Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Er bestaan nogal wat meningsverschillen over het consumeren van tonijn wanneer vrouwen zwanger zijn. De discussie polariseert in twee kampen: de voor- en tegenstanders. In deze blog ‘Mag je tonijn eten tijdens de zwangerschap?” lees je waarom die woordenwisseling telkens weer oplaait en vooral welke misvattingen worden rondverteld. Hieronder een algemene stand van zaken.
Misverstanden meteen van de de baan ruimen
Om maar meteen met de deur in huis te vallen. De indianenverhalen die ontstaan over het wel of niet eten van tonijn tijdens de zwangerschapsperiode, heeft alles te maken met de veiligheid op bacteriologisch gebied. Omdat tonijn vaak vers of in een blik wordt aangeleverd, is de kans microscopisch klein dat er bacteriën die schade berokkenen voor de gezondheid, worden aangetroffen. Om die redenen zijn er heel wat zwangere vrouwen ervan overtuigd dat het eten van tonijn geen nefaste gevolgen gaat hebben voor het welzijn van jou en de baby. Nochtans waarschuwt de wereldgezondheid organisatie (WHO) om niet overmatig tonijn te eten. Met andere woorden, de waarheid ligt dus ergens in het midden.
De richtlijnen van de wereldgezondheid organisatie
De wereldgezondheid organisatie heeft enkele raadgevingen opgesteld voor vrouwen die zwanger zijn en moeders die borstvoeding geven. Ook sommige kinderen worden in bepaalde omstandigheden afgeraden om tonijn te consumeren. De hoofdreden voor dit negatief advies ligt in het feit dat tonijn hoeveelheden kwik kan bevatten wat schadelijk is voor de gezondheid. Maar ook over deze theoretische tegenkantingen bestaan er heel wat vraagtekens over. Veel heeft te maken met de verschillende tonijnsoorten die er bestaan. Sommige soorten kunnen meer kwik bevatten dan andere.
Ruim twintig tonijnsoorten in de aanbieding
Er bestaan meer dan twintig verschillende soorten tonijn. Vijf types worden heel veel geconsumeerd. De skipjack is de meest populaire tonijnsoort die je in de retail handel vindt. Dit tonijntype onderscheidt zich ook omdat deze vis veel kleiner in omvang is dan de andere vier grotere tonijnsoorten. Deze zeevis wordt heel vaak gebruikt bij de verkoop van tonijn in blik. Naast de skipjack is de geelvistonijn een andere populaire soort die je vooral vindt op de versmarkt, samen met de albacore of witte tonijn. De blauwvintonijn zal je niet terugvinden in de supermarkt en wordt vooral in de duurdere exclusieve restaurants geserveerd.
Waarom tonijn goed is voor de gezondheid
Vis in het algemeen en tonijn zijn gezond omdat ze vooral positieve gezondheidsvoordelen bieden. Even de voor- en nadelen op een rijtje zetten:
Nadeel: Tonijn bevat minder vetzuren van omega-3
Om meteen maar met open kaart te spelen en met een nadeel te beginnen. Tonijn is relatief minder rijk aan omega-3-vetzuren dan andere zeesoorten. Andere vette vissoorten scoren op dat vlak iets hoger.
Nadeel: Het kwikgehalte
Over de concentraties kwik in tonijn doen heel wat verhalen de ronde. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Het spreekt voor zich dat kwik de gezondheid schade berokkent. Bij foetussen, zuigelingen, baby’s en zwangere vrouwen kan het eten van kwik de gezondheid in gevaar brengen. Zo kunnen kleine hoeveelheden van kwik in het bloed van een aanstaande moeder het zenuwstelsel van je nakomeling aantasten en beschadigen. Voor de goede orde: dit komt slechts in hoogst uitzonderlijke gevallen voor.
Voordeel: Eiwitten en koolhydraten
Maar het verorberen van tonijn heeft ook heel veel grote voordelen die gunstig zijn voor de gezondheid van jou en je aanstaande baby. Tonijn herbergt heel veel eiwitten en in beperkte mate vetten of koolhydraten. Het is niet voor niets dat tonijn de voorkeur geniet bij mensen die een koolhydraatarm dieet willen volgen. Een ander voordeel is dat tonijn weinig calorieën omvat, maar de maag wordt gevuld door de grote hoeveelheid eiwitten die tonijn telt. Een ander positief punt is dat eiwitten de afbraak van je spieren tegenwerkt.
Voordeel: Rijk aan mineralen en vitamines
Tonijn is rijk aan mineralen en vitamines wat noodzakelijk is als aanstaande moeder. Calcium, fosfor, kalium, zink, magnesium en vitamine B12 dragen een steentje bij tijdens de zwangerschap in het voordeel van de baby. Vooral vitamine D in tonijn zorgt voor een heilzame werking tijdens de zwangerschapsperiode. Het zorgt niet alleen voor de juiste structuur en opbouw van het skelet, maar beïnvloedt ook het gebit van je boreling. Regelmatig tonijn eten zorgt er immers voor dat de dagelijkse hoeveelheid vitamine D dan ook twee keer de normale waarde overtreft. Ook de aanwezigheid van calcium in tonijn, zorgt ervoor dat de skeletopbouw in positieve zin het effect niet gaat missen. Verlies niet uit het oog dat een tekort aan calcium tijdens de zwangerschapsperiode botontkalking tot gevolg kan hebben.
Voordeel: Waarom is tonijn eten uitstekend tijdens de zwangerschap?
Naast de vitamines, eiwitten, ijzer, vitamine D en calcium die helpen bij de opbouw van spieren en stevige botten – zowel voor baby als moeder – heeft tonijn nog een andere troef. De vissoort beschikt over een gezond vet dat ook wel wordt omschreven als omega-3 DHA. Dit wordt in de medische wereld aanzien als heel belangrijk voor de ontwikkeling van de ogen van de baby en de hersenontwikkeling. De wereldgezondheid organisatie raadt aan om elke week twee of drie porties tonijn te eten. Ingeblikte tonijn is uitstekend zonder dat je rekening moet houden met nadelige bacteriologische gevolgen voor de gezondheid voor jou of voor de baby.
Mag ik sushi eten tijdens de negen maanden als ik in verwachting ben?
Een veelgestelde vraag die zwangere vrouwen stellen. Mag je sushi consumeren tijdens de periode van zwangerschap? Het antwoord is ja, wanneer de vis en groenten gekookt zijn. In het de andere gevallen is het verbonden om gezondheidsredenen. Het is absoluut verboden om rauwe vis of vlees te consumeren wanneer je zwanger bent. Kwestie om de risico’s te vermijden en te verminderen.