Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Kinderen hebben de grootste fantasieën, en dat is natuurlijk één van de redenen wat hun kind maakt. Kinderen hebben fantasie nodig om te ontwikkelen en te leren. Dus die banaan die als telefoon wordt gebruikt, of een denkbeeldige dief op de hoek van de straat, het is er niet zomaar. Het is een manier voor kinderen om spelenderwijs de juiste vaardigheden te leren om optimaal te functioneren in deze wereld. Een groot ander voordeel aan het magische denken van je kind, is dat het soms voor de ouders voor erg lachwekkende momenten zal zorgen!
Wat is magisch denken?
Aangezien je peuter nog niet voldoende ervaringen op heeft gedaan in zijn leven om alle situaties op de juiste manier te begrijpen en er op een volwassen manier mee om te gaan, vult hij het op met zijn fantasie. Wij als volwassenen onderscheiden de werkelijkheid van fantasie, maar voor je kind is het allemaal hetzelfde. Het is dus een goede manier om dingen die hij nog niet begrijpt op de achtergrond te kunnen zetten. Kinderen leren namelijk elke dag iets nieuws, maar weten ook zoveel dingen nog niet. Als ze met al die vragen in hun hoofd zouden moeten blijven zitten, dan zou dat zeer frustrerend zijn voor een kind wat van nature leergierig is en alles wil weten. Fantasie is dus een mooie manier om het onbekende op te vullen, het begrijpen van nieuwe dingen tijd te geven, en spelenderwijs te leren hoe deze wereld in elkaar zit. Met de tijd zie je dat hoe meer je kind leert, de fantasie telkens meer afneemt omdat datgene wat hij nog niet begreep nu wel duidelijk is, en zijn vragen beantwoordt worden.
Op welke leeftijd kan je dit verwachten?
Niet alle kinderen zijn even fantasierijk, en het verschilt dus ook per kind in hoeverre hij op zal gaan in zijn fantasie. Wel is het zo dat kinderen tussen de drie en zes jaar de grootste fantasten zijn, en haast van alles kunnen verzinnen om er een leuk maar leerzaam moment van te maken. Na de leeftijd van zes jaar zakt dit weg, en begint je kind zich bewuster te worden van de werkelijkheid door de ervaringen die hij opdoet en het abstracte denken wat in deze fase meer ontwikkeld raakt. Nog steeds kan het voorkomen dat een kind na die leeftijd veel fantaseert. Maar het is vaak een stillere oceaan, en iets wat je kind niet met anderen zal delen. Vaak is het in dit geval een manier om met verschillende emoties om te gaan, en soms ook om gemis op te vullen. Je ziet dus dat elke leeftijd zijn eigen manier van uiting heeft, maar wel leerzaam blijft en zorgt voor een goede ontwikkeling.
Hoe beleeft je kind zijn fantasieën?
Kinderen kunnen hun fantasieën zeer intens beleven, en geloven dat ze ook daadwerkelijk echt zijn. Hij kan bijvoorbeeld op een stoel zitten, en doen alsof hij auto rijdt. Dat ziet er voor jou natuurlijk heel grappig uit, maar stiekem is dit alvast het begin van zijn rijbewijs! Wel een heel subtiel begin natuurlijk. 🙂 Ook kan je kind bijvoorbeeld doen alsof het wordt opgegeten door krokodillen of haaien als het niet op het tapijt staat. Het zijn leuke manieren voor je kind om spelenderwijs om te gaan met verschillende zaken die hij in zijn leven tegen zal komen, zoals angsten, gevaar, dagelijkse bezigheden, etc..
Fantasiespel
Een leuke manier om je kind zijn fantasieën tot uiting te laten komen is door middel van fantasiespel. Je kind leert op deze manier meer over sociale vaardigheden, dagelijkse bezigheden, en nog veel meer. Veel ouderwetse maar tijdloze spelletjes zullen het juiste effect geven, en er voor je kind een leuk maar leerzaam moment van maken. Denk aan een theekransje, doktertje spelen, of je kind laten koken in een kinderkeuken zonder echte ingrediënten. Ook verkleedpakken zijn een hele leuke manier voor je kind om verschillende scènes te bedenken en na te bootsen. Denk aan supermanpakken, prinsessenjurken, en piratenpakken zodat je kind op zoek kan gaan naar de schat die jij natuurlijk ergens in huis hebt verstopt. Kinderen kunnen op deze manier de grootste lol hebben, en herinneringen creëren waar ze altijd met plezier aan terug blijven denken.
Tekenfilms en fantasie
Veel kinderen kijken graag tekenfilms wat stiekem ook helpt bij de ontwikkeling van je kind. Ook al lijkt het voor ons een simpele manier voor onze kinderen om zich te vermaken, je kind haalt er heel veel uit op. Sociale vaardigheden leren ze dus niet alleen van jou en de omgeving, maar ook uit films. Ook gevolgen van situaties is iets wat je kind mede leert door het kijken van tekenfilms. Dit is dus op zich positief, maar het probleem hieraan is dat ze soms dingen te zien krijgen, die voor ons heel normaal lijken, maar voor een kind heel eng kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan enge scènes in sprookjesfilms. Sneeuwwitje die vergiftigd wordt, Hans en Grietje die opgegeten worden door een heks, het zijn geen aanbevolen scènes waar je kind ’s avonds aan terug wil denken als hij in bed ligt, en zijn dus niet bevorderend voor een positieve fantasie. Dit kan er dus ook voor zorgen dat je kind angsten krijgt door bepaalde beelden in tekenfilms en in het specifiek sprookjesfilms. Kies dus de films die je je kleine laat kijken zorgvuldig uit, en kies liever voor een tekenfilm met positieve gedragsvormen en scènes erin. Ook tekenfilms waar agressief gedrag in voorkomt is beter te vermijden voor jonge leeftijden.
Angsten en fantasie
Door de mediawereld waar we tegenwoordig in leven, kan je kind dus ook eerder angsten ontwikkelen door fantasieën die voortkomen uit het kijken van films. Een eng monster onder het bed, of geesten in de gang… Voor je kind kan het allemaal even echt zijn, en het kan voor veel nare gevoelens zorgen. Ook onbedoelde grapjes van volwassenen kan voor een kind tot veel angst leiden. Zo heeft mijn zoontje eens een snoepsleutel voor de helft opgegeten, waarop zijn vader hem voor de grap vroeg hoe we nou de deur open moesten maken. Hij keek even naar de half afgebeten sleutel, en zette het op een huilen omdat hij dacht dat we nu werkelijk de deur nooit meer open zouden kunnen maken. Best wel lachwekkend voor ons, maar voor hem als klein mannetje was het natuurlijk erg sneu. Het is dus goed om in de leeftijd tussen drie en zes jaar op te letten wat je zegt en doet, zodat je kind zich altijd veilig voelt. Wist je dat zelfs het benoemen van hele simpele benamingen voor je kind een reden kan zijn om het niet te willen doen? Als je bijvoorbeeld tegen je kind zegt dat jullie zijn haren gaan laten knippen, kan het voor hem overkomen alsof het pijn zal doen, want als je jezelf zou knippen met een schaar doet het toch ook pijn? Kies dus voor andere bewoordingen, zoals haar stijlen of inkorten zodat het minder pijnlijk klinkt.
Fantasievriendjes
Sommige kinderen hebben ook fantasievriendjes. Dit wil niet zeggen dat je kind zich per definitie eenzaam voelt of geen vriendjes heeft, maar het geeft je kind de mogelijkheid om op een veilige manier sociale vaardigheden te ontwikkelen. Ook zorgt het voor iemand die hem in alles begrijpt, en het hierdoor makkelijker wordt voor je kind om emoties en gebeurtenissen te verwerken. Een denkbeeldig vriendje hoeft dus niet per definitie negatief te zijn, maar kan juist positieve effecten hebben. Het helpt je kind zijn geweten te ontwikkelen alsook zijn zelfbeeld. Wel is het goed om hier als ouders nuchter mee om te gaan, en het niet te ver te laten gaan.
Fantasie zorgt voor creativiteit en leergierigheid
Creativiteit is een hele belangrijke vaardigheid waar ze nog veel aan zullen hebben in het leven, en fantasie is één van de manieren om dit te ontwikkelen. Je zult nog versteld staan hoeveel creatieve ideeën je kind bedenkt uit zijn magische denkvermogen. Maar ook leergierigheid is iets wat door fantasie geprikkeld wordt. Je kind fantaseert namelijk over dingen, en naarmate hij ouder wordt wil hij weten hoe het in de werkelijkheid in elkaar steekt. Zo zie je dus dat fantasie niet iets stoms is enkel zodat kinderen zich kunnen vermaken, maar een hele creatieve manier om te ontwikkelen in deze wereld. Het is één van de bouwstenen voor de ontwikkeling, en als deze bouwsteen weg zou vallen, zal het huis niet stevig gebouwd kunnen worden.