Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...
In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...
Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...
Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...
Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...
Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je leren vertrouwen als je zo vaak teleurgesteld bent? Adoptieblog van Cat over hechting na de adoptie van haar kindje en de impact op hun gezin.
Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
Het leukste na het ontdekken dat je zwanger bent: het delen met je vrienden en familie! Bekijk hier onze tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging.
Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...
Voordat je kind gaat kruipen of lopen, moet je al nadenken over kinderveiligheid in huis. Met een aantal makkelijke aanpassingen maak je je huis babyproof.
Ze lijken zo onschuldig, die heerlijke druifjes. Totdat er eentje per ongeluk in de luchtpijp van je kind schiet. Waarom (en hoe) druiven snijden voor kleine kinderen belangrijk is.
Pesten is vreselijk, en helaas in deze tijd houdt pesten niet op bij het schoolplein. Online pesten, bijvoorbeeld via social media, heet cyberpesten. Wat kun je ertegen doen?
Deze Valentijnsdag DIY cadeautjes maak je heel makkelijk zelf. Voor als je niet groots wil uitpakken, maar wel persoonlijk, origineel en budgetvriendelijk.
Selfcare gaat als moeder (meestal) niet vanzelf. Structureel goed voor jezelf zorgen kost tijd en moeite. Lees hier alle zelfzorg tips om beter voor jezelf te zorgen.
Eten jullie ook graag pannenkoeken? Bij ons thuis staan ze bijna wekelijks op het menu. Graag deel ik hier een paar makkelijke en lekkere pannenkoeken recepten.
De babykamer inrichten is een van de leuke dingen als er een baby op komst is. Met deze 3 tips voor het inrichten van de babykamer slaapt je kindje straks als een roos.
Wil je graag op reis naar een ver land met je gezin, maar ben je bang dat de vliegreis op een fiasco uitloopt? Dat hoeft niet! Wij helpen je met 10 tips voor vliegen met een kind.
In de lente knutselen met kinderen betekent: leuke dingen maken om de lente in huis te halen en om de dieren in de tuin te helpen! 10 leuke knutselprojectjes
Weet je even niet wat je nu weer kunt gaan doen in de vakantie met kinderen? Hier zijn onze tips voor leuke lowbudget dingen om te doen in de vakantie!
Tijdens de zwangerschap treden er veel veranderingen op in jouw lichaam, zowel mentaal als fysiek. Ook zijn er veel symptomen waar je vooraf weinig rekening mee hebt gehouden. Zo hebben veel vrouwen last van concentratieproblemen tijdens de zwangerschap. Bij sommige vrouwen mondt dit zelfs uit tot een heuse zwangerschapsdementie.
Symptomen van concentratieproblemen
Hoewel het vervelend is, is het vrij normaal dat je als zwangere vrouw last kunt hebben van concentratieproblemen. Vooral wanneer deze problemen niet van tijdelijke aard zijn. Je voelt je door de zwangerschap namelijk fysiek en mentaal uitgeput. Daarnaast blijf je piekeren en kun je door de concentratieproblemen niet altijd even goed genieten van je zwangerschap. Mocht je last hebben van concentratieproblemen, dan zul je je herkennen in de volgende symptomen:
Je vindt het moeilijk om je aandacht bij een bepaalde taak te houden.
Je ondervindt moeite met ordenen en het houden van overzicht.
Je merkt dat je vaak vergeetachtig en chaotisch bent.
Je bent erg snel afgeleid: andere zaken houden je focus weg van de taak waar je eigenlijk mee bezig was.
Oorzaken van concentratieproblemen
Hoewel je er misschien van schrikt, is het niet gek dat je tijdens de zwangerschap last hebt van concentratieproblemen. Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam en dit kost veel energie. Daarom zal het je misschien niet verbazen dat de oorzaak van deze problemen ligt rondom de hormonale huishouding. Tijdens de zwangerschap vinden er veel hormonale veranderingen plaats, die veel impact hebben op jouw lichaam. Deze concentratieproblemen zijn dus erg normaal en iedere zwangere vrouw kan hier op den duur last van krijgen.
Oplossingen voor concentratieproblemen
Ondanks dat concentratieproblemen vrij normaal zijn tijdens de zwangerschap, kan het wel erg vervelend zijn. Zo lukt het je niet om dagelijkse taken uit te voeren en kun je je erg lusteloos voelen. Gelukkig zijn er enkele tips die je kunt volgen om de concentratieproblemen te verminderen:
Probeer het dagelijkse leven te ordenen. Concentratie betekent: aandacht kunnen hebben voor iets. Probeer je aandacht dus op andere zaken te richten dan je zwangerschap of de concentratieproblemen. Zo kun je lijstjes op stellen voor alledaagse taken, waar je telkens op terug kunt vallen.
Omdat de zwangerschap veel energie vraagt, zullen veel energiereserves op raken. Jouw baby heeft behoefte aan energie en onttrekt jouw reserves aan onder andere vitaminen. Een tekort aan bepaalde vitaminen kan er ook voor zorgen dat je last hebt van deze concentratieproblemen. Let dus goed op je vitamine C gehalte: een gezonde dosis vitamine C verbetert je concentratie. Ook de vitamine B12 gehalte is erg belangrijk: een tekort aan dit vitamine zorgt voor vermoeidheid en problemen met het geheugen en de concentratie.
Zwangerschapsdementie: wat is het?
Geloof het of niet: zwangerschapsdementie bestaat. Dit zou een oorzaak kunnen zijn voor de concentratieproblemen die je ervaart tijdens de zwangerschap. Gelukkig klinkt het enger dan het in werkelijkheid is. Zodra je last hebt van een zwangerschapsdementie, zal je de volgende symptomen herkennen:
Verminderde concentratie.
Slechter reactievermogen.
Vergeetachtigheid.
Onhandigheid en onlogische handelingen.
Gelukkig zijn deze symptomen tijdelijk. Hoewel je hersenen bij een echte dementie wel schade oplopen, is dit niet het geval bij een zwangerschapsdementie. De symptomen zijn tijdelijk en zullen uiteindelijk verdwijnen na de zwangerschap.
Oorzaken van zwangerschapsdementie
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor deze symptomen:
Andere prioriteiten. Tijdens de zwangerschap staat jouw toekomstige baby op nummer één. Je aandacht gaat uit naar de zwangerschap en de aankomende bevalling, waardoor er minder aandacht is voor andere zaken en je daardoor mentaal afwezig bent.
Hormonale veranderingen. Tijdens de zwangerschap treden er veel veranderingen op in jouw lichaam, ook op het gebied van de hormonale huishouding. Progesteron is één van deze hormonen. Een grote hoeveelheid progesteron heeft een remmende werking op de hersenen, waardoor je last kunt hebben van onder andere concentratieproblemen.
Slaapgebrek. Een veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap is dat je slechter zult slapen, voornamelijk tijdens het eerste en derde trimester. Jouw hersenen profiteren van een goede nachtrust. Slaapgebrek zorgt er dus voor dat je last krijgt van deze symptomen door het gebrek aan energie.
Stress. Tijdens de zwangerschap moet je met erg veel zaken rekening houden en maak je je gauw zorgen over van alles en nog wat. Deze stress en drukte in je hoofd kan ervoor zorgen dat je soms in de war raakt en dat je last krijgt van de symptomen.
Tekort aan choline. Choline is een voedingsstof die betrokken is bij de geheugenvorming in je hersenen. Tijdens de zwangerschap gebruikt jouw baby de choline die aanwezig is in je lichaam. Daarom is er een tekort aan choline, waardoor je de symptomen zult waarnemen.
Zwangerschapsdementie: oplossingen
Hoewel een zwangerschapsdementie en de bijbehorende concentratieproblemen erg normaal zijn, kan het toch erg lastig zijn om normaal te functioneren met deze symptomen. Gelukkig zijn er veel tips om deze symptomen te onderdrukken en zo goed mogelijk van je zwangerschap te kunnen genieten:
Maak je vooral niet te druk. Zoals eerder aangegeven, zorgt stress voor een verergering van deze symptomen. Daarnaast is het slechts een tijdelijke bijkomstigheid van de zwangerschap en zal je er na een tijd geen last meer van hebben. Wees dus niet te streng voor jezelf. Soms kun je beter om je warrigheid lachen dan dat je jezelf ervoor straft. En daarnaast is het ook nog eens gezond om voldoende te lachen.
Schrijf dingen op. Maak gebruik van to-do-lijstjes, (online) notitieboekjes en andere geheugensteuntjes. Zo word je herinnerd aan de taken die je nog moet doen en zal je niets meer vergeten.
Neem voldoende rust. Het is al vermoeiend genoeg om zwanger te zijn, dus probeer voldoende rust te nemen. Probeer ook voldoende te slapen: een gebrek aan slaap verergert de symptomen. Mocht je nog veel te doen hebben, wees dan niet bang om hulp te vragen aan je partner of aan vrienden.
Denk aan je voeding. Er zijn veel producten te vinden die juiste voedingsstoffen bevatten die je geheugen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan vette vis en groenten als spinazie, bieten en tomaten. Daarnaast is een goed voedingspatroon gezond voor jouw lichaam en de groei van jouw baby.
Dit artikel is afkomstig van MamaLove.nl. Het artikel is geschreven door de redactie van MamaLove in samenwerking met een partner die deskundig is op het gebied van dit onderwerp. MamaLove is er voor alle zwangere vrouwen, (aanstaande) mama’s en papa’s en gezinnen. Het platform met betrouwbare informatie voor gezonde zwangerschappen, gelukkige baby’s en kinderen en zelfverzekerde ouders is eind 2021 overgenomen en samengevoegd met Meer Voor Mama's.