Tijdens een zwangerschap komt er veel op je af. Belangrijk is om jezelf zo vroeg mogelijk aan te melden bij een verloskundigenpraktijk. Veel vrouwen zijn dan verbaasd dat de eerste controle nog even op zich laat wachten. Dit is normaal, en naarmate je zwangerschap vordert krijg je meer dan genoeg controles! In dit artikel alles over de verschillende echo’s en controles tijdens je zwangerschap.

Eerste bezoek: acht weken zwanger

Je brengt je eerste bezoek aan de verloskundige bij zeven tot negen weken zwangerschap. De verloskundige stelt jou, maar ook je partner, een aantal vragen. Komen er bepaalde ziektes voor in je familie, wanneer was je laatste menstruatie, wanneer heb je positief getest, slik je medicijnen, ben je verder gezond? Je bloeddruk wordt opgemeten en je moet bloedprikken voor een zwangerschapsscreening. Je wordt dan onder meer getest op besmettelijke ziektes, en je bloedgroep wordt bepaald. Soms wordt tijdens deze controle bepaald dat je naar de gynaecoloog moet. Bijvoorbeeld als je zelf een ziekte of aandoening hebt, die problemen op kan leveren. Sommige praktijken maken bij deze controle ook een echo, de vitaliteitsecho. Deze is echter niet verplicht of standaard.

Twaalf weken echo

Met twaalf weken vindt de eerste echo plaats, een leuk moment! Tijdens deze echo is het hartje voor het eerst te horen. Deze echo heet de termijnecho, en is bedoeld om te bepalen hoe lang je precies zwanger bent. Je krijgt dan de uitgerekende datum te horen. Als alles in orde is, betekent dat dat het tweede trimester officieel is begonnen en dat je kans op een miskraam sterk is afgenomen. De meeste vrouwen vertellen het ‘grote nieuws’ aan hun omgeving snel na deze echo, maar dat is natuurlijk jouw persoonlijke keuze!

Basis verloskundige controles

Tijdens de zwangerschap vinden er verschillende korte controles plaats bij de verloskundige, ook zonder echo-onderzoek! Tijdens de eerste 24 weken ga je vanaf de intake elke drie weken, tussen de 30 en 36 weken iedere twee weken en na de 36 weken ga je iedere week op controle. De verloskundige doet dan verschillende dingen tijdens deze controles. Je krijgt vrijwel zeker een urine-onderzoek, om te controleren op eiwit in de urine. Je bloeddruk wordt gemeten en afhankelijk van je bloedgroep krijg je een extra bloedonderzoek. Ook wordt je buik bevoeld en gemeten, en luistert de verloskundige naar het hartje. Er wordt onder meer gekeken naar de groei van de buik, de hartslag en het welzijn van jou als moeder. Hoe voel je je, heb je last van klachten? Je gaat gemiddeld dertien keer naar de verloskundige.

20-weken echo

De 20 weken echo is voor veel vrouwen een grote mijlpaal. Je kunt je kindje nu echt goed zien en zelfs het geslacht bepalen. Veel mensen vergeten echter dat er bij de 20 weken echo ook wordt gekeken naar een groot aantal aangeboren afwijkingen. Probeer deze echo dus samen met je partner te doen, of met iemand anders die dicht bij je staat. Er mogen geen kinderen bij deze echo aanwezig zijn. Is er iets afwijkends te zien op de echo? Dan zul je doorgestuurd worden naar het ziekenhuis voor vervolgonderzoek. Is alles goed? Geniet dan van de mooie beelden die je te zien krijgt en bepaal voor jezelf of je het geslacht al wil weten.

De gynaecoloog: een medisch traject

Zijn er problemen bij jou of je kindje, of loop je te veel risico? Dan kun je doorgestuurd worden naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. De gynaecoloog kent weer een heel ander schema van controles. Afhankelijk van het probleem kunnen ook de psycholoog, geneticus, psychiater, neonatoloog en kinderarts om de hoek komen kijken. Uiteraard zijn deze controles verplicht, maar omdat iedere situatie anders is, is er eigenlijk geen goed ‘lijstje’ van te maken.

Optionele controles en onderzoeken

Het kan zijn dat je onderzoeken aangeboden krijgt die niet in dit lijstje staan. Sommige praktijken doen bijvoorbeeld extra echo’s, bijvoorbeeld met de groeiecho (30 weken) of de liggingsecho (36 weken). Deze worden niet vergoed en zijn dus niet verplicht. Veel praktijken bieden dit wel aan als extra service. Ook de vitaliteitsecho met acht weken is niet standaard. Daarnaast zijn onderzoeken zoals de NIPT en de combinatietest niet standaard.