'Mama, leg die telefoon nou eens weg!' Oeps, ik was weer eens verzonken in een artikel of simpelweg een beetje aan het scrollen in een van de timelines van Facebook, Twitter of Instagram. Totaal onbelangrijk (dat vind ik echt) maar toch ben ik de hele dag vastgeplakt aan mijn telefoon. Ik kan niet meer zonder, maar het moet minder kunnen vind ik, zeker omdat ik niet wil dat mijn kind om die reden om mijn aandacht moet vragen. Ik dook dus in de wereld van de beste offline-tips en zet tien tips voor minder smartphonegebruik voor je op een rij.

We staan continu 'aan'

We doen tegenwoordig álles met onze smartphones. Contacten onderhouden met familie en vrienden, foto's maken, de tijd checken, kijken wat voor weer het vandaag wordt, hey een berichtje, opzoeken hoe laat de trein gaat, muziek en podcasts luisteren, navigeren, ah een whatsappje, bankieren, nieuws lezen, marktplaats checken, mijn moeder belt, even een foto of filmpje maken van mijn zoontje, googlen hoe die ene acteur ook alweer heet uit die ene film, even checken hoeveel likes mijn nieuwe foto op Instagram heeft en hé mijn buurvrouw heeft een nieuwe baan zie ik op haar story, even feliciteren… Op zakelijk gebied kan je smartphone ook onmisbaar zijn: je agenda beheren, mails versturen, en in mijn geval ook: de social media accounts van Meer Voor Mama's bijhouden. Stuk voor stuk handige en nuttige manieren om je smartphone te gebruiken. Ik kan echt niet meer zonder en ik ben ontzettend dankbaar voor alle technologie van deze tijd. Maar we staan wel continu 'aan'. Er is geen 'rusttijd', het is tijdrovend, kan stress veroorzaken en het is ook niet altijd nodig. Zeker niet als je tijd spendeert samen met je kind. Moet je dan rigoureus stoppen met alles wat je op je smartphone doet? Nee. Ik denk namelijk dat we niet meer zonder smartphone kunnen, dus realistisch gezien is het beter om kritisch te kijken naar je eigen gebruik en vervolgens actie te ondernemen. Wil je ook minderen met je smartphone? Misschien heb je dan wat aan onderstaande tips!

1. Bewustwording: bedenk waarom je je telefoon pakt

Waar het vooral 'mis' gaat is – denk ik – het doelloos scrollen uit verveling, het automatisch grijpen naar je telefoon als je wacht op de trein, of als eerste handeling als je wakker wordt. Dus het begint met bewust worden van je gebruik. Wanneer pak jij je telefoon? En is dat altijd met een doel? Of meestal uit verveling of gewoonte? Ik heb de app Moments geïnstalleerd om te kunnen zien hoeveel tijd ik per dag turend op mijn telefoon doorbreng. Iedere dag krijg je een rapportje hoeveel uur je met je telefoon in je hand hebt gezeten en of dat meer of minder is dan de dag ervoor. Confronterend, en als je een beetje competitief bent ingesteld kan het een sport worden om niet boven je 'onlinetijd' van de dag ervoor te komen.

2. Verwijder overbodige apps van je telefoon

Kijk eens kritisch naar de apps op je telefoon en bedenk waar je eigenlijk best zonder kunt. Verwijder alle overbodige apps die je helpen om je 'verslaving' in stand te houden, die je uit gewoonte of verveling opent en apps die je nauwelijks gebruikt. Bijvoorbeeld spelletjes, social media apps of nieuwsapps. Vind je verwijderen te rigoureus? Verplaats de apps die je minder wilt gebruiken dan van je homescreen naar de tweede 'pagina'. Zo zie je ze niet direct als je je scherm ontgrendelt en is de neiging om met je duim die app te openen niet meteen aanwezig.

3. Slim gebruik van je telefoon

Bedenk ook waar je je telefoon wél graag voor wil gebruiken. Zoals bijvoorbeeld om mooie foto's te maken van je kleintje. Investeer in een smartphone met een goede camera en het scheelt je een hoop gesleep met camera's op dagjes weg of op vakantie bijvoorbeeld. Sommige camera's van smartphones zijn zo geavanceerd, dat ze niet onder doen voor een spiegelreflexcamera. Daarnaast zijn er handige apps voor op je telefoon waar je heel simpel je foto's mee kunt bewerken. Dat scheelt ook nog eens tijd, want je kunt die leuke kiek meteen van een leuke filter voorzien en delen met opa en oma, bijvoorbeeld.

4. Social media detox

Laten we eerlijk zijn: een groot deel van de tijd die we op onze smartphones doorbrengen, gaat 'op' aan social media. Toch? Als ik wakker word, vlak voor ik ga slapen: héél even Instagram checken, even Twitter openen voor nieuws, Whatsappen.. Voor je het weet ben je zo een half uur tot een uur verder. Eens in de zoveel tijd een detox doen is niet gek: schoon de lijst op van accounts die je volgt die je niet meer leuk vindt, accounts waar je niet blij van wordt en die al een tijdje inactief zijn. Maar vraag jezelf ook af: moet je echt alles delen wat je nu deelt op social media? Kun je daar ook minderen? Mij helpt het om mezelf af te vragen voor ik iets post: waarom wil ik dit delen? Is het echt nodig? Minimaliseren scheelt al een heleboel gescroll-zonder-doel.

5. Leg je smartphone weg

Kies bewust voor tijd met je kind én kies bewust voor tijd voor jezelf. Maak je tijd om met je kind te spelen, om te voorlezen of een spelletje te doen: leg je telefoon dan op een plek buiten handbereik. En zet 'm op stil. Andersom: maak ook tijd voor jezelf. Vind je het heerlijk om even gedachteloos te scrollen? Prima. Plof dan even een kwartiertje op de bank met je telefoon als je kind slaapt of als het even zelf aan het spelen is.

6. Laat een boompje groeien

Vind je het heel lastig om je telefoon weg te leggen? Dan is de Forest app een goede én heel leuke hulp. Vantevoren bedenk je hoe lang je je telefoon wilt wegleggen. Voor elk half uur dat je je telefoon niet gebruikt, plant je een zaadje waaruit een boom groeit. Aan het eind van de dag heb je een bos geplant. Je wordt je heel bewust van de tijd die je niet op je telefoon doorbrengt, want tussendoor toch je telefoon pakken betekent dat je boom dood gaat en dat wil je niet. Ook krijg je via de app inzicht in hoe vaak je op een dag je telefoon gebruikt. Werkt ook super op een werkdag om gefocused te kunnen werken. Check ook ons blog met handige tips voor thuiswerken.

7. Kap met de pushberichten

Wij mensen zijn nu eenmaal nieuwsgierig, dus als je telefoon piept en/of zoemt wil je meteen kijken. Toch? Meteen een berichtje lezen, reageren, het nieuwsbericht dat gepusht werd lezen of de reacties of likes checken op je laatste post. Wake up call: het meeste wat je binnen krijgt op je telefoon is níet urgent en kan wel wachten. Zeker als je zit voor te lezen, te eten of met je kind in de speeltuin bent. Dus: zet meldingen, notificaties en pushberichten uit waar het kan. Groepsberichten op Whatsapp, notificaties van likes op Facebook, Instagram of LinkedIn, de pingel van een nieuw mailtje: het kan uit. Je pakt je telefoon op een dag vaak genoeg om de berichten te zien en als het echt heel dringend is, word je wel gebeld.

8. Zoek (andere) afleiding

Pak je je telefoon vaak uit verveling? Bijvoorbeeld als je kind speelt in de speeltuin, of als je staat te wachten op de trein? Ik reis regelmatig met de trein en het valt me op dat op het station vaak alle hoofden gebogen zijn. En in de trein ook. Gebogen over dat kleine schermpje. Eigenlijk best een treurig gezicht, vind ik. En ik doe het zelf ook. Bedenk waar je die tijd die je scrollend doorbrengt anders aan zou kunnen besteden. In mijn geval werkt het meenemen van een boek of een tijdschrift goed. Nu laat ik tijdens het wachten of reizen vaak heel bewust mijn telefoon in mijn jaszak of tas en dan pak ik een boek. Of doe gewoon even helemaal niets. Het kost veel moeite in het begin, maar oefening baart kunst. Kijk om je heen op het station, staar voor je uit in de wachtkamer, laat je gedachten de vrije loop als je moet wachten op je coffee-to-go, aanschouw je spelende kind. Doe even niets.

9. Ga ook eens op pad zonder telefoon

Ga af en toe zonder telefoon de deur uit met je kind. Geniet van de momenten samen, zonder afgeleid te worden. Op naar de speeltuin, de kinderboerderij, een stuk fietsen of gewoon even een blokje om. Even helemaal offline, al is het maar een uurtje. Zal even wennen zijn, want je kunt de schattige en leuke momenten ook niet vastleggen op je telefoon, maar je zult merken dat het heerlijk is om even niet connected te zijn. En hoezo willen we álles vastleggen? Je maakt het minder écht mee als er een telefoonscherm tussen zit, vind ik. Herinneringen maak je voornamelijk samen, en in je hoofd. Geniet van de tijd die je samen hebt.

10. Koop een wekker

Verban je telefooon uit de slaapkamer en koop een wekker. Je weet wel, zo'n ding dat je voor het digitale tijdperk wakker maakte met een heel irritante toon. Kies er eentje die leuk staat op je nachtkastje, zodat je er niet meteen een gruwelijke hekel aan krijgt (ik spreek vooral voor mezelf). Je gaat niet meer als eerste door je telefoon scrollen 's ochtends en je gaat rustiger slapen 's avonds. Is er gelijk ruimte voor het lezen van een boek voor het slapengaan. Of iets anders leuks…

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking en bevat een gesponsorde link.