Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Babymoonen is misschien wel de leukste trend onder aanstaande ouders. Een babymoon –oftewel een vakantie voordat de baby komt- is namelijk dé manier om nog even te ontspannen en je voor te bereiden op deze nieuwe etappe in je leven. Maar weet jij waar je allemaal rekening mee moet houden tijdens de babymoon? Lees snel verder voor een aantal handige tips.
Waarom je echt moet babymoonen!
Dat een babymoon onmisbaar is voor alle aanstaande ouders mag duidelijk zijn na het lezen van de drie volgende argumenten (die je overigens ook mag gebruiken om je partner te overtuigen!):
Ontspannen
Een baby krijgen is behoorlijk hectisch en vermoeiend. Denk aan slapeloze nachten, krampjes en volle luiers. Daarnaast is ook een zwangerschap best pittig. Als zwangere vrouw heb je een ontspannen vakantie dus dubbel en dwars verdiend. Gebruik de babymoon dan ook om even bij te slapen, lekker helemaal niks te doen of dat ene boek uit te lezen. Zo bereid je je zowel fysiek als mentaal voor op een nieuwe fase in je leven.
Genieten
Hoewel baby’s hartstikke leuk zijn, is een pasgeboren baby vooral heel veel werk. Genieten en leuke dingen doen kunnen hierdoor op een wat lager pitje komen te staan. Om nog maar te zwijgen over wat een gedoe het is om met een kind op stap te gaan. Alleen al de spullen die je mee moet nemen met een kleintje zijn al een hele hutkoffer vol. De babymoon is dan ook het moment om even te genieten, uitstapjes te maken en je alleen maar druk te maken om jezelf. Voel je dus vooral niet schuldig als je uitgebreid wilt shoppen of uren koffie wilt drinken op een terrasje. Nu kan het nog!
Quality time
Tot slot is de babymoon natuurlijk het moment om quality time door te brengen met je partner. Een baby kost namelijk behoorlijk veel tijd en aandacht, waar je liefdesleven onder kan lijden. Neem dus nu nog even de tijd om uitgebreid samen te kletsen, te dineren of andere gezellige dingen te ondernemen. De babymoon is bovendien het moment om bepaalde dingen alvast door te spreken over de verzorging en opvoeding van jullie kind.
Waar moet je rekening mee houden tijdens de babymoon?
Zwanger op reis gaan is net iets anders dan een gewone vakantie. Zo moet je het perfecte moment voor een reis uitkiezen, maar ook rekening houden met comfort en de gezondheid van jou en je baby. Wij zetten daarom een aantal zaken voor je op een rijtje.
Het juiste moment
Het tweede trimester is vaak het moment dat de meeste vrouwen zich het beste voelen. In het eerste trimester zijn veel vrouwen namelijk misselijk en moe, en in het derde trimester hebben veel dames volop last van zwangerschapskwaaltjes en kan de dikke buik behoorlijk in de weg zitten. Kies dus bij voorkeur een moment in het tweede trimester om op babymoon te gaan, zo heb je het meest aan je vakantie.
Comfort
Natuurlijk mag je tijdens je babymoon gewoon gaan kamperen als je daar blij van wordt, maar verlies het comfort niet uit het oog. Tijdens je babymoon moet je lekker uitrusten en genieten, en zijn een goed bed en een toilet (wacht maar tot de baby begint met schoppen op je blaas!) geen overbodige luxe. Lever tijdens je babymoon dan ook nooit in op comfort voor jou en je baby!
Buitenland
Wil je graag op babymoon naar het buitenland? Kies dan altijd voor een land met goede gezondheidszorg én waar je je verstaanbaar kunt maken. Zo zijn er op sommige kleine eilanden bijvoorbeeld geen ziekenhuizen te vinden, en vind je in het binnenland van sommige Mediterraanse landen haast niemand die Engels spreekt. Houd hier dus rekening mee voordat je een reis boekt!
Vliegen
Vliegen mag tot 36 weken (32 weken als je zwanger bent van een meerling). Vraag wel een “Fit to fly” verklaring aan bij je arts of verloskundige als je 28 weken of langer zwanger bent. Een lange vlucht maken tijdens je zwangerschap is wellicht wat minder prettig, maar een korte vlucht is meestal prima te doen. Probeer tijdens het vliegen wel regelmatig even te wandelen en drink genoeg water om uitdroging te voorkomen. Meer informatie over zwanger zijn tijdens het vliegen lees je in dit artikel.
Eten en drinken
Zeker in het buitenland is het eten vaak net wat anders dan je gewend bent. Kijk dus van te voren nog even goed na welke dingen je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap. Eventueel kun je ook online nakijken welke ingrediënten veel voorkomen in de lokale keuken en of die je mag eten of niet. Drink bij voorkeur geen kraanwater, en vermijd ook schepijs en ijsblokjes.
Last minute
Wil je er zeker van zijn dat je babymoon door kan gaan? Kies er dan voor om last minute iets te boeken. Dan zit je nergens aan vast en kun je op het moment zelf kijken hoe je je voelt. Mocht je last krijgen van complicaties of je je toch niet fijn voelen bij een verre bestemming dan kun je altijd nog beslissen om bijvoorbeeld een weekendje naar een vakantiepark in de buurt te gaan.
Fotoshoot
Tot slot is de babymoon het moment om een zwangerschapsfotoshoot in te plannen. Maak van deze gelegenheid dus zeker gebruik als je foto’s wilt schieten op een bijzondere locatie zoals het strand of een natuurgebied.
De gouden tip
De gouden tip voor je babymoon is dat je goed naar je lichaam en geest moet blijven luisteren. Voel je je niet prettig bij een vakantie in het buitenland? Dan is er niks mis mee om gewoon in de buurt te blijven. Hebben jij en je zwangerschapshormonen, opgezwollen voeten en pijnlijke buik helemaal geen zin in een babymoon? Voel je dan zeker niet verplicht om het wel te doen. De babymoon hoort een leuke afsluiter van een periode te zijn, waar je met plezier op terug kijkt. Maar als dit niet bij jou past of door complicaties tijdens je zwangerschap niet lukt dan volstaan een etentje met je partner, shoppen met je beste vriendin of een avondje naar de film natuurlijk ook prima!