bezoek je regelmatig je verloskundige of gynaecoloog voor een controle. Wat je nog meer kunt doen?
Als je 42 weken zwanger bent, dan wordt je door je verloskundige en/of gynaecoloog nauwlettend in de gaten gehouden, omdat er een verhoogde kans is op complicaties. Help hier zelf ook aan mee. Zo kun je bijvoorbeeld het aantal keren dat je je baby voelt bewegen, bijhouden en checken of je last hebt van buikpijn. Ook bloedingen of vreemde afscheiding kan een teken zijn van een complicatie. Meld dit altijd direct aan je verloskundige of gynaecoloog.
Maak je niet al te veel zorgen. De kans is groot dat er niks aan de hand is en dat jij straks de moeder bent van een gezonde baby. Geniet van je kleintje!