Dat Sinterklaas heel wat pieten heeft weet zelfs het kleinste kind. Hij is niet alleen te oud om al het werk zelf te doen, er zijn dan ook ontelbaar veel kinderen die hij gelukkig wil maken. Pieten nemen taken over van de Sint en de meeste doen gewone klusjes zoals speelgoed en snoepjes inpakken met kleurig papier. Maar er zijn ook een aantal ‘speciale’ pieten die voor de Sint bijzondere dingen doen.

Omdat wij, en jullie uiteraard ook, willen weten welke pieten de Sint allemaal heeft, zijn we in zijn archieven gedoken. Het is een hele waslijst aan ijverige pieten geworden die, stuk voor stuk, onmisbaar zijn voor de heilige baas. We durven te wedden dat de meeste mensen niet eens weten welke pieten de Sint allemaal heeft. Kijk maar vlug of jij ze allemaal kent.

De pakjespieten

Met honderden zijn ze, de pakjespieten. Maar dat is ook nodig omdat er zoveel speelgoed en gezonde snoepjes moeten verpakt worden. Ze beginnen dan ook maar pas te werken wanneer de feestdag er aan komt. Enkele weken vooraf, gaan ze aan het werk met kleurig inpakpapier, scharen, lint en kleefband. Door het jaar heen zijn ze vooral bezig met het bedrukken van het papier en het maken van lint. Er is één pakjeshoofdpiet die ervoor zorgt dat alles net op tijd klaar is voor het grote feest.

sinterklaas-met-cadeautjes

De zorgpieten

Zorgpieten zijn er niet zoveel maar dat is ook niet nodig. De enige taak die zij hebben is er op toezien dat de Sint gezond blijft. En wordt hij toch eens ziek, dan doen ze hard hun best om Sinterklaas weer zo snel mogelijk op de been te helpen. Ze maken dan siroopjes en drankjes van geneeskrachtige planten en kruiden die de tuinpieten, waarover je hieronder meer kunt lezen, in hun tuin onder de Spaanse zon zelf telen.

De tuinpieten

De uitgestrekte tuinen van de tuinpieten liggen ergens op een moeilijk te bereiken plaats in het zonnige Spanje. Ze telen daar o.a. de planten en kruiden die de Sint nodig heeft als hij ziek is. Maar ook pieten kunnen ziek worden en krijgen net dezelfde medicijnen. De plaats die over is dient om groenten en fruit te telen omdat die helpen om gezond te blijven.

De paardenpieten

Amerigo, Sleipnir, Ozosnel en Slecht-Weer-Vandaag zijn de namen van paarden die de Sint had, zolang hij al de hele wereld rondtrekt. Hij had al heel wat paarden omdat die beesten niet zo oud worden als de Sint zelf. Maar paarden hebben verzorging nodig, en voer… véél voer. En dat is waar de paardenpieten zich mee bezighouden. De wortels en raapjes komen uit de tuin van de tuinpieten, die halen ze echt niet bij de supermarkt.

De knuffelpieten

Rond de feestdag van Sinterklaas is het altijd ontzettend druk. Iedereen moet zijn uiterste best doen om alles op tijd klaar te hebben. En de Sint kan dan wel een heilig man zijn en zijn pieten geoefende helpers maar toch hebben ze nu en dan een dagje dat het hen nét iets teveel wordt. Op dergelijke momenten komen de knuffelpieten in actie want wat is nu fijner dan een lekkere knuffel als je je niet lekker in je vel voelt? Wanneer de drukte voorbij is en het is de avond van Sinterklaas, zijn deze pieten gul met knuffels uitdelen aan alle kindjes die ze ontmoeten.

De naai- en waspieten

Als je kijkt welke pieten de Sint allemaal heeft, dan zie je dat ze allemaal heel mooi en kleurig gekleed zijn. En wie zou ervoor zorgen dat al deze kleding gemaakt wordt en dat ze netjes gewassen en gestreken worden? De naai- en waspieten natuurlijk! Ze zijn altijd in de weer met de naai- en wasmachines én de strijkbouten. Enkel de gewaden van de Sint zelf krijgen een aparte behandeling. Dit gebeurt door de hoofdpiet van de naai- en was werkplaats.

De klikpieten

Iedereen weet dat gehoorzame en welgemanierde kindjes meer krijgen dan kinderen die ongehoorzaam waren. Vroeger wist de Sint het zo uit zijn hoofd welk kind meer pakjes moest krijgen en welke kinderen minder. Maar hij wordt te oud om dat allemaal te onthouden en daarom heeft hij nu klikpieten. Zij houden nu voortdurend alle kinderen in de gaten en gaan klikken bij de Sint als er kindjes zijn die het te bont maken. Ook kindjes die te vaak hun schoen zetten, worden verklikt want dit vinden klikpieten toch wel hebberig. De meeste pieten vinden klikpieten maar niks en blijven meestal uit hun buurt. Dat het komt omdat ze zelf ook wel eens ondeugend kunnen zijn, vertellen ze uiteraard niet.

De bakpieten

Welke pieten de Sint nog allemaal heeft? De bakpieten bijvoorbeeld! Of wie denk je dat al die duizenden kilo’s pepernoten en lekkere sinterklaaskoekjes bakt? Wel honderden ovens hebben ze in de keuken staan, om al dat lekkers op tijd klaar te hebben. Deze pieten zijn dan ook nooit helemaal zwart want, er zit altijd wel tarwebloem of suiker op hun gezicht. Hun recepten zijn geheim en worden bewaard in een speciaal boek en alleen de leidinggevende bakpiet weet waar hij het verstopt heeft.

De navigatiepiet

Vroeger, voor het internet bestond, had de Sint verschillende pieten die alle adressen wisten en, wat vooral belangrijk was, hoe ze daar konden geraken. Nu is het veel eenvoudiger en is er nog maar één navigatiepiet over. Hij zorgt ervoor dat alle adressen opgeslagen worden in het navigatiesysteem en is dus de hele dag bezig aan zijn computer. Makkelijke klus zou je denken maar niets is minder waar. Je vindt bijna in elk dorp of stad een Dorpsstraat of Kerkstraat maar die moeten dan wél bij het juiste dorp of stad passen.

De postpieten

Heel wat kinderen sturen elk jaar een briefje naar de Sint en die moeten natuurlijk allemaal gelezen én beantwoordt worden. Dit is de taak van de postpieten en ze zijn er elk jaar ontzettend druk mee. Wie postpiet wil worden, moet heel goed kunnen lezen en schrijven. Pieten die het daar een beetje moeilijk mee hebben kunnen helaas nooit postpiet worden. Wil je zelf een briefje sturen naar de Sint, dan kan dat naar Sinterklaas, Sinterklaashof 1 5670 NA Nuenen maar wel even een postzegel toevoegen als je antwoord wilt. De Sint kan onmogelijk zoveel postzegels zelf betalen.

De kapperpieten

Heb je al eens goed gekeken naar de kapsels van de pieten die de Sint allemaal heeft? Netjes, toch? Alle pieten gaan dan ook naar dezelfde kapperpieten. In het Sintenkapperssalon werken wel twintig kapperspieten die heel handig zijn met scharen, borstels en tondeuses. Ze zijn gespecialiseerd in het kappen van kroezelhaar en dat kan niet elke doorsnee kapper zeggen. De afgeknipte haren worden verzameld in het salon en bezorgd aan de naai- en waspieten. Zij maken daar dikke kussens van voor de Sint om zijn oude botten te beschermen.

De planpieten

De laatste van het rijtje pieten dat de Sint allemaal heeft, zijn de planpieten. Als die niet bestonden dan liep alles in het honderd. Met de pakjes, het snoepgoed en de andere zaken houden deze pieten zich echt niet bezig. Het enige wat zij doen is ervoor zorgen dat alles verloopt zoals de Sint het gepland heeft. Ze kijken of alle pieten wel op tijd op de juiste plaats zijn, of de stoomboot wel gereserveerd werd en zo meer. Een heel belangrijke taak maar, omdat de planpieten het meest contact hebben met de Sint zelf, zijn ze beste maatjes en daar hebben ze alles voor over.