Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Veel toekomstige moeders nemen tegenwoordig een zwangerschapscursus. Dit is natuurlijk hartstikke leuk. Bovendien ben je dan ook beter voorbereid op het moederschap. Bij dezen 4 herkenbare situaties bij de zwangerschapscursus.
1. Veel lange gesprekken
Bij een zwangerschapscursus kom je enkel mensen tegen die daar zijn om dezelfde reden als jij. Jullie krijgen namelijk allemaal een kind en dit zorgt ervoor dat het een zeer herkenbare situatie is voor velen. Deze herkenbare situatie zorgt er dan ook voor dat je veel gespreksstof hebt met je mede-cursisten. Er zijn veel onderwerpen die dan ongetwijfeld de revue gaan passeren. Een gespreksonderwerp dat ongetwijfeld herkenbaar is, gaat over de zwangerschap in het algemeen. Je praat dan met je medecursisten over pijntjes die jullie hebben gehad. Zeker als je al een tijdje zwanger bent, kun je die ervaringen delen. Natuurlijk kun je ook veel vragen stellen aan andere cursisten die al een stuk verder in de zwangerschap zitten. Je kunt dus heel veel lange gesprekken hebben daarover. Je raakt dan ook niet uitgepraat. Maar naast gesprekken over de zwangerschap, is de kans groot dat jullie ook veel gaan praten over jullie toekomstig kind. Hoe ga je je kind opvoeden? Is de babykamer al klaar? Ben je zenuwachtig? Dergelijke zaken komen ook allemaal naar voren. Veel toekomstige moeders leren zelfs hun beste vriendinnen kennen op een zwangerschapscursus.
2. Zenuwen voor de eerste dag
Iedereen die voor het eerst naar de zwangerschapscursus gaat, barst over het algemeen van de zenuwen. Dat is natuurlijk ook wel logisch, want je weet niet wat je kunt verwachten. Het is een beetje hetzelfde gevoel als je eerste werkdag, of de eerste keer dat je naar school moest. Daarnaast ben je natuurlijk ook bang. Je weet namelijk niet of je wel in de groep past. Je wilt natuurlijk niet dat jij en je partner de vreemde eendjes in de bijt zijn. Het voordeel is dat iedereen ooit voor de eerste keer naar de cursus moest. Dus iedereen vindt het wel enigszins herkenbaar. Daarom hoef je ook niet zenuwachtig te zijn. Maar als je echt zenuwachtig bent, dan kun je misschien beter even rustig aan doen. Het is belangrijk dat je rustig blijft, zeker met een kind in je buik. Probeer daarom altijd kalm te blijven. Ook kan het verstandig zijn om eerst even contact op te nemen met degene die de cursus geeft. Deze kan je informatie geven. Over de sfeer in een groep, maar bijvoorbeeld ook op welke manier de cursus wordt gegeven. Die informatie is natuurlijk hartstikke nuttig.
3. Veel lachmomenten
Een zwangerschapscursus staat ook garant voor veel lachmomenten. Zeker wanneer je net aan de cursus begint kan het nogal absurd aanvoelen. Je moet namelijk oefeningen doen die nogal op je lachspieren kunnen werken. Zo heb je bijvoorbeeld de beruchte ademhalingsoefeningen. Die kunnen aardig grappig zijn. Enerzijds omdat je er zelf moeite mee hebt. Of je kunt je partner natuurlijk uitlachen, omdat deze een hele rare ademhaling heeft. Maar ook is er altijd wel iemand in de groep die heel absurd klinkt. Dat is natuurlijk hartstikke grappig. Maar je kunt niet te hard lachen, want dan is de kans groot dat je niet echt wordt gewaardeerd. Niemand vindt het namelijk leuk om echt uitgelachen te worden. Maar iemand toelachen kan wel leuk zijn. En als jij iemand anders uitlacht en degene merkt dat, is het verstandig om aan te geven dat die persoon ook jou mag uitlachen. Zo staan jullie immers weer gelijk.
4. De wereld als schouwtoneel
Over het algemeen wordt een zwangerschapscursus als heel absurd ervaren. Dat maakt het dan ook leuk, want in principe zijn heel veel zaken in het leven absurd. Bij een zwangerschapscursus ga je bijvoorbeeld ook gezamenlijk kijken naar een geboorte. Ook dat kan erg ontvreemdend werken. Maar het is niet verstandig om er raar tegenover te staan. Het is belangrijker om de absurdheid te omarmen, want veel tips die je krijgt zijn daadwerkelijk zeer praktisch. Probeer er daarom ook altijd met een open mind heen te gaan. En probeer je partner er ook altijd met een open mind heen te laten gaan. Het is namelijk een algemeen verschijnsel dat vaders een zwangerschapscursus minder serieus nemen. Daar zul je dan ook snel achter komen wanneer je de eerste cursusdag hebt gehad. Maar probeer je partner ook de ernst van de situatie in te laten zien. Een kind nemen is namelijk niet zomaar iets. Goed voorbereiding is wel degelijk belangrijk.