Tot 28 weken zwangerschap stap je zeer waarschijnlijk probleemloos het vliegtuig in. Vanaf 28 weken zwangerschap moet je een zwangerschapsverklaring laten zien aan de vliegmaatschappij. Na 36 weken zwangerschap mag je niet meer vliegen. Per luchtvaartmaatschappij zijn er verschillen in de regels omtrent vliegen.

Tot wanneer mag je vliegen als je zwanger bent?

In principe mag je van de meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen met een zwangerschapsverklaring tot 36 weken zwangerschap. Dat wil niet zeggen dat dit verstandig is om te doen.

De algemene regels van vliegen tijdens je zwangerschap

Een vliegvakantie is natuurlijk heerlijk, ook als je zwanger bent, maar gaat dit wel samen? Ja, dat gaat, maar je mag niet op elk moment in je zwangerschap vliegen. Hier zijn de algemene regels omtrent vliegen tijdens je zwangerschap

  • Tot 28 weken is vliegen toegestaan zonder zwangerschapsverklaring, wel wordt aangeraden om je zwangerschap te melden bij de boeking.
  • Tussen de 28 weken en 36 weken zwangerschap is vliegen toegestaan, maar dan met een zwangerschapsverklaring.
  • Vanaf 36 weken mag je niet meer vliegen.
  • Bij de zwangerschap van een meerling mag je maar tot 34 weken zwangerschap vliegen.

Hoewel dit de algemene regels zijn voor vliegen, staan ze niet zwart op wit. Per luchtvaartmaatschappij verschillen de regels van elkaar.

De regels per luchtvaartmaatschappij

Hieronder staan de zes bekendste luchtvaartmaatschappijen op een rij met de regels die zij hanteren omtrent vliegen. De grootste verschillen zitten in de eisen bij het vliegen met een meerlingzwangerschap en het vliegen met complicaties.

  • Bij de KLM mag je tot 36 weken vliegen. Je moet een doktersverklaring meenemen als je complicaties hebt en als je zwanger bent van een meerling dan moet je je verloskundige of je arts raadplegen voordat je gaat vliegen.
  • Bij Ryanair mag je tot 36 weken vliegen. Krijg je een meerling, dan mag je maar tot 32 weken vliegen. Bij een zwangerschap vanaf 28 weken wordt er een verklaring gevraagd van je verloskundige of arts, de zogenaamde ‘fit to fly’.
  • Vlieg je met EasyJet dan mag je tot 36 weken vliegen, maar met een meerling zwangerschap maar tot 32 weken. Bij complicaties moet je vooraf aan het vliegen je huisarts raadplegen. Vanaf 28 weken neem je een doktersverklaring mee.
  • Bij Transavia mag je vliegen tot 36 weken. Bij een zwangerschap van een meerling mag je tot 34 weken vliegen. Zijn er complicaties, dan moet je een doktersverklaring meenemen, de ‘fit to fly’. Deze mag niet meer dan zeven dagen oud zijn.
  • Met Lufthansa mag je tot 36 weken vliegen zonder doktersverklaring, mits je geen complicaties hebt. Toch wordt er aangeraden om al vanaf 28 weken een doktersverklaring mee te nemen. Ben je zwanger van een meerling, dan is vliegen vanaf 28 weken al niet meer toegestaan bij Lufthansa.
  • Vlieg je met TUIfly, dan mag je tot 36 weken vliegen. Vanaf 28 weken moet je een zwangerschapsverklaring meenemen. Deze mag niet meer dan zeven dagen oud zijn. Bij de check-in moet er bij TUIfly een vrijwaringbewijs ingevuld worden.

Naast de verschillen in de regels, verschillen luchtvaartmaatschappijen ook in wat ze zwangere vrouwen aanbieden. Zo krijg je van sommige luchtvaartmaatschappijen voorrang als je instapt en krijg je van andere luchtvaartmaatschappijen gratis water aangeboden. Kijk vooraf goed wat een luchtvaartmaatschappij jou te bieden heeft, zodat je weet wat je kunt verwachten en waarnaar je kunt vragen.

De zwangerschapsverklaring

Een zwangerschapsverklaring heeft bij verschillende luchtvaartmaatschappijen een andere benaming, maar een ‘fit to fly’, een doktersverklaring en een zwangerschapsverklaring is allemaal hetzelfde. Bij de meeste vliegmaatschappijen neem je deze verklaring mee bij 28 weken zwangerschap. Je vraagt het formulier aan je verloskundige of arts, niet langer dan vijf dagen voordat je gaat vliegen. In de zwangerschapsverklaring staat het volgende:

  • jouw persoonlijke gegevens
  • dat je verloskundige of arts je fit genoeg om te vliegen vindt • de uitgerekende datum
  • een handtekening van je verloskundige of arts

Twijfel je of in jouw geval een zwangerschapsverklaring nodig is? Laat hem gewoon maken en neem hem mee, ook als je nog geen 28 weken zwanger bent en al een opvallend dikke buik hebt. Het is namelijk zo dat een luchtvaartmaatschappij je mag weigeren bij een vermoeden van hoog zwangerschap. Het is in ieder stadium van je zwangerschap goed om vooraf aan je vliegreis met je verloskundige of arts erover te praten. Vraag hen of ze het veilig vinden dat jij gaat vliegen. Verloopt je zwangerschap probleemloos, dan is er hoogstwaarschijnlijk geen bezwaar, maar zijn er complicaties, dan kan een verloskundige of een arts je advies geven.

De vrijwaringsverklaring

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen moet je een vrijwaringsbewijs of een vrijwaringsverklaring ondertekenen. Hier staat op dat de luchtvaartmaatschappij niet aansprakelijk is, wanneer er complicaties met jou en je zwangerschap op gaan treden tijdens de vlucht. De verantwoordelijkheid ligt volkomen bij jou.

Wat zijn de risico’s van vliegen?

Hoewel je tot best ver in je zwangerschap mag vliegen, zijn er toch een aantal gezondheidsrisico’s voor jou en de baby bij vliegen. Dit zijn ze.

  • Scanners die met röntgenstraling werken, zoals bodyscans kun je beter vermijden. Bij de veiligheidscontroles heb je meestal te maken met een metaaldetector en een Security Scanner, die werken met de techniek ‘millimeter wave’, wat volkomen veilig is voor jou en je baby.
  • Er wordt beweerd dat de kosmische straling, die zich hoog in de lucht bevindt, schadelijk is voor een ongeboren kind. Dit is echter pas het geval, wanneer je vele malen vliegt tijdens je zwangerschap. Dus enkel als je pilote of stewardess bent, heb je met dit risico te maken. Hiervoor zijn arboregels opgesteld.
  • Bij het maken van een lange vliegreis heb je een verhoogde kans op een trombosebeen. Als zwangere heb je hier nog iets meer kans op, aangezien je ook door de invloed van hormonen een klein verhoogd risico op trombose hebt. De kan op een trombosebeen is nog steeds niet groot, maar wil je het voorkomen, dan kun je het beste tijdens de vlucht je benen af en toe strekken, goed drinken, steunkousen dragen en strekoefeningen met je voeten en benen doen tijdens het zitten.
  • Hoewel je tijdens vliegen een druk kunt voelen op je trommelvliezen, door het verschil in luchtdruk, heeft dit geen enkele invloed op je vruchtvliezen. Deze staan namelijk niet in contact met de buitenlucht.

De gezondheidsrisico’s die hierboven zijn beschreven, zijn slechts zeer minimaal. Maak je er dus niet al te veel zorgen over en vertrouw erop dat de regels van de luchtvaartmaatschappijen er niet voor niks zijn. Geniet liever van je vlucht dan dat je je teveel zorgen maakt.

Wanneer kun je het beste vliegen tijdens zwangerschap?

Als je kijkt naar de zwangerschapskwaaltjes, dan kun je het beste gaan vliegen tijdens je zwangerschap in het tweede trimester. Dit is de periode waarin de meeste zwangere vrouwen niet veel last hebben van kwaaltjes en waarin je dus het best kunt genieten van je vlucht en vakantie. Ook qua mobiliteit ben je er veelal nog wat beter aan toe, dan wanneer je al hoogzwanger bent. De kans op een bevalling is in het tweede trimester is nog maar klein, hoewel een vroeggeboorte natuurlijk altijd kan voorkomen. Heb je last van harde buiken, buikkrampen of een bloeding? Ga hier dan vooraf aan je vlucht mee naar je verloskundige of arts. Dit kan een teken zijn van een aankomende te vroege bevalling. Een vroeggeboorte kan altijd, maar de kans hierop in het tweede trimester is veel kleiner dan in het laatste trimester. Maak je hierover vooral niet teveel zorgen en geniet lekker van je vlucht en vakantie. Merk je het plannen van je vliegreis of het nadenken over je aankomende vliegvakantie je veel stress oplevert, dat je erg bang bent dat jou of je baby iets zal overkomen? Bedenk dan dat deze kans echt heel klein is. Blijf je alsmaar bang, terwijl dit niks voor jou is? Overweeg dan om niet te gaan. Misschien is voor jou en de baby een weekje dichtbij huis op vakantie een beter plan. Zo ontvangen jullie veel meer rust.

Vliegen en zwanger: tips

Heb je inmiddels je vliegtickets geboekt en stap je bijna het vliegtuig in om jouw ervaring op te doen met vliegen tijdens je zwangerschap? Check dan voordat je daadwerkelijk de lucht ingaat nog even deze tips.

  • Kijk alvast waar een verloskundige of arts aanwezig is op je vakantiebestemming.
  • Vergeet je zwangerschapsverklaring niet mee te nemen.
  • Neem de contactgegevens van je verloskundige of arts mee, zodat je in geval van complicaties om raad kunt vragen.
  • Als je zelf een stoel kunt kiezen, kies er dan een dichtbij de toilet aan het gangpad, zo kun je gemakkelijk en snel naar het toilet, wat voor jou waarschijnlijk vaak nodig is.
  • Boek als het mogelijk is een stoel, waarbij je extra beenruimte hebt, zo heb je voldoende ruimte voor je dikke buik.
  • Draag in het vliegtuig loszittende, comfortabele kleren.
  • Doe eventueel steunkousen aan, als je veel last hebt van opgezwollen voeten. Met behulp van steunkousen verminder je ook de kans op trombose.
  • Doe je veiligheidsgordel niet over, maar onder je buik.
  • Loop geregeld even heen en weer om je benen te strekken.
  • Doe strek- en rekoefeningen op je stoel.