Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Je kind dringt al een hele tijd aan over die muziekles. Al zijn of haar vriendjes ‘zitten al op blokfluitles’ en kunnen al heel wat liedjes van Suzan en Freek spelen. Maar welk instrument is het meest geschikt voor je spruit? Hierbij een aantal tips die je helpen bij een muziekinstrument kiezen voor je muzikale telg.

Muziekinstrument kiezen altijd eerst de blokfluit

Muziekinstrument kiezen; leeftijd is belangrijk

Het is belangrijk om bij de keuze van een muziekinstrument de leeftijd mee te nemen in de beslissing. Omdat de motoriek van je kind zich nog continu doorontwikkelt, kunnen de meeste muziekinstrumenten pas echt bespeeld worden vanaf een jaar of 7. Bij jongere kinderen wordt vaak een klein instrument zoals een blokfluit of een ukelele aangeraden. Ook de piano is een instrument die vaak door jonge kinderen wordt gekozen. Ideaal omdat kinderen deze niet hoeven te tillen of te dragen en deze dus eigenlijk gewichtloos is. Ook het feit dat de toetsen voor het kind liggen maakt dat kinderen de muziek en muzieknoten beter begrijpen.

Kinderen kiezen zelf

Toch ligt het kiezen van het juiste instrument vaak bij je kind zelf. Kinderen zijn uniek, niet alle kinderen vinden dezelfde instrumenten leuk. Vaak kiezen kinderen voor instrumenten van de muziek waar ze graag naar luisteren. Een kind dat liefhebber is van metal, pop of rock zal waarschijnlijk voorstander zijn van een (elektrische) gitaar. Kinderen die gek zijn op pop en reggae ambiëren wellicht het liefst een drumstel.

De belangrijkste overweging die je als ouder moet maken is: wordt je kind gelukkig van het bespelen van een bepaald instrument? Het moet voor je kind leuk blijven om te oefenen en om het instrument onder de knie te krijgen is er een enorme berg motivatie nodig. Je kind zal dus heel wat uren hierin moeten steken. Luister dus in de eerste plaats goed naar welk instrument je kind de voorkeur geeft. Als je kind gedreven genoeg is om er voor te gaan, kan deze er zomaar een leven lang plezier aan hebben!

Muziekinstrument kiezen; altijd eerst de blokfluit

Om je kind niet gelijk te overweldigen is het nuttig om je allereerst te informeren in de klassiekers zoals de blokfluit. Hiermee leren ze de basiskennis van muzieknoten lezen en de handposities tijdens het bespelen van een instrument. Muziek is belangrijk bij de ontwikkeling van je kind en dat begint al als ze in je buik zitten. Hieronder volgen nog meer suggesties voor muziekinstrumenten en de afwegingen die je als ouder moet maken bij een muziekinstrument kiezen voor en met je kind.

Welk muziekinstrument kiezen voor je kind

Muziekinstrument kiezen; de verschillende instrumenten

Blaasinstrumenten

Een voorbeeld van een blaasinstrument dat geschikt is voor kinderen is de dwarsfluit. Deze is te verkrijgen met een gebogen kopstuk. Dit leidt tot een kortere dwarsfluit dan de standaard dwarsfluit. Zo wordt de dwarsfluit makkelijk in gebruik voor jonge kinderen.

Drummen

Vaak zijn kinderen bij de keuze van hun eerste muziekinstrument nog niet volgroeid. Hierdoor kunnen de afmetingen van een standaard drumstel nogal groot uitvallen bij je muzikale kuiken. Toch zijn er meer dan genoeg drumkits op kindermaat te verkrijgen. Zo wordt het voor je kind makkelijker om het drummen onder de knie te krijgen en alle drumtechnieken te leren zonder beperkingen in beweging en houding.

Toetseninstrument

Er zijn een hele hoop toetsinstrumenten beschikbaar in verschillende maten. Zo kan een kinderaccordeon perfect zijn voor je kind om mee te beginnen. Met een keyboard of piano behaal je hiernaast ook nog vele pedagogische voordelen. Met behulp van een keyboard of piano kunnen muzieknoten sneller geleerd worden. Van een keyboard kunnen kinderen hun hele leven lang plezier hebben omdat muziekstukken van alle muziekgenres en verschillende soorten niveaus op een keyboard gespeeld kunnen worden.

Snaarinstrumenten

Allereerst is een ukelele ideaal voor je kind als eerste snaarinstrument. Deze is klein, compact en gemakkelijk om te leren. Daarnaast zijn er ook veel gitaren geschikt voor kinderen. Naast gitaren voor volwassenen zijn er ook diverse snaarinstrumenten voor kinderen. Zo wordt een viool vaak ook gezien als een geschikt muziekinstrument voor kinderen, ook omdat deze van zichzelf al een stuk kleiner is in vergelijking met een gitaar.

Een muziekinstrument kiezen voor je kind