Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Een baby heeft verschillende manieren waarop het kan laten zien dat het ergens niet mee eens is, of niet lekker in zijn/haar vel zit. Dit kan bijvoorbeeld door huilen of niet willen eten. Overstrekken is ook vaak een seintje van ongemak of onrust bij jouw baby. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een baby kan gaan overstrekken. In dit artikel geven wij breed uitleg over het onderwerp. Is het gevaarlijk? Wat zijn de gevolgen? En wat kun je ertegen doen?
Wat is overstrekken?
Wat is overstrekken precies. Een baby die verstrekt spant de rugspieren hard aan. Hierdoor voelt het net alsof jouw baby als een plank in jouw armen ligt. Daarnaast gooit de baby zijn hoofd in de nek. Veel baby's die overstrekken hebben gebalde vuistjes en/of streken hun armen recht vooruit. De baby voelt erg gespannen aan en ligt minder prettig in de arm. Baby's kunnen zowel overstrekken wanneer zij vastgehouden worden, of wanneer zij in de wieg liggen.
Wat zijn de oorzaken van overstrekken?
Waarom overstrekken sommige baby's zich? Wat is precies de oorzaak dat baby's zich overstrekken? Hier is niet een unaniem geldig antwoord op te geven. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een baby kan gaan overstrekken.
Was de bevalling erg heftig? Duurde deze erg lang, ging het moeizaam of juist te snel? Dit kan een traumatisch effect hebben op de baby. De baby is nog 'geschokt' van de bevalling en de spanning uit zich in het overstrekken. Baby's met een moeilijke of bijzondere bevalling hebben vaak de eerste paar weken na de bevalling deze verschijnselen. Bij de ene baby uit een moeizame bevalling in veel huilen, de zogenaamde 'huilbaby's' en bij andere uit het zich in overstrekken. Baby's die per keizersnede ter wereld komen hebben vaker kans op overstrekken. Baby's die overstrekken uiten hun ongemak. Wanneer jouw baby niet lekker in zijn/haar vel zit, kan het gaan overstrekken. Baby's in een te druk huishouden kunnen gaan overstrekken als uiting op hun situatie. Die gaat vaak gepaard met slecht slapen en veel huilen. Wordt er te grof met de baby omgegaan, bijvoorbeeld te snel opgepakt of te hardhandig aangekleed, dan kan dat veel stress opleveren bij de baby. Een rustige en voorzichtige aanpak is daarom gewenst. Is jouw baby aan het overstrekken? Dan kan dat een seintje zijn dat er wat meer rust nodig is.
Wat zijn de gevolgen van overstrekken?
Wanneer jouw kleintje constant zijn rugspieren aanspant, kan dit vervelende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van jouw baby. Het voordeel is dat de rugspieren erg goed ontwikkeld worden, maar dit gaat ten koste van de buikspieren. Door het aanspannen van de rugspieren kan de baby zich niet goed ontspannen. Hierdoor is het moeilijker om in slaap te komen en in slaap te blijven. Baby's die overstrekken slapen minder snel de hele nacht door.
Wanneer de rugspieren bij de baby strak blijven staan, kunnen zij moeilijk omrollen. Het omrollen van de rug naar de buik en andersom is erg moeilijk voor deze baby's en zij doen dit pas in een veel later stadium dan andere baby's.
Doordat baby's die overstrekken ook hun vuistjes vaak gebald houden, loopt de ontwikkeling van de fijne motoriek wat vertraging op. De baby speelt minder makkelijk met de handjes. Ook het naar achteren gooien van het hoofdje kan schadelijk gevolgen hebben voor jouw baby. Dit kan een negatieve invloed hebben op de nekwervels die veel te verduren krijgen. Gooit jouw baby tijdens het slapen ook zijn/haar hoofdje naar achteren? Dan kan jouw baby een plat hoofdje krijgen. Dit verdwijnt vanzelf weer, maar het kan soms toch een vreemd gevoel geven aan de ouders. Eigenlijk is alles lastiger voor ouders met een baby die overstrekt. Het vasthouden is lastiger omdat jouw kindje zo stijf is en het voeden gaat ook lastiger bij deze baby's. Gelukkig kun je er veel tegen doen om deze situatie eenvoudiger te maken.
Hoe kun je dit doen?
Overstrekken is erg vervelend en beangstigend voor veel ouders. Gelukkig zijn er genoeg technieken en manieren waarmee je het overstrekken kunt verlichten of het dragelijker te maken voor zowel jezelf als de baby. Wanneer baby's de eerste weken na de bevalling tekenen van overstrekken geven, is dit niet iets om je erg druk over te maken. In veel gevallen verdwijnt dit na een paar weken.
Wanneer dit aan blijft houden, of in een later stadium voorkomt, dan is het wel noodzakelijk om iets tegen te doen. Overstrekken is vaak een teken van ongemak of spanning bij de baby. Het is dus belangrijk om de spanning en ongemak weg te nemen of te verlichten. Is het erg druk in huis? Zorg dan dat jouw baby echt een eigen plek heeft. Laat jouw baby niet in de box in de woonkamer wanneer het te druk in huis is. Dit kan zorgen voor veel spanning bij de baby en hierdoor ook voor overstrekken. Een klassiek muziekje of rustige natuurgeluiden kunnen het humeur van jouw baby ook gunstig beïnvloeden. Zet een licht muziekje aan wanneer de baby gaat slapen. Zo kan het beter ontspannen en direct ook beter slapen.
Babymassage helpt niet alleen om te ontspannen, maar ook om de rugspieren wat losser te krijgen. Een zachte drukmassage op de rug van de baby kan een positief effect hebben op het overstrekken. Daarnaast is het ook een manier om de band tussen ouder en baby te bevorderen.
Babyzwemmen en babyfysiotherapie
Om het ruggetje van jouw baby wat losser te krijgen kun je ook activiteiten zoals babyzwemmen ondernemen. Dit is niet alleen goed om de band tussen ouder en baby te versterken, maar ook goed voor de ontspanning en lichamelijke ontwikkeling. In het water heb je minder last van de druk en is het makkelijker om voor een baby om te ontspannen. Blijft jouw baby veel last houden van het overstrekken? Dan kun je ook hulp inschakelen van een babyfysiotherapeut. Dit is een kinderfysiotherapeut dat zich gespecialiseerd heeft in baby's. Door verschillende massages en houdingsoefeningen kan je leren hoe je het ruggetje kan ontzien van alle spanning. Je krijgt hulp in hoe je jouw baby het beste kunt vasthouden en kunt stimuleren om de rug minder aan te spannen.
Wanneer is overstrekken gevaarlijk?
In de meeste gevallen is overstrekken vervelend, maar niet perse gevaarlijk. Bij veel baby's verdwijnt het overstrekken vanzelf. Wanneer dit niet het geval is en het overstrekken maar blijft aanhouden, kan het gevaarlijk worden. Het heeft een negatieve invloed op de lichamelijke ontwikkeling, met name de buikspieren en beïnvloedt de ontwikkeling van het motoriek. Wat nog gevaarlijker is, is het naar achteren gooien van het hoofdje. Het hoofdje in de nek leggen. Dit kan,wanneer dit veelvuldig gebeurd, schadelijk zijn voor de nekwervels. Wanneer jouw baby overstrekt, is het belangrijk om dit aan te geven bij het consultatiebureau. Zij kunnen jou tips en oefeningen meegeven om te helpen. Blijft het overstrekken aanhouden? Dan is dus een fysiotherapeut ook geen slecht idee.
Baby's die overstrekken reageren op hun omgeving of bevalling. Veel baby's met een bijzondere bevalling vertonen tekenen van overstrekken de eerste weken na de bevalling. Voor ouders kan het lastig zijn om met een baby die strak staat van de aanspanning in de rug om te gaan. Alles is net iets lastiger en kost meer tijd. Zorg voor een ontspannen situatie voor jouw baby om de klachten te verminderen. Massages kunnen een positief effect hebben op de spierspanning. Je hoeft je niet heel erg druk te maken, want in de meeste gevallen verdwijnen de symptomen van overstrekken vanzelf bij baby's.