Als je zwanger bent, kun je te maken krijgen met diverse zwangerschapskwaaltjes. Eén van deze kwaaltjes is kortademigheid. Je kunt last krijgen van kortademigheid als je al wat langer zwanger bent, maar ook als je nog niet zo lang zwanger bent. Hoe dan ook is het een vervelende kwaal, waar je het liefst zo min mogelijk mee te maken krijgt en zo snel mogelijk weer vanaf komt.

In dit artikel lees je meer over kortademigheid. Zo lees je op deze pagina waarom je regelmatig kortademig bent tijdens de zwangerschap, welke mogelijke oorzaken hierachter zitten en hoe je jouw kortademigheid kunt verminderen.

Kortademigheid tijdens de zwangerschap: algemene informatie

Heb je last van kortademigheid, dan ben je sneller buiten adem. Waar je voorheen zonder enige moeite de trap op en af kon lopen, ben je nu buiten adem als je boven of beneden aangekomen bent. Ook kan het zo zijn dat je echt naar lucht moet happen, simpelweg omdat je zo weinig zuurstof krijgt. Dit gebeurt vaak direct na een inspanning, bijvoorbeeld het oplopen van de tas of het tillen van een zware boodschappentas.

De meeste vrouwen zijn kortademig tijdens het eerste of het tweede trimester van de zwangerschap. In het derde trimester zijn de klachten het ergst. Dit komt omdat de baarmoeder in dit trimester niet alleen groter is, maar bovendien vrij hoog tegen de longen aan zit. In het vierde trimester nemen de klachten juist af. Als de baby ingedaald is, krijgen de longen namelijk meer ruimte.

Ongeveer 60 tot 70 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland heeft regelmatig last van kortademigheid. Heb jij hier ook last van? Dan ben je in ieder geval niet de enige. Heb je (nog) geen last van kortademigheid als je zwanger bent? Dan is het goed om er rekening mee te houden dat dit mogelijk nog kan gebeuren op de korte termijn.

De oorzaken van kortademigheid

Het is niet zo vreemd dat je af en toe kortademig bent tijdens je zwangerschap. Er verandert namelijk veel in je lichaam en dit heeft logischerwijs ook invloed op je ademhaling. Daarnaast zijn er enkele oorzaken die jouw kortademigheid verklaren. Deze worden hieronder kort opgesomd.

Hormonen

Als je net zwanger bent en je kortademig voelt, komt dit door de hormonen in je lichaam. Het hormoon progesteron geeft je lichaam namelijk een seintje dat je meer zuurstof nodig hebt. Hierdoor ga je sneller ademen. Omdat het hormoon van nature in je lichaam voorkomt, kun je hier niets aan doen.

De groeiende baarmoeder

Ben je al langer zwanger en heb je last van kortademigheid? Dan komt dit waarschijnlijk door je groeiende baarmoeder. Ben je 35 weken zwanger, dan bereikt je baarmoeder het hoogste punt in je lichaam. Vanaf dit moment raakt de baarmoeder de ribboog. Het gevolg? Je longen worden een beetje verdrukt en hebben minder de ruimte om zich uit te zetten bij het in- en uitademen. Hierdoor voel je je regelmatig kortademig, ook zonder enige inspanning.

Het bloedvolume

Tot slot kun je je kortademig voelen door het bloedvolume dat je hebt als je zwanger bent. Omdat je kindje ook zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft, maakt je lichaam tijdens de zwangerschap namelijk extra bloed aan. Omdat de toename aan bloed meer uit vocht bestaat dan uit de rode bloedcellen die zuurstof vervoeren in je lichaam, kun je ademhalingsproblemen ervaren tijdens je zwangerschap.

Kortademigheid en hyperventileren

Het is vervelend als je niet zo veel lucht krijgt, maar het is niet gevaarlijk of schadelijk. Raak je echter in paniek omdat je kortademig bent, dan kan dit wel gevaarlijk zijn. In dit geval kun je namelijk gaan hyperventileren. Je kunt dit voorkomen door zo rustig mogelijk adem te halen. Concentreer je goed op je ademhaling, bijvoorbeeld door met je ademhaling mee te tellen. Als je je op je ademhaling focust, raak je niet in paniek door je kortademigheid en voorkom je dat je gaat hyperventileren.

Tips om de kortademigheid te verminderen

Heb je regelmatig last van kortademigheid? Dan geven wij je graag enkele tips om je klachten te verminderen. Met onderstaande tips heb je minder snel last van kortademigheid.

Probeer rechtop te zitten

Door een goed postuur aan te nemen, kun je kortademigheid voor een groot deel voorkomen. Probeer zo veel mogelijk rechtop te zitten en houd je schouders naar achteren. Neem je deze houding aan, dan krijgen je longen meer ruimte. Dit betekent dat je beter kunt ademhalen.

Slaap op je zij

Heb je vooral last van kortademigheid als je in bed ligt? Ga dan op je zij liggen. Als je op je zij ligt, drukt je zware baarmoeder namelijk minder op de andere organen, waaronder je longen. Hierdoor kun je beter ademen.

Leg een kussen onder je bovenlichaam

Vind je het niet prettig om op je zij te slapen? Leg dan een kussen onder je bovenlichaam. Heb je een bed dat je deels omhoog kunt zetten, dan zet je het bovenste gedeelte wat omhoog. Als je bovenlichaam wat hoger ligt, drukt je baarmoeder namelijk minder op je longen.

Blijf bewegen

Blijf je actief tijdens de zwangerschap, dan behoud of krijg je een goede conditie. Een goede conditie kan je helpen om kortademigheid tegen te gaan. Let op: sport niet te hard als je zwanger bent. Hier kun je juist weer ademhalingsklachten van krijgen.

Geef jezelf voldoende rust

Het is belangrijk voldoende te bewegen en je hebt natuurlijk nog veel meer andere dingen te doen, maar het is ook belangrijk voldoende rust te nemen. Ga niet te laat naar bed, plan je dagen niet te vol en neem regelmatig even een ontspannen momentje voor jezelf. Als je straks bevallen bent, heb je hier niet meer zo veel tijd voor!

Naar de dokter met je klachten

Kortademig als je zwanger bent is vervelend, maar zoals al eerder vermeld doorgaans niet gevaarlijk. Heb je af en toe last van kortademigheid, dan gebruik je bovenstaande tips om hier wat aan te doen. Verder moet je er simpelweg vrede mee hebben dat je sneller buiten adem bent: dit is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal.

Toch is het belangrijk om alert te blijven. Kortademigheid kan namelijk ook duiden op bloedarmoede en dit is wel gevaarlijk voor jou en je kindje. Voel je je continu benauwd of neemt jouw kortademigheid regelmatig plotseling heel hevig toe? Dan is het verstandig om met jouw klachten naar de dokter te gaan. Je kunt ook je verloskundige bezoeken om jouw klachten te bespreken.

Verder is het ook verstandig de dokter of verloskundige te bezoeken als je last hebt van koorts, pijn bij het ademen, een piepende ademhaling en/of hoesten. Heb je dit soort klachten, dan kan jouw kortademigheid namelijk ook duiden op een longontsteking. Het is verstandig dit door een expert te laten onderzoeken.