8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Ben je eruit en heb je besloten dat je kind een smartphone krijgt? Een smartphone is natuurlijk handig om in contact te blijven met je kinderen. Het is prettig om te weten dat je kind jou altijd kan bellen of sms’en als er iets is en andersom natuurlijk ook. De leeftijd waarop kinderen hun eerste mobiele telefoon krijgen, is de laatste jaren enorm gedaald.

Tegenwoordig zie je al kinderen in de basisschoolleeftijd met een smartphone. De meeste kinderen krijgen hun eerste smartphone echter vlak voordat ze naar de middelbare school gaan. Hoe ga jij om met de eerste smartphone voor je kinderen? Lees hier onze 7 tips over smartphonegebruik voor kinderen.

Beste moment

Ouders bepalen natuurlijk zelf wat het beste moment is voor de eerste smartphone voor een kind. De ene ouder wil zo lang mogelijk wachten met een mobiel voor hun kinderen. De andere ouder vindt het juist fijn als hun kinderen altijd bereikbaar zijn. Op de basisschool hebben kinderen eigenlijk nog niet echt een telefoon nodig. Zodra ze naar de brugklas gaan, wordt dat anders. Een telefoon is dan onmisbaar. Omdat veel scholen een app gebruiken voor informatie over het rooster en ook tijdens de lessen wordt de telefoon steeds vaker actief ingezet. Een smartphone is ook belangrijk bij onderling contact tussen de kinderen.

eerste-smartphone-kind-afspraken

De eerste smartphone voor je kind

Voordat je afspraken kunt maken over het gebruik van de smartphone met je kinderen, is het natuurlijk belangrijk om te kijken welke smartphones geschikt zijn voor kinderen. Welk merk en welk model ga je aanschaffen? Hierbij is het belangrijk om te kijken naar 3 punten:

  • Welke functies moet een smartphone hebben?

De eerste smartphone voor je kind hoeft niet gelijk de duurste iPhone te zijn. Denk van tevoren goed na over de functies die de smartphone moet hebben en zoek daar een geschikt model bij. Bellen, sms’en, internetten en WhatsAppen is tegenwoordig mogelijk op elke smartphone. Ook zijn bijna alle telefoons voorzien van een camera en is er vaak de mogelijkheid om spelletjes en apps te downloaden.

  • Welke behuizing kies je bij een smartphone voor je kind?

De meeste kinderen zijn niet zo voorzichtig met hun spullen. Tijdens het spelen gebeuren er nog wel eens ongelukjes. Het toestel dat je kiest moet dus wel tegen een stootje kunnen. Kijk bij het uitzoeken van een telefoon naar het materiaal van de behuizing. Een aluminium of metalen behuizing is beter bestand tegen een stootje dan een glazen of kunststof behuizing.

  • Wat voor soort abonnement is geschikt voor de eerste smartphone van je kind?

Er zijn veel verschillende soorten abonnementen. Kinderen die net van de basisschool komen, hebben vaak nog amper een besef van de waarde van geld. Begin daarom low-budget en neem bijvoorbeeld een Sim Only van Simyo met een budget smartphone. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten.

7 x afspraken maken over het gebruik van de eerste smartphone

Als je een goede eerste smartphone hebt uitgezocht voor je kind is het belangrijk om meteen afspraken te maken over het gebruik. Uit tal van onderzoeken blijkt dat juist de leeftijdsgroep van de beginnende smartphonegebruikers gevoelig is voor groepsdruk. Gaat de social media stroom met Whatsapp-, Snapchat-, Instagram-, en Facebookberichten tot diep in de avond door, dan wil je kind hieraan graag meedoen. Daarom is het zaak om meteen regels op te stellen en goede afspraken te maken over het gebruik. Onze 7 tips over smartphonegebruik voor kinderen.

1. Geen telefoon aan tafel

In huis zijn er volgens de deskundigen drie zaken waar regels voor moeten zijn: Aan tafel, met naar bed gaan en tijdens huiswerk. Hier moet je duidelijke afspraken over maken met betrekking tot het gebruik van de smartphone. Aan tafel heb je een rustmoment waar je met je gezin de dag door kunt nemen. Tijdens het eten is het daarom beter om de mobiele telefoons weg te leggen. Kinderen reageren misschien in eerste instantie opstandig, uiteindelijk zijn ze ook blij met dit soort regels en duidelijkheid.

geen-telefoon-aan-tafel-of-slaapkamer

2. Maak afspraken over de telefoon rondom bedtijd

Mag de telefoon mee naar de slaapkamer of leg je hem beneden aan de lader? Voor kinderen is het lastig om weerstand te bieden aan de verleidingen van de smartphone. Hun gezondheid én schoolprestaties kunnen er onder gaan lijden als ze 24 uur per dag in contact kunnen staan met anderen via de smartphone. Zet het toestel daarom liever op de vliegtuigstand als de telefoon als wekker wordt gebruikt. Maar ook vanwege het blauwe licht dat het beeldscherm uitstraalt en de invloed die dat heeft op je slaapritme.

3. Maak afspraken over telefoon op school en tijdens het huiswerk maken

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat kinderen hun mobiele telefoon stiekem in de klas gebruiken. Je kunt dan niet meer volgen wat er in de les gebeurt. Hersens kunnen niet multitasken en je zit dan dus eigenlijk voor niks op school. Veel kinderen gebruiken hun telefoon tijdens het maken van huiswerk. Uit onderzoek blijkt dat het per onderwijsniveau verschilt hoe vaak jongeren de telefoon ‘nuttig’ inzetten. Wanneer de telefoon niet nuttig wordt gebruikt, maar zorgt voor afleiding en concentratieverlies is het beter om hem weg te leggen (bijvoorbeeld in een andere kamer).

4. Geen telefoon in het verkeer

Over het gebruik van een smartphone in het verkeer is iedereen het eens: Je smartphone moet je níet gebruiken in het verkeer. Het is levensgevaarlijk! Een vader voert een bewustwordingscampagne, omdat hij zijn zoon van 13 verloor. Zijn zoon werd geschept door een auto toen hij bezig was om een playlist te maken op Spotify. De jongen overleefde het ongeluk niet. Stop je mobiel dus weg in het verkeer en doe ook geen oordopjes in met muziek. Je kunt dan niet horen wat er om je heen gebeurt.

geen-telefoon-in-het-verkeer

5. Praat met je kinderen over mediawijsheid

Als alle randvoorwaarden helder zijn, is het zaak om over de inhoud van het gebruik van de smartphone te praten. Bijvoorbeeld over sexting en pesten via sociale media of Whatsapp. Zet geen foto’s of filmpjes van anderen online waarvoor ze zich zouden kunnen schamen. Stuur geen beelden van anderen door die jij krijgt als iemand er gek of (deels) naakt op staat. Verwijder ze van je telefoon. Gespreksonderwerpen die samen te vatten zijn onder de noemer ‘mediawijsheid’.

6. Zorg voor je privacy

Geef nooit je telefoonnummer aan iemand die je niet goed kent.

7. Hou de financiën van het telefoongebruik in de gaten

Het is verstandig om als ouder de financiën van het telefoongebruik in de gaten te houden. De meeste jongeren hebben een abonnement. Een Sim Only abonnement kan een interessante optie zijn, maar hoe ontdek je nu welk Sim Only abonnement geschikt is voor jouw kind? En hoe stel je een smartphone zo in dat je kind niet per ongeluk een heleboel MB’s gebruikt? Kijk eens naar de mogelijkheden van een Sim Only familie abonnement.

Check je de telefoon van je kind of niet?

Tot slot: Natuurlijk wil je in de gaten houden wat je kind met zijn mobiel doet. Met wie heeft je kind contact, wat doen ze allemaal op hun mobiel en op sociale media? Bij een basisschoolkind kun je af en toe in zijn of haar telefoon kijken als dat nodig is. Bij een puber wordt dat wat lastiger. Die heeft ook behoefte aan privacy. Als er geen goede reden is om in te breken in de mobiel van je kind, kun je het beter niet doen. Of je maakt het bespreekbaar en kijkt dan samen. Dat kan natuurlijk ook!

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking