Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Er is niets wat reizen met de auto ellendiger maakt dan een kind dat wagenziek is, maar het goede nieuws is dat zelfs de ergste wagenziekte bij kinderen te behandelen is. Als je kind last heeft van wagenziekte, kunnen de juiste medicijnen in combinatie met huismiddeltjes de misselijkmakende ellende een halt toeroepen, zodat je met het hele gezin samen kunt reizen zonder ontelbare keren te moeten stoppen met de wagen.
Wagenziekte is een vorm van reisziekte, ook wel bewegingsziekte genoemd. Reisziekte kan voorkomen bij autoritten, maar ook in de bus, op een boot of in het vliegtuig. Wagenziekte komt voor bij zowel volwassenen als kinderen. Hoewel het probleem de meeste jonge kinderen niet lijkt te hinderen, is er een bijzondere gevoeligheid op te merken bij kinderen van twee tot twaalf jaar. Symptomen van wagenziekte zijn misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, duizeligheid, zweten, gapen en boeren.
Wagenziekte (en ook het ziek worden in de lucht of op het water) ontstaat wanneer de hersenen tegenstrijdige signalen van de bewegingsgevoelige delen van het lichaam ontvangen. Deze delen zijn de binnenoren, de ogen en de zenuwen in de ledematen. Onder normale omstandigheden reageren alle drie op elke beweging. Wanneer de signalen die ze ontvangen en verzenden niet gelijk zijn, zullen de hersenen tegenstrijdige signalen ontvangen en een reactie activeren.
Als bijvoorbeeld een kind heel laag op de achterbank van een auto zit waardoor hij of zij niet naar buiten kan kijken, dan merkt het binnenoor van het kind de beweging, maar de ogen en gewrichten niet. Of het nu genetisch bepaald of gewoon pech is, wagenziekte kan vervelend zijn als je een autovakantie met het gezin wil maken. Gelukkig zijn er verschillende remedies tegen wagenziekte die het proberen waard zijn om je kind verlichting te geven bij het reizen met de auto.
Het ziek worden in de wagen begint meestal met een vaag gevoel van misselijkheid, (koud) zweet, vermoeidheid en verlies van eetlust. Dit gaat meestal snel over tot braken. Een jong kind is minder in staat om zijn gevoel van onbehagen te beschrijven of kenbaar te maken, maar zal het tonen door bleek en rusteloos te worden, te gapen en te huilen. Vaak heeft je kind daarna geen trek in eten en moet het overgeven.
Hieronder een paar opties om de symptomen van wagenziekte bij kinderen te verminderen of te voorkomen:
Als je kind gevoelig is voor wagenziekte en ouder is dan twee jaar, raadpleeg je huisarts voor medicatie tegen wagenziekte. Deze kan medicatie in de vorm van pleisters voorschrijven om wagenziekte te voorkomen bij lange autoritten. Ook Dimenhydrinate kan gebruikt worden voor kinderen vanaf twee jaar en difenhydramine kun je geven aan kinderen vanaf zes jaar. Laat je goed informeren en lees zorgvuldig de bijsluiter voordat je dergelijke medicijnen gebruikt.
Als je liever iets natuurlijks gebruikt tegen wagenziekte bij kinderen, dan kunnen onderstaande tips wellicht helpen. Deze alternatieve mogelijkheden zouden de symptomen van wagenziekte bij kinderen kunnen verminderen:
Misschien niet meteen iets waar je aan denkt bij wagenziekte bij kinderen, maar gember zou wel eens kunnen helpen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat dit wortelkruid de symptomen van wagenziekte vermindert. Verbindingen in gember helpen de maag te kalmeren door het darmkanaal te ontspannen. Gember kan ook het centrale zenuwstelsel enigszins onderdrukken. Je kunt van gember bijvoorbeeld thee maken.
Acupressuur is niet te verwarren met acupunctuur. Bij acupressuur maak je gebruik van drukpunten op je lijf. Dit zachte, naaldvrije alternatief voor acupunctuur kan misselijkheid en braken geassocieerd met wagenziekte verminderen. Er wordt gesuggereerd om met twee vingers druk toe te passen aan de binnenzijde van de pols om verlichting te bieden.
Er zijn verschillende (elastische) polsbandjes verkrijgbaar die bepaalde punten aan de pols stimuleren wanneer het gedragen wordt. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect als acupressuur en lijkt sommige kinderen te helpen bij wagenziekte.
Hoewel pepermunt niet uitgebreid is onderzocht voor gebruik bij het minderen van de symptomen van wagenziekte, is er wel aangetoond dat kruiden zoals pepermunt het gevoel van misselijkheid kunnen verminderen.
De meeste kinderen ontgroeien wagenziekte na de puberteit. Sommigen kinderen houden echter altijd klachten van wagenziekte. Als kinderen op latere leeftijd nog steeds symptomen hebben of als de symptomen weggaan en dan terugkomen, kan dit verband houden met niet-gediagnosticeerde migraine.
Als je als volwassene last hebt van wagenziekte als je in een bewegend voertuig zit, dan zijn er een paar dingen die je kunt proberen. Ga altijd voorin de auto of bus zitten, of in ieder geval zo ver mogelijk voorin zodat je door de voorruit kunt kijken. Als je kunt zien dat je beweegt, helpt het om een deel van die zintuiglijke onbalans op te lossen. Beperk dan ook de tijd dat je een boek leest of dat je op je telefoon kijkt.
Het helpt misschien niet zo vaak als er misselijkheid aan te pas komt, maar in vele gevallen is de bestuurdersstoel de beste optie. Als jij de auto bestuurt, weet je welke beweging er gaat gebeuren, wat uiteraard een ander effect heeft op je zenuwstelsel.