Bekkenpijn tijdens de zwangerschap kan heel naar zijn. Meer dan de helft van de zwangere vrouwen krijgt last van zeurende pijn rond het schaambot, bij het stuitje of laag in de rug. Op tijd rust nemen en luisteren naar je lichaam is het eerste advies dat je krijgt als je je bekkenklachten bespreekt met je verloskundige. Makkelijker gezegd dan gedaan als je werkverplichtingen hebt en in je vrije tijd achter een drukke peuter aan moet rennen.

Wat is bekkenpijn?

Veel zwangere vrouwen krijgen rond de twintigste week van de zwangerschap last van hun bekken. Het bekken is uit verschillende botten opgebouwd, die met banden en kapsels aan elkaar verbonden zijn. Onder invloed van de zwangerschapshormonen worden deze verbindingen elastischer. Zo bereidt je lichaam zich voor op de bevalling, want als je bekken een beetje mee kan rekken, past het hoofdje van je kindje er gemakkelijker tussendoor. Dat je bekken tijdens de zwangerschap wat instabieler wordt, heeft dus een nuttige functie. Tegelijk gaat je zwangere buik steeds verder naar voren staan, waardoor je rug en bekken extra worden belast.

anatomie-bekkenpijn-in-de-zwangerschap

Hulpmiddelen bij bekkenpijn

Er bestaande verschillende producten die kunnen helpen als je last hebt van bekkenpijn tijdens de zwangerschap. Vegro heeft hulpmiddelen die je door deze zware periode heen kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een bekkenband. Een bekkenband draag je om je billen en laag over je onderbuik. Hij zit dus wat lager dan een gewone buikband. Je trekt hem stevig aan met klittenband, zodat hij je bekken echt ondersteunt en je pijn bij het staan en lopen verlicht.

Wanneer je met je kinderen een dagje naar een pretpark of dierentuin wil, maar dit niet ziet zitten door de bekkenpijn, kan het een optie zijn om een rolstoel te huren. Met een rolstoel bij de hand kun jij op tijd je rust pakken. Je kunt er dan toch op uit met je gezin en lekker van een leuke dag genieten.

Hoe voelt bekkenpijn

De meeste zwangere vrouwen met bekkenklachten voelen pijn bij hun schaambotten, bij hun stuitje of heel laag in de rug. Bij bepaalde bewegingen wordt de pijn erger, zoals opstaan uit een stoel, omdraaien in bed, bukken of fietsen over een hobbelige weg. Veel zwangere vrouwen krijgen pijn bij stilstaan of lang in dezelfde houding liggen of zitten. Bekkenpijn is heel vermoeiend. Veel vrouwen slapen slecht tijdens de zwangerschap omdat ze in bed geen fijne houding kunnen vinden. Ook moeten ze lang bijkomen na bijvoorbeeld een uurtje winkelen.

bekkenpijn-zwangerschap-slecht-slapen

Adviezen bij bekkenpijn

Ben je zwanger, dan verandert er veel aan je lichaam. Je buik groeit en ook je borsten groeien. Krijg je last van pijn bij je schaambot, laag in je rug of bij je stuitje? Bespreek dan je klachten met de verloskundige of gynaecoloog.

Hulpmiddelen zoals een bekkenband kunnen heel fijn zijn als je je bekken moet belasten, bijvoorbeeld bij lang stilstaan of als je voor een ouder kind moet zorgen. Het basisadvies dat je zult krijgen is dat je balans moet zoeken tussen de activiteiten die je doet op een dag en de belasting die je bekken aankan. Bespreek dus op je werk of je tussendoor meer rust kunt nemen als je bij staan of zitten pijn hebt.

Zorg dat je zware huishoudelijke klussen aan iemand uitbesteedt. Blijf actief op een manier waarbij je weinig pijn ervaart en snel herstelt. Veel zwangere vrouwen vinden zwemmen of korte stukken fietsen prettig. Helpt dit niet voldoende, dan kun je doorverwezen worden naar een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut.

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.