Nijntje museum in Utrecht

Het nijntje museum in Utrecht is een populair museum bij ouders met jonge kinderen. Middenin het centrum van de Domstad is in de Agnietenstraat het leukste museum voor peuters en kleuters gemaakt: kinderen kunnen hier naar hartelust spelen en spelenderwijs leren over...

Leuke lowbudget dingen doen in de vakantie

Hoera, vakantie! Een schoolvakantie kan soms best lang duren en hoewel kinderen zich best goed kunnen vermaken, slaat verveling soms toe. En Nederland heeft ook niet altijd zonnig buitenweer, dus een beetje inspiratie voor de schoolvakantie - zowel binnen als buiten -...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Groeicurve baby: de groeiontwikkeling van je kind

Als kersverse ouder zijn er veel nieuwe dingen die op je afkomen. Eén van deze dingen is de groeicurve van jouw baby. Zowel voor als na de geboorte is de groei van jouw baby belangrijk om te bepalen of het kindje gezond is. Met behulp van de groeicurven kan je zien of...

12x tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent? Wat gaaf! Het delen van dit mooie nieuws is misschien wel één van de leukste dingen in de periode voordat je kindje geboren wordt. Waarschijnlijk eerst met naaste familie en vrienden, en later met de ‘kring’ daarbuiten. Om het...

Twintig procent van de vrouwen krijgen te kampen met bekkenpijn tijdens de zwangerschap. Dit staat synoniem met bekkeninstabiliteit. Deze kwaal veroorzaakt hevige pijnscheuten rond het schaambeen of achterwerk. In deze blog “Vijf tips tegen bekkenpijn” krijg je nuttige informatie welke mogelijkheden er zijn om de uitstralende pijn te verlichten.

Wat is bekkeninstabiliteit of bekkenpijn?

Eén op vijf vrouwen ontwikkelen bekkenpijn tijdens de zwangerschap. Dit wordt ook omschreven als bekkeninstabiliteit. Het zijn ongemakkelijke symptomen veroorzaakt door een stijfheid van je bekkengewrichten of de gewrichten die ongelijkmatig bewegen aan de achterkant of voorkant van je bekken. Het is een kwaal die niet in één handomdraai wordt opgelost. Het kan enkele weken na de bevalling duren voor dat klachten in verband met deze pijn verminderen.

Wat zijn de symptomen bij deze knagende pijn?

Het goede nieuws is dat bekkenpijn geen lichamelijke schade veroorzaakt bij je baby. Men spreekt van bekkeninstabiliteit bij volgende symptomen:

  • De pijn wordt vastgesteld rond het schaambeen vooraan in het midden. Ongeveer ter hoogte van de heupen
  • Aan één of beide kanten van je onderrug
  • In de buurt tussen de vagina en de anus
  • Bij het spreiden van je dijen

Welke voorzorgsmaatregelen nemen als je bekkenpijn hebt

Sommige vrouwen voelen of horen een klik in het de buurt van het bekken. Enkele voorzorgsmaatregelen die je best in acht neemt als je last van bekkenpijn hebt:

  • Wanneer je voelt dat je pijn hebt tijdens het wandelen
  • Als je trappen maakt
  • Indien je op één been staat. Bijvoorbeeld bij het aan- of uitkleden
  • Als je je omdraait in bed
  • Wanneer je je benen uit elkaar beweegt. Denk maar bij het uitstappen van een auto

Omgaan met bekkenpijn tijdens de zwangerschap

Het kan helpen om je dag te plannen zodat je activiteiten vermijdt die pijn veroorzaken. Ga bijvoorbeeld niet vaker de trap op of af dan nodig is. Enkele ongeschreven bruikbare adviezen die bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap mogelijk verbeteren:

  • Vermijd activiteiten die de pijn verergeren en wees zo actief mogelijk binnen je pijngrenzen
  • Probeer zoveel mogelijk te rusten als dat mogelijk is
  • Vraag hulp bij huishoudelijke taken van je partner, familie of kennissenkring
  • Zorg dat je niet op hoge hakken loopt. Draag altijd platte en ondersteunende schoenen
  • Ga zitten om je aan te kleden. Ga bijvoorbeeld niet op één been staan als je een spijkerbroek aantrekt
  • Een zwangerschapsband of bekkenband kan een hoop ongemak wegnemen en voorkomen, de fijne steun van de buikbanden zorgt dat het lichaam minder wordt belast.
  • Hou je knieën bij elkaar wanneer je in de auto in- of uitstapt. Een plastiek op de stoel helpt je bij het draaien
  • Slaap in een comfortabele positie. Leg eventueel een kussen tussen je benen
  • Probeer verschillende manieren om je om te keren in bed zonder dat je pijn voelt
  • Als je seks wilt hebben, overweeg dan verschillende posities zoals knielen op handen en voeten

Vijf manieren om de bekkenpijn te verlichten

Je bekkenbodem is ontzettend belangrijk. Hieronder lees je enkele tips hoe je de vervelende bekkeninstabiliteit kan tegengaan. Zo zijn er enkele manieren wat je zelf thuis kan doen om je beter te voelen naast mogelijke pijnstillers. Wij schetsen vijf mogelijkheden:

Eén: Blijf in beweging

Lichaamsbeweging helpt als je het gevoel hebt dat elke spierbeweging pijn doet. Elke (sport)oefening verhoogt de bloedstroom. Door te bewegen geeft je lichaam bepaalde chemicaliën af die ook wel endorfines worden genoemd. Dit zijn de natuurlijke pijnstillers van je lichaam. Vijf of zes dagen per week gedurende dertig tot vijfenveertig minuten matige beweging van het lichaam, helpen de pijn te verlichten.

Twee: Warmte doet wonderen

Warmte op je lichaam verhoogt je bloedstroom wat helpt bij het verminderen van de pijn. Een badkuip vol warm water doet wonderen. Als je niet over een bad beschikt, zorgt een verwarmingskussen of een warme kompres voor eenzelfde effect.

Drie: Verander slechte gewoontes

Een kleine aanpassing van slechte gewoontes beïnvloedt rechtstreeks je pijn. Wanneer je rookt, stop dan onmiddellijk. Nicotine schaadt zenuwen en veroorzaakt pijn. Als je overgewicht hebt, hebben extra kilo's invloed op je zenuwen en de pijnscheuten die je voelt.

Vier: Gebrek aan voedingssupplementen

In bepaalde gevallen wordt bekkenpijn gerelateerd aan het gebrek van belangrijke vitamines en mineralen in het bloed. Vitamine D, vitamine E en magnesium helpen bekkenpijn te verzachten.

Vijf: Ontspannen met meditatie

Ademhalingsoefeningen, meditatie en yoga helpen de stress en spanning te verminderen. Nog een extra bonus: het helpt ook om beter te slapen.