Als er iets is waar vrouwen heel bekommerd over zijn tijdens de zwangerschap, dan is het wel de voeding die ze tijdens deze periode innemen. Het dieet staat zonder twijfel op de eerste plaats van de bezorgdheden. Ergens is dit een logische gedachtegang omdat alles wat je eet ook de bron van voedsel is voor je baby. In deze blog ‘Mag je zalm eten als je zwanger bent of niet’ lees je waarom zalm één van de meest populaire favorieten van voedsel is.

Mogen zwangere vrouwen zalm eten of niet?

Over het algemeen wordt vis aanzien als gezonde voeding, maar is het ook aan te raden voor zwangere vrouwen om zalm op hun buckinglist te hebben staan. Het antwoord is volmondig ‘ja’. Zalm bevat een grote heilzame voedingswaarde die heel wat voordelen biedt aan de aanstaande moeder en het kind. Zalm wordt aanzien als een vetarme vis en is één van de meest voedzame soorten die er bestaan. Daarnaast staat de vissoort er voor bekend om veel ziektekiemen op afstand te houden, waardoor jij en je baby wordt beschermd.

Wat zijn de voordelen bij het eten van zalm tijdens je zwangerschapsperiode?

Er zijn een paar voordelen van zalm die we hieronder even op een rijtje zetten:

Het bevat enorm veel Omega 3 vertzuren

Iedereen heeft wel al gehoord over Omega 3 vetzuren wat heel wat voordelen op gezondheidsvlak oplevert. Het is uitstekend voor hart- en bloedvaten, het verbetert de ontwikkeling op neurologisch gebied en het gezichtsvermogen gaat er op vooruit. Dit zijn de meest typische voordelen die Omega 3 vetzuren met zich meebrengen. Met andere woorden bezit dit een gezond voedingssupplement in het geval dat je zwanger bent.

Zalm is rijk aan vitamines en eiwitten

Vitamines bewijzen hun nut bij het onderhouden van de bloeddruk schommelingen. Daarnaast zijn vitamines uitstekend beschermend tegen hartaandoeningen en dekt je tegen de nodige immuniteit van je lichaam. Eiwitten anderzijds zijn superbelangrijk voor de groei van de spieren en het herstel er van.

Goed voor de cholesterol

Zalm houdt de cholesterol en de bloeddruk onder controle en is uitstekend voor de functie van het hart. Het voorkomt trouwens dat het bloed stolt in de slagaders.

Hoog DHA gehalte wat een postnatale depressie voorkomt

Zalm heeft het kenmerk een hoog docosahexaeenzuur (DHA) te hebben. Dit helpt bij de hersenontwikkeling van de foetus. Bovendien heeft het de positieve eigenschap dat dit zuur een postnatale depressie voor de aanstaande moeder voorkomt.

De bijwerkingen van zalm als je er teveel van eet

Alles met het woordje ’te’ is slecht. Dat is iets waar je uiteraard rekening mee moet houden. Enkele bijwerkingen die je niet over het hoofd mag zien als je overmatig zalm zou eten:

De verhoging van kwik

Zalm is één van die weinige vissoorten die weinig of nauwelijks kwik bevat. Overmatige consumptie kan echter de kwikhoeveelheid in je lichaam toch aanzienlijk de hoogte injagen. Met andere woorden, overdrijf niet bij het eten van zalm.

Kan PCB bevatten bij overmatige gebruik

PCB dat synoniem staat voor polychloorbifenyleen is bij overmatig gebruik van zalm heel schadelijk voor het lichaam. Om de eenvoudige reden dat dit een stof is die kankerverwekkend kan zijn. Overmatige consumptie van zalm zou problematisch kunnen worden. Maar dit komt echt zeldzaam voor en is alleen maar gevaarlijk wanneer je teveel zalm eet. Overdrijf dus niet bij het verorberen van zalm.

Hoe kan je zalm nu in je dieet van zwangerschap verwerken?

Er zijn verschillende kooktechnieken om zalm in je zwangerschapsdieet voor te bereiden. De beste methodes zijn: door te bakken, braden of te koken. Vermijd zoveel mogelijk rauwe gerechten zoals sushi omdat de kans hoger is dat je bacteriële infecties oploopt. Zalmsalades met groenten zijn een uitstekend alternatief om te eten. Gerookte zalm van de andere kant is niet schadelijk tijdens je zwangerschap en kan je gewoon probleemloos eten.

Welke voorzorgsmaatregelen kan je nemen bij het gebruik van zalm?

Voorkomen is beter dan te genezen. Hou die gedachte in het achterhoofd en neem enkele doeltreffende voorzorgsmaatregelen bij het nuttigen van zalm tijdens je zwangerschapsperiode. Op volgende criteria moet je letten:

  • Zorg dat je de vis koopt bij je vertrouwde vishandelaar. Ook al koop je bij een lokale vishandel, informeer of de kwaliteit uitstekend is bij je naaste vriendenkring
  • Draag er zorg voor dat je de vis altijd bewerkt. Rauwe vis is voor honderd procent af te raden omdat je schadelijke ziektekiemen, bacteriën of virussen kan binnenkrijgen. Dit kan immers invloed hebben op de foetus
  • Maak dat de huid van de vis altijd verwijderd is. De vis moet volledig worden gegaard en moet vanbinnen donkerrood zijn
  • Vermijd teveel kruiden als je de vis kookt. Dat is niet goed als je zwanger bent

Conclusie

Tijdens je zwangerschap is het heel belangrijk dat je eerst voor jezelf zorgt. Aanzie het als een topprioriteit. Je bent nu verantwoordelijk voor jezelf en voor de ongeboren baby in je buik. Maak er werk van dat je de nodige zorg geeft voor jezelf en dat van je baby. Zalm is een delicatesse die je altijd mag eten, zolang dat je niet overdrijft en met mate de vissoort nuttigt. Als je een allergische reactie hebt van vis in het algemeen, kan je het beter vermijden. Maar dat zijn slechts uitzonderingen op de regel. Je kan altijd een arts raadplegen voor consumptie of erna wanneer je symptomen van allergie vertoont.