Hou je ook zo van warm water, en ga je binnenkort bevallen? Dan zou je het eens moeten overwegen om te bevallen in bad. Het warme water ontspant de spieren en verlicht zo de pijn van de weeën. Veel vrouwen die je vóór zijn gegaan, zijn er dan ook erg over te spreken waardoor het steeds populairder wordt. In dit artikel bespreken we alle in’s en out’s van het bevallen in bad.

voordelen van bevallen in bad

De voordelen van bevallen in bad op een rijtje

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar het bevallen in bad. Daarin kwam naar voren dat het bevallen in water meerdere voordelen met zich meebrengt, en eigenlijk geen grote nadelen. Hier een opsomming van alle voordelen van het bevallen in bad:

1. Lekker ontspannend

Een van de grote voordelen aan het bevallen in bad is dat het warme water lekker ontspannend is, en zo dus pijnstillend. Vergelijk het maar met een drukke werkdag die je achter de rug hebt, waarna je graag lekker wilt ontspannen. Vaak kies je dan voor een warm bad. Zo voelt het ook tijdens de bevalling. Doordat je ontspant maakt je lichaam endorfine aan, een lichaamseigen pijnstiller. Hierdoor zullen je weeën minder pijn doen en zal je ze beter op kunnen vangen.

Ook het idee dat je lichaam dit stofje aanmaakt terwijl je in bad zit, zal jou rust geven en een gevoel van zekerheid. Doordat de spieren ontspannen, zullen ook je bekken en baarmoeder beter ontspannen waardoor de baby makkelijker in zal kunnen dalen. Dus je ziet dat het warme water vanuit meerdere opzichten een positief effect heeft op de bevalling. Voor vrouwen met rugklachten of bekkenpijn kan dit een perfecte oplossing zijn om de bevalling goed door te komen.

2. Geen zwaar gewicht

Als je in het water zit, heb je geen last van het gewicht wat je normaal draagt. Je bent op dit moment nou eenmaal de lichtste niet. Ook dit zal bijdragen aan een soepele bevalling, want de energie die je normaal zou besteden aan het dragen van je eigen gewicht, kun je nu besteden aan het opvangen van de weeën. Ook is het hierdoor makkelijker om te bewegen, en zo kun je dus makkelijker houdingen aannemen tijdens de bevalling waardoor de baby wellicht makkelijker zal indalen.

3. Verticaal bevallen vaak eenvoudiger

Veel vrouwen hebben baat bij verticaal bevallen. Dit houdt in dat je in een gehurkte houding bevalt, op de knieën, of leunend tegen de badrand. Zo zal de zwaartekracht jou een handje helpen tijdens de bevalling. Handig toch?

4. Aanmaak van oxytocine

Warm water stimuleert de aanmaak van oxytocine. Dit is een hormoon wat je lichaam aanmaakt als je gaat bevallen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de weeën effectief en krachtig zullen zijn, en dit zal de bevalling vlotter laten verlopen. Hoe sneller je bevallen bent, hoe eerder je kunt genieten van de komst van je kindje!

5. Geen ruggenprik

Vrouwen die bevallen in bad vragen over het algemeen minder vaak om een ruggenprik. Dit duidt erop dat de bevalling in water inderdaad minder pijnlijk is. Tja, wie wil dat nou niet!

6. De ontsluitingsduur is korter

Doordat de spieren zo lekker ontspannen zijn, zien we vaak dat de ontsluitingsduur vlotter verloopt. Dit komt omdat de baby op de ontspannen baarmoedermond drukt. Dit zorgt er dus voor dat bij bevallen in bad je ontsluiting over het algemeen sneller zal gaan dan normaal.

7. Net als een baby in de buik

Zoals wij vroeger in een warme buik zaten, zo kun je je ook voelen als je in bad bevalt. Beschermd door de badrand, en verwarmd door het water. Het is een intieme plek waar je je terug kunt trekken, en je kunt concentreren op de komst van je baby.

8. Een betere doorbloeding

Door het warme water zal je een betere doorbloeding krijgen, en dit zorgt voor meerdere voordelen. De baarmoeder is beter doorbloedt waardoor de baarmoederspier beter kan samentrekken. En ook het perineum (het gedeelte tussen je vagina en je anus) is beter doorbloedt. Hierdoor heb je minder kans op inscheuren of een knip.

9. Minder intensief voor de baarmoeder

Doordat de baarmoeder wordt ondersteund door het water van onderaf, en beter doorbloedt is, wordt het minder belast. Dit zorgt ervoor dat de placenta er makkelijker uit zal komen na de bevalling van je kindje, en er minder bloedverlies op zal treden.

10. Fijne bevalling voor de baby

Doordat jij meer ontspannen bent, zal dit ook positief zijn voor de baby. De overgang van ontsluiting naar uitdrijvingsfase verloopt soepeler, en ook de persdrang bouwt zich geleidelijk op. Sommige verloskundigen vinden dat ook de overgang voor de baby van buik naar buitenwereld beter verloopt omdat hij niet meteen de koude lucht op z’n lichaampje krijgt. Wel is het zo dat dit iets natuurlijks is, en ook een van de redenen is dat een baby gaat huilen. En dit is dan weer goed voor zijn longetjes. Dus dit kan een punt zijn waar verloskundigen over zullen verschillen.

nadelen van bevallen in bad

De nadelen van bevallen in bad

Ook al zijn er niet echt veel grote nadelen aan het bevallen in bad, is het toch belangrijk om eventuele nadelige bijzaken op te noemen zodat je weet waar je aan toe bent. Dus hier het lijstje van de nadelen van het bevallen in bad:

1. Je hebt genoeg ruimte nodig

Je verloskundige zal voldoende ruimte nodig hebben om makkelijk om het bad te kunnen lopen, en ook dat jij je eenvoudig in en uit het bad kunt verplaatsen. Dit zodat ze jou goed zal kunnen begeleiden. Hou hier dus rekening mee. Het bad heeft een diameter van 150 cm. Ook is het zo dat het bad 650 liter waterinhoud heeft, dus je moet bekijken of de vloer dit zal kunnen dragen.

2. De verloskundige kan er niet goed bij

Doordat je in het bad zit heeft de verloskundige minder werkruimte dan dat ze dat zou hebben als je op bed of op een kruk zou bevallen. Geef het daarom tijdig aan bij je verloskundige. Zo kun je met haar bespreken wat de mogelijkheden zijn, en mocht ze aangeven dat ze je er niet bij kan helpen, dan kan zij een andere verloskundige voor je regelen die dat wel kan.

3. Extra kosten voor bevallen in bad

Als je wilt bevallen in bad, dan zal je zelf de kosten daarvoor moeten betalen. Je huurt het bad met alle toebehoren die je nodig zult hebben voor ongeveer €100,- tot €300,- euro. De prijs hangt af van het type bad waar je voor kiest, en/of hier een verwarmingselement bij zit. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze kosten niet, dus je kunt er eigenlijk vanuit gaan dat je dit zelf zult moeten betalen. Mocht het wel vergoedt worden, dan is dat een meevallertje.

4. Teleurstellend als je naar het ziekenhuis moet

Mocht het zo zijn dat er bepaalde complicaties opkomen waardoor de verloskundige ervoor kiest dat je naar het ziekenhuis moet gaan, dan kan dat erg teleurstellend zijn. Meer dan als je normaal thuis zou bevallen. Je hebt dan alle moeite gedaan “voor niks”. Wel is het zo dat het bad het meest profijtvol is in de tijd dat je je weeën op moet vangen, dus het is sowieso niet voor niks.

Hoe verloopt een bevalling in bad?

Zoals je ziet zijn er niet echt veel grote nadelen aan het bevallen in bad, het zijn meer situaties die gewoon een beetje lastig kunnen zijn. Maar dat kun je met andere type bevallingen net zo goed tegenkomen. Dus we gaan verder naar het volgende punt; hoe verloopt een bevalling in bad precies?

Weeën

Vanaf het moment dat de weeën krachtiger worden en je weet dat je zult gaan bevallen kun je het bad op laten zetten en er in stappen. Het is een goede manier voor jou om de weeën op te vangen en de pijn draaglijker te maken. Het duurt ongeveer één uur om het bad op te zetten, over het algemeen is dit makkelijk te doen. Het bad is voorzien van een plastic hoes die na de bevalling weg wordt gegooid, dus je kunt er zeker van zijn dat het hygiënisch is.

Na elke twee uur is het aangeraden om het bad even uit te gaan voor een half uurtje. Zo zul je weer extra profiteren van het warme water als je het bad weer in gaat. Het water dient 37 graden te zijn. Je verloskundige of doula zal ervoor zorgen dat het water op de juiste temperatuur blijft door er heet water aan toe te voegen.

Controles

Als je verloskundige een controle uit moet voeren kan het zijn dat ze je vraagt dit buiten het bad te doen, maar er zijn genoeg verloskundigen die dit doen terwijl je gewoon in het bad zit. Je kunt ervoor kiezen om de gehele bevalling in het bad mee te maken, maar als je liever buiten het bad bevalt dan is dit ook een optie. Er zijn ook waterdichte doptones beschikbaar, hiermee kan de hartslag van je baby worden gecontroleerd terwijl jij in bad zit.

Bevallen in bad in het ziekenhuis

Bevallen in bad in het ziekenhuis

Ook in het ziekenhuis kun je steeds vaker bevallen in bad. Mochten ze geen speciaal bad hebben, dan kun je vragen of je je eigen gehuurde bad mee mag brengen. Mochten er complicaties komen, dan is de overschakeling toch makkelijker dan wanneer je vanaf huis uit naar het ziekenhuis zou moeten snellen.