8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Deze contracties komen overeen met een tijdelijke spanning in de spieren van de baarmoeder. Als je je handen op je buik legt, zult je je buik voelen verharden. Deze valse weeën komen vaak voor tijdens de zwangerschap, zijn meestal niet pijnlijk, duren ongeveer een halve minuut en kunnen een of twee keer per uur, meerdere keren per dag, optreden. Deze “valse weeën”, ook wel “Braxton Hicks weeën” genoemd naar de eerste dokter die ze in 1872 beschreef, worden niet door alle moeders ervaren.

Veel aanstaande moeders beginnen rond zestien weken zwangerschap een spanning te voelen in de spieren van de baarmoeder, hoewel hun baarmoeder vaak al zeven weken lang soepel samentrekt zonder dat ze het merken. Deze gewaarwordingen van een ‘strakheid’ in de buik zullen toenemen naarmate je buik ronder en ronder wordt.

Wat zijn de gevolgen van valse weeën

Wat zijn de gevolgen van valse weeën?

De meningen verschillen. De valse weeën zouden een “natuurlijke gymnastiek” van de baarmoederholte kunnen zijn om de spiertonus in stand te houden en de baarmoeder voor te bereiden op de zware arbeid. Sommige deskundigen geloven dat ze de baarmoederhals beïnvloeden en een “generale repetitie” zijn voor de spieren die zich uittrekken tijdens de bevalling. Andere wetenschappers geloven dat de valse weeën geen effect hebben op de baarmoederhals, die alleen in de laatste dagen van de zwangerschap of zelfs in de eerste dagen van de bevalling verandert.

Hoe kun je het verschil zien tussen valse weeën en echte weeën

Bijna alle vrouwen die voor het eerst zwanger zijn stellen deze vraag aan hun verloskundige of vrienden. Het antwoord dat ze krijgen is vaak onbevredigend, omdat het vaag is. Gelukkig zijn er echte verschillen tussen valse weeën en weeën? Je zou het verschil moeten kunnen zien en voelen.

Hoe kerken je valse weeën tijdens de zwangerschap:

  • ze zijn zeldzaam en komen niet meer dan een of twee keer per uur, een paar keer per dag voor
  • vaak stoppen ze als je van activiteit wissel; zo kan gewoon opstaan en lopen genoeg zijn om ze tegen te houden
  • ze zijn onregelmatig of zijn alleen regelmatig voor korte perioden
  • ze duren niet lang, meestal minder dan een minuut
  • ze zijn onvoorspelbaar
  • ze nemen niet in intensiteit toe

Ter vergelijking: echte weeën zijn over het algemeen:

  • aanzienlijk langer in duur
  • regelmatiger
  • komen vaker na elkaar
  • echte weeën zijn pijnlijker en aanhoudend
  • ze nemen toe in frequentie, duur en intensiteit in de loop van de tijd

Het is soms moeilijk om het verschil te voelen tussen echte en valse weeën, vooral wanneer het aanspannen van de baarmoederspieren een beetje pijnlijk is. Eén ding is zeker, als je valse weeën hebt, is de baarmoederhals nog niet vervaagd en na een eenvoudig vaginaal onderzoek zal de verloskundige je vertellen wat er aan de hand is.

Wat als je valse weeën pijnlijk worden

Naarmate je zwangerschap vordert, kunnen deze valse weeën intenser en soms zelfs pijnlijker worden. Maar ook al zien ze eruit als weeën, als ze kalmeren zijn het geen echte weeën. Profiteer van deze valse weeën om de ademhalingsoefeningen te oefenen die je hebt geleerd tijdens je werkvoorbereiding sessies. Valse weeën komen vaak voor tijdens activiteiten met een gematigde intensiteit, zoals het dragen van een tas. Het veranderen van activiteiten lijkt een goede manier om de pijn te verzachten. Ga bijvoorbeeld liggen als je staat, of sta op en loop rond als je rust. Een warm bad zorgt voor een aangename verlichting voor veel moeders.

Wanneer moet je contact opnemen met je arts of verloskundige

Als je binnen 37 weken van je zwangerschap bent, dien je contact op te nemen met je verloskundige of huisarts als de weeën gepaard gaan met:

  • duidelijke vaginale afscheiding of bloedverlies uit de vagina
  • lage rugpijn of kramp

Deze tekenen geven aan dat je het risico loopt op een vroegtijdige bevalling.

Als je meer dan 37 weken zwanger bent, moet je contact opnemen met je verloskundige of arts als:

  • je vindt dat je baby langzamer beweegt dan normaal
  • je denkt dat je water gebroken is
  • je merkt dat er een bloeding is

Controleer op symptomen die je nooit mag negeren tijdens de zwangerschap. Als de weeën langer, sterker, regelmatiger en dichter bij elkaar komen, kan het zijn dat je vroeger dan verwacht in de “arbeidsfase” bent. In principe heeft je verloskundige je al instructies gegeven over wat je moet doen als je denkt dat de “arbeid” begonnen is. In ieder geval, als je de geringste twijfel hebt, bel naar je arts of de kraamkliniek.

11 manieren om valse weeën te kalmeren

11 manieren om valse weeën te kalmeren

Ervaren moeders en verloskundigen stellen enkele manieren voor om valse weeën te kalmeren. Sommige vrouwen ervaren “valse weeën” gedurende de hele zwangerschap. Ervaar jij ze ook? Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om de valse weeën te kalmeren.

Verander je ritme

Hou er altijd rekening mee dat je een kolossaal werk doet: het verwekken van nieuw leven. Neem vaker pauzes en rust vaak uit tijdens je zwangerschap. Kortom: luister naar het stemmetje dat zegt dat je even op adem moet komen.

Drink genoeg water

De baarmoeder heeft de neiging om geïrriteerd en gespannen te worden als je uitgedroogd bent. Dus zorg ervoor dat je genoeg water drinkt gedurende de dag. Zelfs als je het gevoel hebt dat je het grootste deel van je tijd op het toilet doorbrengt.

Neem een warm bad

Als je te vaak samentrekkingen van Braxton Hicks hebt, blijft de hydrotherapie gunstig voor de ontspannende effecten, vooral op de spieren. Neem een lekker warm bad. Als je twijfelt aan de aard van de weeën die je voelt, wees er dan van bewust dat als ze vervagen, vertragen en uiteindelijk in het bad verdwijnen, dit komt omdat het valse weeën waren. Als ze echter in duur toenemen, en ook in pijn, dan is de arbeid begonnen.

Blijf niet te lang staan

Als je een beetje rondloopt kan dat goed zijn dat je valse weeën begint te voelen. Vermijd daarom om langdurig rechtop te staan.

Vermijd het tillen van zware voorwerpen

Je moet je ook onthouden van het tillen van te zware dingen; dit geldt helaas ook voor je eigen kinderen. Om ze op te halen en te knuffelen, neem je eerst de tijd om te gaan zitten.

Vermijd reizen met de auto of het vliegtuig

Vermijd reizen met de auto of het vliegtuig

Stel je lange auto- en vliegreizen uit tot later, omdat ze trillingen veroorzaken die spasmen van de baarmoeder bevorderen. Als je geen andere keuze hebt, probeer dan elke twee uur een pauze in te lassen, te rekken, een beetje te drinken en te rusten.

Doe prenatale yoga of haptonomie sessies

Yoga is gericht op harmonie tussen lichaam en geest, terwijl haptonomie (affectieve aanraking) wordt gedefinieerd als de wetenschap van affectiviteit en psychoactief contact. Naast het ontspannen, zullen deze twee praktijken je in staat stellen om je meer verbonden te voelen met je lichaam en met je baby.

Raadpleeg een acupuncturist

Voor velen werkt acupunctuur die in alle stadia van de zwangerschap gunstig kan zijn.

Beperk vaginale aanrakingen

Vraag je arts of verloskundige om vaginale aanrakingen tot een minimum te beperken. Ze kunnen arbeid opwekken.

Kies voedsel dat rijk is aan pyridoxine

Te frequente of te heftige weeën kunnen worden verklaard door een tekort aan vitamine B6. Kies voedsel dat rijk is aan pyridoxine zoals aardappelen, bananen, wortelen, bonen, linzen, peulvruchten, noten, avocado’s, tarwekiemen, zemelen, volle granen, champignons en bladgroenten.

Drink frambozenthee

Frambozenthee is de kruidenthee voor zwangere vrouwen. Het heeft veel gynaecologische eigenschappen. Het kan helpen om miskramen te voorkomen en valse weeën te verlichten. Bovendien blijft het een uitstekend tonicum voor de baarmoeder. Het kan al in het eerste trimester worden genomen. In het geval van een zware geschiedenis van miskramen, geven sommigen er de voorkeur aan om te wachten tot het einde van het eerste trimester.

Voeg een theelepel framboos toe aan een kopje kokend water en laat het tien tot vijftien minuten trekken. Drink dagelijks tussen de twee en vier kopjes. Met sap of een stukje citroen is het dorstlessend wanneer je het koud drinkt. Tip: Maak een recept met vier kopjes en zet het in de koelkast voor snelle consumptie gedurende de dag.